fbpx

Iza nas je Božić te smo od obitelji i prijatelja možda dobili poklone koje ćemo staviti u kut ormara ili police te je pitanje kada ćemo ih koristiti. Mogli bi reći da bez obzira je li riječ o poklonima ili stvarima koje smo sami kupili, većina nas ima ‘previše stvari’. Sindrom modernog života, konzumerizma i prevelikog izbora. Možda živite u manjem stanu pa je ta gomila stvari mrvicu manja, ali nepotrebnih stvari sigurno imate. Živite li u velikom stanu ili možda u kući, u nekom prostoru doma se sigurno nalazi hrpa stvari koje također nemaju preveliku svrhu.

Vidljive i nevidljive hrpe koje vas guše

Riječ ‘hrpa’ će neke od vas asocirati na gomile stvari koje zauzimaju određeni dio vašeg stambenog ili drugog prostora, ormare ili police. No, osim tih fizčkih hrpa postoje i one mentalne – opterećenost poslovnim i obiteljskim obavezama, lošim prijateljstvima i vezama. Slično kao i s ljudima u svom životu, teško se odvajamo od određenih stvari zbog emocionalne povezanosti. Podsjećaju nas na neke trenutke, životne faze i događanja, a zapravo nas guše. Možda imamo neku majicu koja nas podsjeća na neki događaj, ali ju ne nosimo i nećemo ni primjetiti ako ju netko od ukućana baci u smeće ili donira. Nažalost, najčešće je na nama da se riješimo nepotrebnih stvari i obaveza. Upravo se rašćićavanjem jednih i drugih hrpa bavi Tamara Kajari, profesionalna organizatorica i vlasnica tvrtke ‘Slagalica organiziranje’. Napisala je i knjigu ‘Ne daj hrpi da te iscrpi’, a koja je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu Tamara pojašnjava sam pojmom ‘hrpa‘ i objašnjava na koje nas načine one sve iscrpljuju. U drugom dijelu daje rješenja za te naše hrpe, odnosno predlaže načine na koje ih možemo raščistiti.

Nedavno je na svojoj Facebook stranici objavila status u kojoj joj se čitateljica javlja i tvrdi kako joj je njena knjiga pomogla da osvijesti u kakvom je kolapsu i da to saznanje boli. Tamara je poručila svojim čitateljima: ‘Ne bojte se boli uslijed “a-ha! momenta”. Ta vrsta boli nije ništa drugo nego suočavanje i dokaz da ste povezali neke konce konačno. I sad normalno da malo žulja, peče i nije ugodno. Ali sve od tog trenutka nadalje ovisi o tome hoćete li i kako postupiti, što ćete poduzeti u vezi s tim žuljanjem. Samo to je važno. Akcija! Ne kukanje, samosažaljevanje i gledanje dnevne politike da vas zakuca u pod. Ne kave s drugim “kukavcima” nego kave s onima od kojih možete pokupiti “virus poduzimanja”. A ima takvih ljudi, ludih da luđi ne mogu biti. Takve tražite kad zapnete!’

I za kraj, u duhu knjige ‘Ne daj hrpi da te iscrpi’ Tamara daje par prijedloga

Uzmite papir i olovku u ruke i napišite nešto od ovog ili sve:

  • popis za nabavku
  • popis mjesečnih troškova unazad mjesec dana kako bi imali osjećaj za dalje
  • popis tri navike kojih se želite riješiti
  • popis tri osobe kojima želite privremeno ili zauvijek reći ne
  • kada ste malo manje u žurbi, očistite jednu ladicu tako da sve izbacate van i primijenite moju formulu RED – prva slova zapravo predstavljaju riječi Razvrstati, Eliminirati i Dodijeliti mjesto. 
  • nazovite osobu s kojom se dugo niste čuli ni vidjeli, a htjeli biste i dogovorite druženje
  • stavite knjigu kraj kreveta i umjesto reprize serija legnite ranije i čitajte – ponavljajte dok ne prijeđe u naviku

Možda ćete zanimati i ovo: Kristina Vrdoljak: Dio ljubavi prema rabljenoj odjeći je svakako i u ‘lovu’ na nju

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!