fbpx

Prije mjesec dana sam kupila serum protiv proširenih pora od jedne tvrtke koja prodaje, kako sami kažu, ‘autentičnu hrvatsku prirodnu kozmetiku s potpisom farmaceuta’. Kada sam stavila par kapi na lice, jedna kap mi je s obraza slučajno skliznula u usta. Pripremila sam se na gorak okus, složila sam zgroženo lice, a na kraju otkrila da serum skoro uopće nema okusa. Ugodno sam se iznenadila i tako je počelo moje istraživanje o prirodnoj kozmetici i o opasnim kemikalijama. 

Olovo se može naći i u prirodnoj kozmetici

Što znači prirodna kozmetika? Prirodna kozmetika danas može biti puno toga. Dovoljno je da brend koristi dva sastojka koji se smatraju prirodnim kako bi ga označili prirodnim proizvodom. Postoje loši i dobri prirodni sastojci, također loše i dobre kemikalije. Na primjer: Olovo je metal prisutan u anorganskom obliku u okolišu: tlu, zraku i vodi. No kada je riječ o kozmetici, olovo i sirovine koje sadrže olovo su zabranjene. Ipak, u mnogim kozmetičkim proizvodima postoji mala količina zabranjene tvari pa čak i olova. Najčešće je uzrok tome nečistoća ostalih prirodnih ili sintetičkh sastojaka u kozmetici, proizvodnog postupka te migracije tvari iz ambalaže. 

Olovo je najčešće prisutno u lakovima za nokte i ruževima. Kada je riječ o sadržaju metala, zdravstvena ispravnost kozmetičkog proizvoda definirana je u nacionalnom zakonodavstvu odredbama članka 68 Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje te za olovo iznosi 20 mg/kg u ruževima za usne. Samo po sebi ovaj metal nije otrovan, ali su otrovna isparavanja olova, ili olovna prašina. Olovo, kada uđe u organizam, ostaje i taloži se, čime sve više i više šteti ljudskom organizmu. Kulminativno efekt trovanja znači da se olovo nakuplja u kostima, i ne može se iz organizma izlučiti spontano. Da bi se organizam očistio od nakupljenih otrovnih elemenata olova, potrebno je posebno sistematsko liječenje.

Visoke koncentracije određenih kemikalija nisu uvijek nepoželje

S druge strane, visoka koncentracija hijialuronske kiseline nije štetna jer se ona nalazi se u mekim vezivnim tkivima, u tekućini koja okružuje oči i nekim hrskavicama. Prisutna je u svim živim organizmima. Proteinska vezivna vlakna su sastavni dio dermisa, a kolagena i elastična vlakna mu daju elastičnost i čvrstoću. Ova kiselina veže na našem licu 1000 puta veću količinu vode iz drugih proizvoda.

Zašto se toliko bojimo kemikalija u kozmetici – jesu li sve opasne?

Trenutno jača interes za prirodne proizvode i tako opada potražnja za proizvodima na kojima nije navedena oznaka prirodno. No, koliko uopće znamo o sastavu jednih i drugih proizvoda. Neznanje je jedan veliki faktor našeg straha od kemikalija. Gotovo sve što stavljamo na lice sadržava bar nešto što nije prirodno, a to ne znači nužno da je sastav loš. Često vjerujemo ono što čujemo u medijima i na reklamama, ono što nam govore prijateljica ili prodavači, a pitanje je koliko je dobro njihovo znanje o sastavu.

Istina je da postoje kemikalije koje su loše za naše zdravlje, ali se sve rjeđe nalaze u našoj kozmetici. Kada vidimo naljepnicu na bočici na kojoj piše “ne sadržava…”, počinjemo vjerovati da je taj sastojak u drugim proizvodima toksičan za nas, ali zapravo ne znamo je li to istina. Važno je prepoznati uistinu opasne kemikalije i ne zamijeniti ih s onima koje po svom sastavu nisu “prirodne”.

Neke od opasnih kemikalija u kozmetici:

  • Parabeni
  • Parfemi
  • Ftalati
  • Triklosan
  • Natrijev lauril sulfat
  • Propilen glikol
  • Petrokemikalije

Ono što vam mogu iskreno reći je da je od toga piše li na bočici prirodno ili ne, puno važniji količinski sastav te koliko su pojedini sastojci opasni za zdravlje. Nemojte se bojati svih kemikalija, nego istražite što najbolje odgovaralo vašoj koži, pogledajte recenzije, probajte testere, pogledajte video na YouTube-u itd.

Pronašla sam za vas jedan jako zanimljiv video:

Najvažnije od svega, istražite svoj tip kože, i nađite dobre kozmetičke preparate koje će pomoći vašem licu. Potrražite savjet svoje kozmetičarke koje svakako imaju iskustvo. Istražite koje su kemikalije opasne i zašto su opasne i tako nađite savršene proizvode za vaše lice. Također je važno da ne pretjerujete s kombiniranjem različitih preparata jer ćete postići kontraefekt jer ćete kožu tretirati s različitim preparatima koji su specifični po sastavu i djelovanju.


Ivona
Ivona Tkalec
Prikaži sve članke od autora

Imam 22 godine, studentica sam turizma i hotelskog menadžmenta i velika zaljubljenica u  fotografiju. Veći dio života sam živjela u inozemstvu, uključujući Australiju gdje sam provela 9 godina svog života. Pišem za Femisferu kako bih podijelila svoj pogled na njegu kože, ali i otkrila čitateljicama sve ono što bi ih moglo zanimati o turizmu.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!