fbpx

Bez obzira radiš li u velikoj korporaciji, vlasnica si male tvrtke, freelancerica, zaposlenica, voditeljica odjela ili osnivačica, postoji samo jedan način kako ćeš utvrditi koliko si uspješna. Tako je. Samo jedan način.

Uspjeh u poslu i u životu označava različite stvari za različite ljude

Jesi li uspješna ili ne, ovisi o načinu na koji sama definiraš uspjeh i o tome na kakve kompromise u životu si sprema – što ćeš sve prihvatiti dok slijediš tu svoju definiciju uspjeha. Možemo imati puno toga u životu, ali ne možemo imati sve.

Često volim reći da sve u životu ima svoju cijenu, samo je pitanje koliko smo spremni platiti. Koliko ćemo se žrtvovati za svoj uspjeh? Hoćemo li raditi dva posla, smjene od 12 sati, neprestano se dokazivati, svoj privatni život staviti na čekanje – sve kako bi zaradili više, penjali se na poslovnoj ljestvici. Ili to koliko smo uspješni možda leži u odgovoru na pitanje: Koliko sam sretna?

To je to. Koliko si uspješna trebalo bi se temeljiti samo na odgovoru na to pitanje.

Koliko smo sretni?

Uspješni zaposlenici, menadžeri i poduzetnici – barem u smislu tradicionalnog poslovnog uspjeha – rade često prekovremeno, vikendima, usredotočujući se gotovo isključivo na posao. S druge strane, u većini slučajeva, njihov osobni i obiteljski život u određenoj mjeri padaju u drugi plan.

Je li to cijena uspjeha?

Vjerojatno je.

Nebriga o vlastitom zdravlju, umu i tijelu, manjak vremena za druženje s obitelji i prijateljima te sve lošiji odnosi, bavljenje poslom bez ikakve ispunjenosti – to su samo neki od scenarija kada posao i zarada postanu najvažnije mjerilo uspjeha. Ako zarađuješ jako puno, ali si još uvijek nezadovoljna, pitaš se što radiš krivo. Možda još nisi prihvatila činjenicu da poslovni uspjeh često nosi veliku cijenu. Druge stvari su ti postale manje važne od zarade?

Drugi će možda misliti da si stvarno uspješna, no što ti misliš?

Poslovni uspjeh je jedno, a ispunjen život sasvim drugo. Stoga odvoji definiciju uspjeha – ono što su ti nametnuli drugi – od onog što stvarno želiš u svom životu. Stavi te dvije stvari na papir i iskreno sama sebi reci što bi tebe više usrećilo. Možda ćeš shvatiti da je za tebe uspjeh raditi posao koji te više ispunjava, ali je manje plaćen. Umjesto da kupiš skupocjen auto, odlučit ćeš svake godine otići na barem jedno putovanje. U svom privatnom životu ćeš posložiti stvari tako da su ti prijatelji gotovo jednako važni kao obitelj; da ne moraš imati troje djece kao tvoji prijatelji ili da uopće ne moraš imati djecu. Umjesto da radiš po 10 ili 12 sati, konačno odlučiš da ćeš svaki dan odvojiti barem sat ili dva na fizičke aktivnosti kako bi bila zdravija.

Možda je ova godina pravo vrijeme da shvatiš što te motivira? Što želiš postići za sebe i svoju obitelj? Što najviše cijeniš, duhovno, emotivno i materijalno? Tek kada sama sebi odgovoriš na ova pitanja, znat ćeš što je za tebe uspjeh.

Zvuči prejednostavno?

Vrlo je lako definirati što želimo – ali puno teže zanemariti ono što nam govore drugi sa strane. Za početak tu su roditelji koji su nam usadili vjerovanje da moramo puno raditi i zarađivati. Zatim su tu prijatelji koji nas uvjeravaju da je taj posao koji radimo super, da nećemo naći bolje pa da su veza ili brak u kojem jesmo sasvim ok. A onda su tu i kolege, poduzetnici iz iste branše ili suradnici koji možda potajno žele da se uspoređujemo s njima, a oni su duže na tržištu, zarađuju više ili slično.

