fbpx

Može li Advent u Zagrebu postati ekološki prihvatljiviji događaj?

Zima je vrijeme u kojem smo izvadili dekoracije duboko sakrivene na tavanima i uživali u božićnom raspoloženju odlascima na adventske lokacije diljem grada. Upravo zato je Advent u Zagrebu jedna od glavnih tema koju susrećemo po novinama, raznim oglasima i u mnogim razgovorima ovih dana.

No, možemo li samo događanje učiniti prihvatljivijim za okoliš i pridonijeti većoj vrijednosti jednog takvog evenata sa stajališta održivosti?

Ove godine sam nekoliko puta obišla advent, ali je onaj EEE Event manager (Ecological, Ethics and Efficiency Event manager) u meni tražio male naznake da organizatori takvog tipa događanja ne gledaju samo na to kako da privuku ljude ponudom ili dekoracijama, već da rade ono nešto što je potrebno svakom eventu u današnje vrijeme – da minimizira učinke na okoliš kad taj isti event završi.

Pozitvni pomaci u Zagrebu, ali nedovoljni

Moram priznati, neke lokacije su me ugodno iznenadile – od bio razgradivih čaša, borova u teglama, dekoracija od drva ili starih guma i paleta pa sve do postavljanja stolova od paleta. Ono što je definitivno dodatni plus ove godine bio su svakako kante za reciklažu na dosta lokacija u gradu.

Biljkama u tegli ukrašen ‘zid’ od paleta

Ipak, ono na što se svakako treba obratiti pažnja je što će biti sa svim tim stvarima nakon eventa – hoće li se pravilno reciklirati? Pravi primjer za to su bio razgradive čaše – istina, veliki je pomak o strane organizatora što razmišljaju u tom smjeru, ali definitivni nedostatak je svakako osiguranje adekvatnog zbrinjavanja tih čaša. One se bacaju u isto smeće kao i plastični tanjuri, vilice i noževi, ali i hrpa drugog smeća koje se proizvede na svakoj lokaciji. Svakako nešto o čemu treba dodatno promisliti, zar ne?

Kakva je situacija u Europi po pitanju održivih adventskih sajmova?

Postoje i bolja i lošija rješenja od naših, ali neki gradovi su pravi pozitivan primjer na koji se treba ugledati. Od oglašavanja isključivo održivih advenata u Toulouseu, Lyoneu, Berlinu ili Rotterdamu, do odvajanja takvih dijelova unutar većih lokacija poput Strasbourga, Londona ili Amsterdama. Hrana isključivo od lokalnih dobavljača, izrada ukrasa od održivih materijala, ekološke lokacije i kućice, smanjenje potrošnje električne energije i sustav reciklaže na lokaciji samo su neki od primjera kako se europski adventi pripremaju svake godine iznova učiniti jedan pomak više prema održivosti adventa.

Zašto je to zapravo tako? Po mom mišljenju, velika stavka koja čini razliku između ovih primjera i Zagreba je svakako edukacija. Edukacija organizatora kako učiniti evente održivijima, edukacija posjetitelja o kakvom se tipu eventa radi te edukacija o reciklaži i poticanje takvog mindseta, edukacija ugostitelja o načinima kako oni mogu pridonijeti ekološki prihvatljivijem tipu eventa.

Upravo iz tog razloga sam mišljenja kako postoji prostor za napredak. Samo moramo početi razmišljati na način da zbog dodatnog truda koji ćemo uložiti u ekološku održivost i samu organizaciju, možda imamo malo više posla i promišljanja, ali u konačnici radimo nešto dobro za okolinu i za planet na kojem živimo.

Maja Bosanac
Prikaži sve članke od autora

CEO i EEE Event Manager u Eventful

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!