fbpx

Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, u subotu 24. listopada održavao se besplatan trening seminar samoobrane za žene u nekoliko gradova diljem Hrvatske. U Zagrebu, na lokaciji Prečko imala sam priliku upoznati se s Krav Maga sustavom.

Što je Krav Maga?

Metoda borbe koju nazivamo Krav Maga uči nas kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Kombinacijom tehnika samoobrane, borilačkih i borbenih vještina učimo kako zaštiti sebe, ali i druge osobe u našem okruženju.
Krav Maga nastala je u Izraelu kao odgovor na učestale realne situacije u svakodnevici, a razvio ju je Imi Lichtenfeld. Kasnije ju je nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov. Krav Maga koristi se u vojsci, policiji i tajnim službama, međutim danas je prisutna i u građanskoj populaciji kako efektivan način samoobrane.

Kome je Krav Maga namijenjena?

Krav Maga je laka za učenje i pamćenje jer se izvodi na prirodan, instinktivan način, te se praktično može primijeniti u stresnim situacijama. Iz tog razloga namijenjena je svakome neovisno o dobi, spolu i prethodnom poznavanju borilačkih vještina. Redoviti tečajevi održavaju se za djecu već od 5 godina starosti, zatim za tinjedžere, posebne grupe za žene, te mješovite grupe u kojima žene i muškarci treniraju zajedno.

Krav Maga za žene

Besplatan seminar koji se održao ovu subotu bio je namijenjen posebno ženama. Žene su grupa koja može imati najviše koristi od Krav Mage sustava jer je razrađen tako da bi i oni fizički sabije konstitucije imali šanse protiv većeg i snažnijeg napadača. Tehnike su posebno razrađene za realne situacije u kojima se svaka žena može zateći, poput neželjenog fizičkog kontakta, pokušaja nanošenja fizičke ozljede, silovanja, otmice.

Krav Maga Hrvatska

Najvažnija je prevencija napada

No, prije nego smo prionule na posao i krenule učiti kako se obraniti od najčešćih udaraca, hvatanja i davljenja, najvažnije stvar bila je shvatiti važnost prevencije takvih situacija. Prevencija napada i svakog oblika nasilja proizlazi iz svjesnosti o okruženju u kojem se trenutno nalazimo i mjerama predostrožnosti. Odgovornost svakog čovjeka, žene ili muškarca je brinuti o svojoj vlastitoj sigurnosti u potencijalno opasnim situacijama.

Na primjer, mnogo je veća vjerojatnost za ženu da će biti napadnuta u kasno doba noći u neosvijetljenoj ulici kada je sasvim sama, nego u podne u knjižnici. Još ako ovoj potencijalno opasnoj situaciji nadodamo scenarij u kojem žena hoda s mobitelom u ruci i slušalicama na ušima, njene šanse za prevenciju napada u danoj situaciji su jednake nuli, a za obranu gotovo nikakve. Žena nesvjesna svoje okoline, ljudi i zbivanja u njoj, najlakša je meta napadača. Zato je važno voditi računa o tome gdje se krećemo i što se događa oko nas kako bismo na najmanju moguću mjeru sveli svaku šansu da nam se dogodi išta neželjeno.

Praktičan dio – koje su najslabije točke napadača?

Kako bismo shvatile što znači svjesnost okruženja, odradili smo niz vježbi u paru i u grupi u kojima uočavamo kako je lako primiti udarac u bilo koji dio tijela čak i od osobe napadača koji nema nikakvo znanje niti iskustvo u borilačkim vještinama. Kada smo shvatile iz kojih smjerova mogu najčešće doći udarci, naučile smo osnovne tehnike blokiranja i zatim kako izvesti kontra udarac šakom, laktom i koljenom u najslabije točke napadača kao što su nos, vrat, potiljak i genitalije, a sve s ciljem kako bismo onesposobile napadača i izašle iz neželjene situacije u što kraćem mogućem vremenu.

Što učiniti kada te netko zgrabi za ruku i ne pušta?

Također, jedna od osnovnih nasrtaja na žene je čvrsto primanje žene za ruku. To je situacija u kojoj nas možda netko koga i poznajemo gnjavi i situacija ne mora odmah eskalirati. Ovdje sam se iznenadila kako se jednostavnim i brzim pokretom poluge mogu u sekundi osloboditi i najčvršćeg muškog stiska ruke, odmaknuti se i otići.

Napadač može prići i kada ga ne vidiš

Drugi način samoobrane koji smo naučile odnosi se na napadača koji nam prilazi odostraga te nas uhvati oko struka ili nas pokušava odvući s mjesta. U tom slučaju također postoje niz tehnika i udaraca kojima se oslobađamo iz stiska, udaramo laktovima, nogom u genitalije i onesposobimo napadača te bježimo na sigurno.

Krav Maga Hrvatska

Vježbanje samoobrane pod stresom

S obzirom na to da smo sve navedene tehnike samoobrane učile u ugodnoj i sigurnoj atmosferi, na samom kraju seminara pokušale smo naučeno primijeniti u stanju kontroliranog stresa tako da smo zatvorile oči i iščekivale napad, ali nismo znale od kuda dolazi i koji će nam se scenarij dogoditi. Bilo je najvažnije reagirati instinktivno na prvi kontakt, odnosno pokušaj napada. Na prvu je ova vježba djelovala malo zastrašujuće, ali već nakon nekoliko pokušaja uvidjela sam da su i reakcije nešto što se trenira i uči.

Krav Maga kao tjelovježba koja te čini sigurnom i samopouzdanom

Tako su dinamična i zanimljiva dva sata seminara osnove samoobrane prošla uistinu brzo. Kako ne bih naučeno odmah zaboravila, svakako ću kod kuće ponavljati i vježbati na svojim članovima obitelji (na njihovu veliku radost), no voljela bih uistinu nastaviti educirati se i dalje jer smatram da je osvještavanje i preuzimanje odgovornosti za svoju sigurnost nužna. Uostalom, osim što je Krav Maga dobar oblik tjelovježbe, sama činjenica da znaš kako se obraniti i što možeš učiniti u nekim situacijama daje veliko samopouzdanje.

Više čitaj na službenoj stranici Krav Maga Hrvatska.

Možda ćete zanimati i ovo: Irena će vas na Krav Maga treninzima naučiti koje su metode obrane od najčešćih napada koje žene dožive

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!