fbpx

Kim Antonie Lode Clijsters Lynch, rođena u  Limburgu 8. lipnja 1983. na turnirima je poznatija kao Kim Clijsters. Riječ je o jednoj od najuspješnijih i najpopularnijih tenisačica u Open Eri. Sjajna Belgijka koja je osvojila četiri Grand Slama u pojedinačnoj konkurenciji, od toga tri na US Openu i jedan Australian Open, a ima i dva u parovima – Roland Garros i Wimbledon 2003., oba odigrana s tenisačicom Ai Sugiyamom iz Japana.

Tenisačica sa čak 52 naslova

Kim je osim uspjeha na Grand Slam turnirima imala uspjeha i na ostalim turnirima, tako da se može pohvaliti sa čak 52 naslova, 41 u pojedinačnoj konkurenciji i 11 u parovima, a tri puta je bila pobjednica WTA Championshipa, završnog turnira na kojem igraju samo osam najboljih na svijetu! Kim Clijsters je bila broj 1 i u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima. Zajedno s Justine Henin osvojila je Fed Cup za Belgiju 2001.

Jedna od onih koje su ženski tenis učinile jako popularnim

Mnogo toga je Kim Clijsters učinila ne samo za ženski tenis, već i za tenis općenito. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom ovog stoljeća, Kim Clijsters bila je jedna od predvodnica nove genaracije mladih tenisačica koje su ženski tenis učinile atraktivnim, brzim i privlačnim sponzorima, a samim time i gledateljima. Sa sestrama Williams (Venus i Serenom), velikom suparnicom Justine Henin te ‘armijom’ tenisačica iz Rusije: Šarapovom, Kuznjecovom, Miškinom, Zvonarjevom, Dementijevom, potom i Amelie Mauresmo iz Francuske, stvorila je generacije koju mnoge igračice iz tih devedesetih nisu mogle pratiti.

Stoga ne čudi da je meč između Kim Clijsters i Serene Williams najgledaniji teniski meč u povijesti ovog sporta. U Bruxellesu je 2010. meč gledalo 35 681 gledatelja. Prvenstveno je umjesto Serene igrati trebala njena najveća suparnica iz reprezentacije – Justine Henin. Henin se ozlijedila te je umjesto nje “upala” Williams. Clijsters je bila bolja, s rezultatom 6:3, 6:2. Ovaj je meč oborio rekord gledanosti kojeg je držao meč “bitka spolova” između Billie Jean King i  Bobby Rigsa iz 1973. godine u kojem je Billie Jean King odnijela pobjedu.

Komična scena s Wimbledona 2017:

Njena definicija pobjednice

Suparništvo između Kim Clijsters i Justine Henin jedno je od najvećih u povijesti sporta ikada. Iz juniorskih dana, najbolje prijateljice nastupale su za Belgiju dok su još bile djevojčice, sporazumijevale se rukama jer je Justine iz francuskog dijela Belgije a Kim iz flamanskog dijela. Još u njeno juniorsko vrijeme, 1999. godine, na US Openu, u trećem se kolu održao meč tinejdžerica Serene Williams i tada malo poznate Kim Clijsters. Serena je pobijedila sa 2 :1 u setovima ali je Kim dala do znanja da će također izrasti u pravu sportašicu. Kim je tih godina preuzela dominantnu ulogu u belgijskom tenisu, napredovala je brže i jače od Justine Henin. Jedna rečenica učiniti će rivalstvo Belgijiki jednim od najvećih u sportu. Naime, Clijsters je jednom prilikom rekla treneru Justine Henin da Justine nikada neće biti pobjednica jer je dobra. Kako bi bila pobjednica mora mrziti svoje suparnice na terenu!

Jednom prilikom su pitali Clijsters za tu situaciju, a ona kroz smjeh odgovorila: “Da sjećam se toga, možda sam trebala šutjeti”. Nakon te njene rečenice se sve okrenulo, Justin se promijenila te se za sam vrh borila sa Clijsters. Njih dvije su odigrale 25 mečeva i Clijsters vodi 13-12, ali u velikim mečevima, finalima, bolja je Henin. Clijsters i Henin kasnije su imale i medijskih okršaja, Clijsters je optuživala Henin za lažne medicinske stanke tijekom meča, a otac Kim Clijsters je išao čak i dalje, direktno optuživši Henin za uzimanje dopinga.

Prvi se puta povukla se iz sporta vrlo mlada i to zbog obitelji

Kim Clijsters se prvi put povukla 2007. godine i to sa samo 23 godine jer je željela obitelj. Udala se i dobila kćer, a dvije godine kasnije vratila se tenisu te osvojila svoj drugi US Open i tako postala prva aktivna mama na broju 1 u svijetu. Ponovno se povukla iz tenisa u rujnu 2012. jer je željela proširiti obitelj i posvetiti se životu van tenisa. Osim kćerke Jade (2008.), ima i dva sina, Jacka (2013.) i Blakea (2016.), a muž, Brian Lynch, je košarkaški trener. Clijsters je ove godine najavila svoj povratak u tenis, a je li to prava odluka otkriva u nekim od svojih intervjua.

