fbpx

Sanela Dropulić poslala dvije važne poruke za sadašnje i buduće poduzetnice

Sanela Dropulić je poduzetnica i direktorica Ženskog poduzetničkog centra te je u radijskoj emisiji Poslovna žena govorila o poduzetništvu u Hrvatskoj, o ženama poduzetnicama te njihovom uspjehu te ujedno poslala dvije važne poruke.

Spomenula je kako je činjenica da danas, iako smo na pragu 21. stoljeća, postoji diskriminacija žena i imamo veliko obespravljenost žena, bez obzira na to što mislim da smo napredno društvo.

‘Da bi doista to mogli promijeniti, žene se moraju osvijestiti i probuditi, jer bolji položaj nitko nam neće donijeti. Zadivljuje činjenica da je sve više kolega uz nas i to je divna, krasna i konstruktivna potpora, zajedno možemo, ne samo promijeniti diskriminaciju koju žene u hrvatskom društvu osjećaju svakog dana na svakom koraku, nego možemo donijeti boljitak koji svi želimo’, rekla je Sanela Dropulića.

Dobre i loše strane ženskog poduzetništva u Hrvatskoj

Na pitanje urednice emisije kako obrazlaže svoje mišljenje da se stanje u ženskom poduzetništvu u Hrvatskoj i svijetu dosta razlikuje, odgovorila je sljedeće: ‘Razlikuje se i po pozitivnom i po negativnom. Hrvatska je, kada je žensko poduzetništvo u pitanju, danas liderica u jugoistočnoj Europi, a i na visokom je 15. mjestu globalne statistike po ulaganju u ženske poduzetničke projekte. Iza nas su SAD, Norveška ili Japan, što dovoljno govori da su se žene osnažile, da su se pokrenule, da je dinamika poimanja financijske neovisnosti žena, koja dolazi iz vlastitih projekata na realnom tržištu, u velikoj uzlaznoj putanji. Nažalost, postoji ono crno, a to je iznimno porezno opterećenje svega onog što mi danas proizvedemo, pa ako je vjerovati statistici, 65 posto svega što danas poduzetnici, bez obzira na spol, naprave i zarade u Hrvatskoj – odlazi državi. Uspoređujući to sa srednjim vijekom, kad je kmet davao jednu desetinu državi, jednu desetini crkvi, jednu desetinu feudalcu, a ostalo je njemu ostajalo, mislim da je dovoljno jasno u kakvim negativnim uvjetima danas poduzetnici pokušavaju preživjeti‘.

1. važna poruka: Kroz poduzetništvo sami kreiramo svoju poslovnu sudbinu

‘Poduzetništvo je karijerni izbor u kojemu se nekoliko godina doista mučite da biste živjeli onako kako bi svatko priželjkivao. Poduzetništvo je sasvim nešto novo što će na ovim područjima još zaživjeti i kako budućnost dolazi bit će jedina kvalitetna karijerna opcija. To možda mnogi danas ne vide, oni koji su već sad u poduzetništvu svojevrsni su vizionari, ali mi ćemo doista već kroz pet ili šest godina sami kreirati svoju poslovnu sudbinu radeći za više poslodavaca. Stoga što prije krenete, veća je vjerojatnost da ćete i više vrhnja pobrati. Nebo nam nije granica’, istaknula je Sanela Dropulić.

2. važna poruka: Krenite od sebe, država vam neće ponuditi rješenje

‘Rješenje je – uvijek djelovati. Promjene koje mi želimo događaju se na dva načina: evolucijom i revolucijom. S obzirom na to da nismo tipovi revolucije, moramo djelovati evolutivno. Prilagodbom i naravno krećući sami od sebe, pozitivnim primjerima i pozitivnim djelovanjem. Od kritike, od stalnih prozivki, od nekonstruktivnih ‘upiranja prstom’ nemamo ništa. Počnimo sami od sebe ili kako se kaže: nemojte uvijek pitati što država može napraviti za vas, već što vi možete napraviti za nju. Rotacijom te perspektive dati pozitivne primjere da se nešto može napraviti. Jedan od tih pozitivnih primjera je projekt Ženskog poduzetničkog centra pod nazivom „Grad, prijatelj ženskog poduzetništva“’, naglasila je u emisiji.

Sanela Dropulić je i autorica knjige “Što donosi sutra?”, čije predstavljenje je održano na Svjetski dan poduzetnica, 19. studenog u Novinarskom domu.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!