fbpx

Karla Andrić otkriva s kakvim izazovima se susreću nezavisni profesionalci u Hrvatskoj, ali i koji je bio njen motiv da postane freelancerica

Svjesna sam kako kod mnogih osoba postoji dilema oko samog pojma freelancer i toga što znači biti nezavisni profesionalac. I sama sam freelancerica, ili kako ja to volim iz šale ponekad nazvati – slobodna duša, te smatram da je potrebno ovakav način rada približiti široj javnosti. Naime, većina još uvijek smatra kako su freelanceri isključivo informatičari i oni koji se bave poslovima iz IT sektora.

Da to nije tako pokazuje nam primjer Karle Andrić, freelancerice koja radi na projektima iz različitih industrija, od hrvatskog dizajnerskog branda namještaja do umjetničkih manifestacija, internetske trgovine koja prodaje dizajnerske predmete do mentoriranja studenata na jednom projektu. No, to je samo jedan od razloga zašto sam se odlučila na razgovor s Karlom. Ona trenutno vodi udrugu Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, a kako kaže tu ulogu je naslijedila od osnivača udruge Matije Raosa. Samim time, jako je dobro upoznata s izazovima i problemima s kojima se freelanceri svakodnevno susreću, ali i gdje postoji prostora za poboljšanje. Više u nastavku.

Možeš li za početak navesti čime se trenutno baviš, izdvojiti neke od projekata na kojima radiš?

Trenutačno radim na projektima iz različitih industrija, od hrvatskog dizajnerskog branda namještaja do umjetničkih manifestacija, internetske trgovine koja prodaje dizajnerske predmete te mentoriranja studenata na projektu koji spaja tehnološke tvrtke sa studentima. Srećom projekte povezuje moje profesionalno usmjerenje, a to je kreativna strategija i realizacija onog što postavim u strateškom dokumentu. Ističem srećom jer nezavisne vode nekad ne struje onako kako bismo željeli.

S obzirom na to da više od deset godina živim i radim kao nezavisna profesionalka (freelancerica), moje se usmjerenje ostvarilo na poljima na kojima sam htjela rasti. Kroz kreativni hub HAIKU communications surađujem i s drugim nezavisnim profesionalcima te nas povezujem u tim koji producira cjelovita rješenja.

Koje je tvoja uloga u Hrvatskom društvu nezavisnih profesionalaca? Kako je organizacija nastala i koja je točno njena uloga?

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca je udruga koja postoji više od šest godina. Od svog osnutka funkcionira na principu volonterskog rada – freelanceri za freelancere, a s ciljem kreiranja, održavanja i promicanja zdravog profesionalnog ekosustava za sve nezavisne profesionalce koji posluju u Hrvatskoj. Naše djelovanje bazirano je na vrijednostima suradnje i zajedništva. Platforma smo za edukaciju, podršku i profesionalni razvoj. Umrežavamo nezavisne profesionalce i pružamo im poslovne prilike.

Začetnik udruge i njezin voditelj bio je Matija Raos, a nakon njegove smrti vodstvo udruge sam naslijedila. Matija i ja kontinuirano smo surađivali više od četiri godine, dok su se aktivni članovi udruge izmjenjivali od prvog dana. Kapacitet koji sada imamo manji je nego na početku, ali to je prirodan slijed. Svatko je dao svoj volonterski maksimum i na tome smo svima zahvalni. Udruga je i dalje aktivna.

Trenutačno redizajniramo internetsku stranicu koja će biti fokusirana na online magazin koji će obrađivati teme nezavisnog poslovanja, razvijamo suradnju s ostalim partnerima koji nezavisnim profesionalcima omogućavaju kvalitetniji rad, od coworking prostora do SOLO alata za izdavanje online računa, a s novim partnerima radimo i na poboljšanju platforme za traženje poslova freelance.hr kroz redizajn, razvoj backenda te integraciju s CryptoTask tehnologijom.

