fbpx

Danas mlade žene poput mene, u 20-ima, puno više brinu o njezi kože nego su to činile naše mame u tim godinama. Možda je jedan od razloga taj što se na tržištu nalazi jako veliki broj krema, losiona, seruma i drugih kozmetičkih proizvoda. Zbog toga smo nažalost često izgubljene u toj ponudi i možda koristimo nešto što čak nije primjereno za naš tip kože. Kako sam jako dugo živjela u inozemstvu, u Australiji i Londonu, postala sam svjesna da veliki broj žena u toj potrazi za savršenim proizvodima za svoje lice često pita za savjet svoje kozmetičarke.

Najvažnije je odrediti pravi tip kože

Stoga sam i sama prije nekoliko dana odlučila učiniti isto te otišla u JFK salon u Zagrebu. Cilj mi je bio popričati s kozmetičarkom koja se tretmanima i njegom bavi već 50 godina i saznati na što moram obratiti pozornost u njezi lica, treba li mi profesionalno čišćenje lica i što će mi savjetovati. Bila sam uvjerena kako i sama znam koji tip kože imam te kako se to može otkriti uz pomoć kućnih testova. Iskreno, bila sam iznenađena kad sam čula da to ne ide onako kako sam zamislila. 

Jasna Franković Kindij, kao kozmetičarka koja se dugi niz godina bavi tretmanima za kožu lica, lako otkriva kakav tip kože klijent ima. Ako to same određujemo, vjerojatno ćemo pogriješiti i godinama koristiti krive proizvode koje donose više štete nego koristi. Neke od vas ste sigurno čule za metodu stavljanje papira za prikupljanje ulja na lice kako bi saznali imate li masnu, suhu ili mješovitu kožu. Problem s tim je to što se može dogoditi da imate površinski suhu kožu, koja također producira ulje, kao ja; ili nešto totalno drugo.

Ne postoji magično rješenje za svaki tip kože

Bilo bi zapravo idealno da možemo pogledati koji youtube video, napraviit spomenuti test i tako saznati koji tip kože imamo, otići u DM i kupiti neku kremu i koristiti je sljedećih par godina. Nažalost to je najjednostavnije, no ne i precizno, a vjerujte mi isplati se uložiti malo truda. “Najbolje je otići u kozmetički salon kako bi vam kozmetičarke na temelju detaljnijeg pregleda odredile kakav tip kože imate i što vama najviše odgovara” kaže Jasna, koja se poslom kozmetičarke bavi već 50 godina. Osobno mislim da je najteži dio zapravo potraga za pravim kozmetičkim salonom. Najbolje vam je otići na nekoliko mjesta dok ne nađete salon u kojem se osjećate 100% sigurno i znate da su djelatnice profesionalne.  

Iako možemo saznati puno toga na internetu, prvo moramo dobro provjeriti kakav je proizvod prije kupnje.  “Ono što odgovara jednoj osobi, neće uvijek biti dobro i drugoj” kaže Jasna. Često poslušamo tuđu preporuku što koristiti jer netko ima sličan tip kože kao mi. To nije najbolje zato što postoji nekoliko tipova kože i nema svaki problem magično rješenje. Ali ono što me obradovalo je da postoji pomoć za gotovo svaki problem s kožom. Samo morate doći kod nekoga tko će pregledati vašu kožu i preporučiti što vam treba. Primjerice, meni su u Kozmetičkom salonu JFK otkrili da imam površinski suhu kožu koja se masti kroz dan jer stavljam previše kreme. Preporučile su da koristim laganiju dnevnu kremu, da prestanem koristiti BB kremu te ujedno savjetovale redovito čišćenje lica.

kako znati jesu li novi proizvodi za njegu kože djelotvorni?

Ono što su mi kozmetičarke Jasna i Nataša Franković otkrile je to da je u današnjem svijetu gotovo polovica toga što nam se nudi ‘marketinški trik‘. Klijenti im često dođu u salon i pitaju “što imate od novih usluga i tretmana?”, Jasna naglašava da novo nije nužno dobro. Metode koje se koriste godinama, a koje su kroz godine pokazale da stvarno djeljuju su najbolja opcija. Što se tiče novih preparata i metoda, potrebno je da protekne neko vrijeme kako bi sa sigurnošću mogli reći imaju li učinak na ono za što se tvrdi da mogu. Naravno, ima odličnih novih proizvoda na tržištu, ali pola njih je samo dobro promovirano i bez nekog stvarnog učinka. Ne znam za vas, ali se bolje osjećam koristeći ono što se kroz iskustvo pokazalo djelotvornim. 

Također razumijem da nemamo svi budžet za mjesečnu posjetu kozmetičkom salonu, ali ono što svatko može je otići bar jednom u salon (veliki broj salona nudi besplatnu konzultaciju), saznati koji tip kože imate i dobiti preporuku što koristiti na svojoj koži i što obavezno izbjegavati. Male sitnice kao što je promjena dnevne kreme ili pudera mogu značajno promjeniti izgled vašeg lica ili riješiti neki problem – akne, perutanje kože i sl. Iskreno mogu reći da od kada sam poslušala savjete koje su mi dali za vrijeme moje posjete u Kozmetički salon JFK, lice mi se promjenilo na bolje. 

Ivona
Ivona Tkalec
Prikaži sve članke od autora

Imam 22 godine, studentica sam turizma i hotelskog menadžmenta i velika zaljubljenica u  fotografiju. Veći dio života sam živjela u inozemstvu, uključujući Australiju gdje sam provela 9 godina svog života. Pišem za Femisferu kako bih podijelila svoj pogled na njegu kože, ali i otkrila čitateljicama sve ono što bi ih moglo zanimati o turizmu.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!