Kada definiraš što je za tebe uspjeh, jedina stvar koju trebaš učiniti je da prestaneš slušati druge. I sad slijedi jedna zanimljiva, možda nekima već poznata priča:

Grupa žaba organizirala je utrku. Cilj je bio postavljen na vrhu visoke kule. Utrku je došao gledati jako veliki broj žaba. Kada je utrka počela, umjesto da bodre natjecatelje, žabe iz gledateljstva su počele slati poruke ‘nema šanse da stignu do vrha’, ‘neće uspjeti’ ‘nitko se neće popesti do vrha’.

Uglavnom, malo tko je vjerovao da će koja od žaba uspješno završiti utrku. I zaista, jedna po jedna, žabe su odustajale prije cilja. Sve osim jedne. Uz veliki napor ona je uspjela doći do vrha kule i završiti utrku.

Svi su se pitali kako li joj je to samo uspjelo. Jedna žaba iz publike prišla je pobjednici i upitala je za tajnu njezina uspjeha. Žaba joj je pokazala da ne čuje. Bila je gluha.

Što je za mene uspjeh

Kao žena koja u poduzetničkim vodama nije ni pune dvije godine, smatram da sam uspješna. Ne jer to pokazuju moja zarada, broj zaposlenih ili veliki ured. Za mene je uspjeh to što sam svoje posao pokrenula bez ikakvog zaleđa – roditelja, kumova, partnera, bivših poslodavaca. Uspjeh mi je to što konačno mogu davati najbolje od sebe i da to stvarno netko cijeni; to što se stalno educiram i guram samu sebe naprijed. I na kraju to što mogu birati ljude s kojima radim te u svima njima vidim potencijal koji zajedno pretvaramo u jednu lijepu priču.

Nekada, ne tako davno, za samu sebe ne bih rekla da sam uspješna, ali upravo kroz posao i rad na sebi sam naučila da moram biti zahvalna, ali i priznati si svaki mali uspjeh. Ne onaj o kojim slušam na kavama, konferencijama, čitam na društvenim mrežama, nego uspjeh koji mene usrećuje.

Osim mog posla, vesele me moja obitelj i moji prijatelji – neki od njih i jesu poput obitelji. Svaki susret s njima je važniji nego nova uplata na poslovnom računu. Novac dođe i ode, ali zapravo prave ljude u životu treba čuvati. Veseli me Femisfera i pisanje te uređivanje sadržaja na njoj te svaka nova osoba koja će pročitati ovaj tekst. Za mene je uspjeh svako putovanje na koje odem, novi ljudi i iskustva.

I možda najveći uspjeh od svih je svaka nova prilika da netko od mene nešto nauči pa se radujem svim edukacijama koje ću držati u budućnosti. Ali se veselim i kada netko od prijatelja prihvati pokoji savjet koji udijelim na kavi. 🙂

Pa jesi li ti sretna?

Definiranje uspjeha je važno, ali je još važnije da to bude tvoja definicija, ona koju si ti sama odredila. Kao i u većini stvari, nakon što odlučiš što želiš, kreće provedba. Sjeti se priče o žabi.

Ako je posao koji ti omogućuje dostojan život, ali imaš vremena pomoći drugima kroz volontiranje tvoja definicija uspjeha – posloži svoj život tako.

S druge strane, ako je izgradnja tvrtke vrijedne 100 milijuna kuna tvoja definicija uspjeha, živi tako.

Ono što bi ti trebalo biti važno je kako se osjećaš navečer kad legneš na krevet i na što prvo pomisliš ujutro kad se probudiš. Jesi li u tom trenutku sretna ili nesretna sigurno neće ovisiti o tome koliko materijalnog posjeduješ.

Ako već nisi, razmisli o svojoj definiciji uspjeha jer će o njoj ovisit kako živiš svoj život. Ne možemo imati sve. Važno je da imamo ono što nas najviše veseli. Za neke to možda doista je novac, ali vjerujem da za većinu nije.

Zapitaj se jesi li sretni. Ako si sretna, uspješna si. Što si sretnija, to ćeš biti uspješnija. Čak tvrdim da nas posao sam po sebi ne može ispunjavati i činiti sretnim ako nam ne dozvoljava da rastemo i učimo, pomažemo drugima ili nešto treće.

Ako nisi zadovoljna, pravo vrijeme da napraviš neke promjene je sada, a ne za tjedan dana, tri mjeseca ili godinu dana.

Puno sreće u svakom danu nove godine!

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!