Što je tebe osobno motiviralo da postaneš nezavisni profesionalac (freelancer)? Možeš li usporediti svoj prijašnji život, prije nego si postala freelancer te ovaj sada?

Motivirala me rana financijska samostalnost na koju sam bila primorana. Na prvoj godini Fakulteta političkih znanosti radila sam kao novinarka u lokalnoj redakciji, strast prema pisanju i novinarstvu ostvarila sam i u nacionalnim medijima. Tada su se pojavile društvene mreže, prvi e-commerce projekti te klijenti koji su bili otvoreni za nezavisne suradnje. Rana samostalnost postala je dio mene, dio kojeg se nisam htjela odreći bez obzira na tadašnju krvavu freelance scenu, čak i u kontekstu osnovnih ljudskih prava i negativnih uvjerenja oko nezavisnog poslovanja, a koje se donekle promijenilo u pojedinim segmentima društva.

Moram napomenuti kako motivacija nije temeljena samo na stilu života, kako se često opisuje. Riječ je o davanju zajednici, o radu na projektima u koje vjerujete, o ljudskom pristupu, o odnosima koji nisu temeljeni na forward e-mailovima, o onom personalnom marketingu kojeg često veliki sustavi spominju. Moja motivacija je postala istinska ljubavi koju svaki dan njegujem, gradim i ne planiram je napustiti.

Karla Andrić
Karla Andrić – privatni album

Koliko je ta promjena utjecala na tvoju organizaciju vremena i fleksibilnost, učinkovitost, troškove i zaradu, ali i na tvoje zadovoljstvo i privatni život?

Ljudi se godinama uče odgovornosti. Iskustvo me natjeralo da u ranoj dobi naučim što znači biti uistinu odgovoran prema sebi, suradnicima, klijentima. Naučila sam kako upravljati vremenom. Naučila sam kada je dobro reći ne i kada je bitno potražiti pomoć. Kad pričamo o fleksibilnosti, ona sadrži segmente koji isključivo ovise o dogovoru s klijentima ili suradnicima. Cijenim svoje slobodno vrijeme, ali ga isto tako mogu uložiti u projekt. U nezavisnom radu ključno je postaviti prioritete, biti svjestan svojih prednosti kao i nedostataka.

Ako me pitate mogu li posao odvojiti od privatnog života, odgovor nije jednoznačan. Nezavisno poslovanje me naučilo i financijskoj pismenosti, novcem raspolažem odgovorno i uvijek razmišljam dugoročno o svojim profesionalnim pothvatima. Trenutačno sam zadovoljna sa svojim životom jer radim na sebi, razvijam se i ne dopuštam si da mi želje ostanu na jednom ću, nego djelujem odmah i sada.

Koji bi možda bili nedostaci samostalnog poslovanja, ako govoriš iz svog vlastitog iskustva i iskustva tebi bliskih ljudi?

Nedostataka, kao i prednosti, ima mnogo. Najslikovitiji prikaz nedostatka je da jedan freelancer mora znati raditi poslove nekoliko ljudi. Freelanceri moraju imati razvijene komunikacijske vještine kako bi mogli pronaći klijenta, moraju znati naplatiti rad, moraju znati kako zadržati klijenta, kako pregovarati i kako prezentirati ideju klijentu. Nezavisnim profesionalcima se pogreške ne dopuštaju i uvijek moraju biti izvrsni u onome što rade, a to nosi veliku količinu stresa, neprekidnog rada i nemogućnost bolovanja. Ako uzmemo u obzir da većina freelancera radi iz kućnog ureda, kod nekih se pojavljuje osjećaj usamljenosti i neshvaćenosti.

Što bi samoj sebi savjetovala da si sada na početku, a imaš ovo znanje i iskustvo? Što možda smatraš svojim najvećim uspjesima, a što propustima?