“Hm da, kada sam se prvi puta povukla iz tenisa, osjećala sam da je to prava odluka jer sam željela obitelj i nije mi bilo teško. Ali povratak je bio težak. Jada je bila mala i nije razumjela ništa što radim. Bilo mi je teško svaki puta kada bih išla na trening, a ona ostala u suzama sa druge strane vrata i vikala – mama opet odlaziš, mama ne idi! To je jako teško za svaku majku! Jada je išla sa mnom na turnire, a 2009. kada sam osvojila US Open ona je bila sa mnom. Drugi put kada sam se povukla, učinila sam to jer je moj muž počeo sa novom karijerom trenera košarke, počeo je i on jako puno putovati, a ja sam već bila stalno na putu i na turnirima. Morali smo nešto učiniti. Nije bilo teško ponovno donijeti istu odluku. Znate, život poslije tenisa je počeo biti dosta lak, došlo je i drugo dijete, pokrenuli smo farmu”, rekla je za SBNATION.

Podrška obitelji i težak povratak u vrh

Često je isticala kako joj je podrška obitelji bila najvažnija za povratak, a o istome je počela razmišljati kada je pozvana na turnir legendi na Wimbledonu.

“Igra na turniru legendi uz Martinu Navratilovu i Amelie Mouresmo vratila mi je ponovno onu moju želju za natjecanjem. Ta želja i adrenalin nikada nisu u potpunosti nesatali, ali gledajući Martinu Navratilovu kako igra u tim godinama, način na koji se pripremila, način na koji trenira, način na koji priča o tenisu i životu uopće… To je žena od koje se puno toga može naučiti i potaknulo me sve to na razmišljanje”, izjavila je Kim.

Clijsters se osvrnula na druge tenisačice koje su majke i također su se vratile na teren nakon poroda, Serenu Wiliams i Viktoriju Azarenku (bivši broj 1), naglašavajući kako im nije lako i teško se vraćaju u sam vrh. Sama si Kim nije postavila nikakve ciljeve u povratku jer je svjesna da to u današnjoj konkurencji neće biti lako. Svoje roditeljstvo vidi kao nešto puno teže od tenisa. Smatra kako tenis može shvatiti kao zabavu i igru, ali biti roditelj nije igra.

Uspjeh ne želi nametati svojoj djeci

Osvrnula se i na svoj odnos sa djecom, posebno Jadom.

“Jako je bitno da djeci ne namećemo svoj uspjeh, djeca moraju krenuti svojim putem i graditi svoju priču. Jada nije zainteresirana tenis. Odveli smo je u akademiju, čak nisam htjela niti razmjenjivati loptice, u potpunosti sam sve prepustila treneru. Jada je imala sve, snagu, pokretljivost i brzinu ali sam vidjela nezainteresiranost, ne pronalazi sebe u tenisu. Tako smo je ispisali iz tenisa. Jednog dana sam ju vidjela sa loptom, igrala se loptom, vidjela sam kako dobro radi s loptom pa smo je upisali na košarku. Danas trenira košarku i sretna je”, kaže Kim.

Misli da treba napraviti više za tenisačice koje su i majke

Veliku pobjednicu često su tražili da bude sportska novinarka. Nikada joj nije bila želja biti sportski komentator jer kako kaže dosta je kritične te se sve što kaže može krivo protumačiti te otići u krivom smjeru. Misli da WTA Tour treba i može više napraviti za majke u tenisu, na neki način im olakšati tranziciju u povratku. 

“Postoje neke inicijative u vrhu WTA (Ženska teniska udruga – krovna organizacija) i raspravlja se o mnogim opcijama. Naravno, mišljenje nas majki rado se čuje. Tenis je težak sport, malotko uspije, još manje dođe do vrha. a najmanje je onih koji se zadrže na vrhu. Meni je 36 godina i ne znam hoće li moje tijelo moći izdržati ponovno takve napore, ali bih voljela da su djeca uz mene jer bih u glavi bila mirnija pa bi mi možda bilo lakše”, dodaje Kim.

Nadamo se da će povratak Clijsters biti uspješan, što god to značilo, ali bitno je ono što ona misli da je za nju uspjeh. Učinila je mnogo za ovaj sport, učinila je još više za sve žene u tenisu, a sada pokreće i revoluciju za majke u tenisu. Iznimna, uspješna žena, majka i supruga, osvojila je jako puno nagrada u sportu izvan teniskih turnira te je Belgiju, do tada u tenisu nepoznatu, stavila na svjetsku tenisku mapu. Na njenom nasljeđu i nasljeđu Justine Henin, Belgija danas dovodi nove mlade talente kao što su Elise Mertens (23 godine, 25. u svijetu), Alison Van Uytvanck (25 godina, 61. u svijetu). 

femisfera
Isidor Matković

Ljubitelj tenisa i vjerni pratitelj teniskih mečeva.

1 Comment

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!