Učim iz profesionalnih pogrešaka i uspjeha svaki dan. Ne mogu izdvojiti najveći uspjeh jer ne mjerim postignuća formulama ili nagradama. Naravno da sam zadovoljnija kad je projekt na kojemu sam radila prepoznat u stručnoj, pa čak i široj javnosti. Ali to je kratkotrajni moment, nešto što te zaslijepi na minutu, možda dvije. Težim odbacivanju ega, prihvaćanju različitosti, uživanju u trenucima koji su meni bitni i učenju novih vještina koje oplemenjuju trenutačne. Razmišljajući o tome, savjetovala bih si da vjerujem više u sebe, da svaku dogovorenu suradnju definiram ugovorom i da se fokusiram na kvalitetu. Za sada sam svaki projekt dobila po staroj metodologiji word of mouth, voljela bih da tako i ostane.

Karla Andrić – privatni album

Smatraš li da se kao žena, nezavisni profesionalac teže probijaš na tržištu? Također, misliš li da u Hrvatskoj postoje razlike u zaradi između muškaraca i žena koji su isto tako nezavisni profesionalci?

Statistike pokazuju da postoji razlika u plaći između muškaraca i žena. Ako polazim od te pretpostavke, onda mogu zaključiti da postoji razlika i u nezavisnom svijetu. No HDNP istraživanje o hrvatskim freelancerima, kao i europsko, govori kako je među nama podjednaka zastupljenost spolova. Profesionalac je profesionalac bez obzira na spol ili rod, a naplata usluga odvija se po modelu kvalitete. Koliko i kako će freelancer naplatiti svoj rad ovisi o puno faktora: dužine projekata, uloženih radnih sati, zahtjevnosti rada na projektu, znanju koje ti nitko ne može oduzeti, ali isto tako i o pregovaračkoj sposobnosti.

Možeš li se dati neko mišljenje o zakonima i propisima iz područja radno-pravnih odnosa važnih za nezavisne profesionalce? Postoji li tu puno prostora za poboljšanje i u kojem području prvenstveno?

Naravno da postoji prostor za poboljšanje, no moramo krenuti od početka. Nije dovoljno promijeniti jedan zakon, već se mora urediti cijeli sustav. Europska Komisija samozaposlenu osobu definira kao osobu koja obavlja djelatnost s ciljem ostvarenja dohotka za svoj račun pod uvjetima utvrđenima nacionalnim pravom. Hrvatska samozaposlene osobe stavlja u različite pravne, računovodstvene i porezne okvire koji nisu terminski ujednačeni. Kad ne razumijete terminologiju naravno da ne možete ponuditi kvalitetna rješenja.

Hrvatska ne teži uređivanju sustava po pozitivnim europskim praksama i primjerima. Nizozemska je definirala pojam samozaposlene osobe kao svakog poduzetnika koji radi samostalno za više različitih klijenata, na svoj trošak i rizik. Njihova su prava jasno regulirana, dok je kod nas pravni sustav nepregledan i nesustavan. Kada uzmete u obzir da broj freelancera kontinuirano raste te da se očekuje da će do 2030. godine u samostalnom statusu u SAD-u biti polovica radne snage, i ako nas je sada u Europi oko 11 milijuna, ne možete se ne pitati zašto kod nas ne postoji dijalog, zašto kod nas sve stoji i zašto se kod nas nude polovična rješenja koja donose dugoročno više štete nego koristi.

Krajem prošle godine, a u sklopu Europskog tjedna freelancera, organizirali smo panel na temu Muke po freelancingu na kojem smo prezentirali rezultate istraživanja o freelancerima koje su proveli Malt France i European Forum of Independent Professionals (EFIP), čiji je HDNP član. U ispitivanju su sudjelovali i hrvatski freelanceri, a gotovo su svi ispitanici kao prvi problem naveli socijalnu nesigurnost – od neplaćenih bolovanja pa do pitanja mirovina.

Što te najviše veseli – poslovno, ali i privatno?

Poslovno me raduju suradnici koji ne razmišljaju samo o zaradi, a privatno me raduje šetnja sa psima, putovanje s partnerom ili prijateljima, dobra knjiga, film, kuhanje i pisanje.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!