fbpx

Blagdansko vrijeme je iza nas – slijedi oporavak ili?

Dobar dio populacije imao je privilegiju ovih dana konzumirati hranu i piće u količinama koje premašuju realne potrebe organizma, a što je činjenica koju će mnogi iz fitness i srodnih industrija iskoristiti radi vlastite zarade. Možemo svjedočiti velikom broju plaćenih oglasa zapakiranih u edukativne tekstove ili video materijale o tome što trebamo sada raditi da bi se ponovno doveli u normalu. Na primjer, u različitim medijima napisani su nebrojeni članci od strane stručnjaka s temama detoksifikacija u 3 koraka, detoksifikacija čajem, smoothiejem, postom

Istinitost informacija je često upitna

Iako informacije iz takvih objava znaju biti točne, one su u velikoj mjeri samo djelomično istinite, pristrane i prikazuju se na vrlo perfidan način koji čitatelje, gledatelje i slušatelje dovodi u zabludu. Konkretno, članak o detoksifikaciji koji mi je došao pod ruke, klasičan je primjer takvog sadržaja.

Detoksifikacija – ne znamo što je, ali nam se nudi kao rješenje

Na pitanje u članku što je to detoksifikacija, navodi se da je ona mnogo više od mršavljenja, fizičke aktivnosti i skidanje kilograma. Dakle, za početak, ne daje se objašnjenje što je detoksifikacija, već samo da je to više od mršavljenja, fizičke aktivnosti i skidanje kilograma. A što je to „više“? Nije li to malo čudan odgovor?

Mnogi će reći kao iz topa da je detoksifikacija proces eliminacije štetnih i otrovnih tvari koje su se nakupile u našem tijelu i čine nas bolesnima te debelima. No, koje su to štetne i otrovne tvari od kojih se trebamo detoksificirati? Odjednom nastupa muk, a on nastupa jer nitko nema odgovor na to pitanje. Štetne i otrovne tvari koje je bezupitno potrebno ukloniti iz organizma poznate su u slučajevima ovisnika koji su se predozirali drogom i alkoholom ili u drugim ozbiljnim slučajevima trovanja pa im je potrebna hitna liječnička intervencija budući da su u stanju životne ugroženosti.

U kontekstu višednevnog prejedanja visokokaloričnom i nezdravom hranom ne postoje saznanja o tome koje su to toksične tvari koje detoksifikacija određenim namirnicama uklanja iz organizma. Saznanja ne postoje iz jednostavno razloga jer naš organizam tako ne funkcionira.

Zašto bismo trebali provoditi detoksifikaciju – nije jasno

Samim time nije jasno pitanje u članku koji mi je došao pod ruku – Zašto trebamo detoksifikaciju? Kao odgovor na to pitanje u članku nudi se objašnjenje da naše tijelo kontinuirano neutralizira i eliminira toksine pomoću crijeva, jetre, bubrega, pluća, limfe i kože. Dakle, na neki način tijelo se samo detoksificira.

Loše zdravstveno stanje i stil života zahtijevaju detoksifikaciju?

Međutim, lošom prehranom i nezdravim stilom života možemo preopteretiti ove organe i povećati izloženost štetnim tvarima, usporavamo metabolizam i povećavamo šansu da ćemo nakupiti neželjene kilograme. Tako stoji dalje u članku. Stoga se preporučuje detoksifikacija nekoliko puta godišnje kako bismo napravili „veliko čišćenje“ organizma od štetnih tvari.

Simptomi toksičnosti organizma mogu biti bolovi u svim dijelovima tijela. Toksičnost može uzrokovati nadutost, probleme sa želucom, isušuje kožu i kosu, oslabljuje imunitet. Detoksifikacijom pak možemo ojačati imunitet i zaštiti svoj organizam od toksina, bakterija i virusa koji haraju u zimskim mjesecima.

Izvrtanje istine u svrhu gađanja slabe točke ciljanog korisnika

Da ne znam bolje, ove sekunde bih povjerovala u svaku riječ. Tko želi preopteretiti svoje vitalne organe štetnim tvarima? Ja sigurno ne. Tko želi biti bolestan i debeo? Nitko razuman! I zato svakako trebam detoksifikaciju. Danas.

Istina o detoksifikaciji koju nitko ne želi čuti

Dakle, već smo iz članka dobili informaciju da neki naši organi svakodnevno odlično rade proces čišćenja organizma bez utjecaja naše dobre volje, što nam govori da se u taj proces ne trebamo posebno petljati. Lošom prehranom i nezdravim stilom života dugoročno činimo loše cijelom našem tijelu, postajemo podložni brojnim bolestima, stanjima i pretilosti te zato odgovor prvenstveno treba tražiti u promjeni navika i načina života, a ne u detoksifikaciji.

Iz članka koji sam čitala bi se dalo zaključiti da smo bolesni i debeli jer ne radimo dovoljno detoksifikacije. Navodi se da svi jedemo nezdravo i previše, a vjerojatno ćemo to nastaviti činiti i dalje pa onda hajde da barem 3 puta godišnje napravimo detoksifikaciju da imamo osjećaj kao da smo nešto dobro napravili. Međutim, jedina istina leži u tome da smo debeli i bolesni jer ne vodimo brigu o sebi i svom zdravlje te kontinuirano vodimo loše navike. Nijedna detoks kura nas neće učiniti zdravijima i mršavijima ako se kasnije vratimo na stare navike.

Rješenje nije u detoksu nego mijenjanju navika

Članak koji sam pročitala pisan je s ciljem da utješi korisnika svog portala putem kojeg može kupovati zdrave pripravke, suplemente i opremu za vježbanje. Indirektno mu se poručuje da je u redu prejedati se iako bi trebao postupati pametnije, ali kada već nije i neće mijenjati navike, onda neka kupi nešto s njihovog portala pa će biti barem malo bolje. Ruku na srce, svi ionako znamo da tako neće ništa postići i zato će se uvijek vraćati po još.

Nadalje, prikazivanje izvrnutih činjenica kao edukativno štivo škodi čitatelju/korisniku na više razina. Osim što nije etično jer nije u potpunosti istinito (čega su oni svjesni i znaju zašto to rade), dovodi osobu u zabludu o tome kako njegovo tijelo funkcionira i što mora učiniti da bude zdrav. Samim time nikada neće postići željeni rezultat, potrošit će novce i vrijeme. Ujedno će ostati uskraćen za prave informacije od kojih bi imao koristi i motivaciju da se istih pridržava i ne odustaje. Želiš li i ti da te smatraju takvim korisnikom?

Revolucionarnih 5 savjeta za detoksifikaciju koja to nije

Na kraju članka dolazimo na 5 savjeta za detoksifikaciju:

  • Pijte puno vode
  • Zamijenite kavu zelenim čajem
  • Jedite puno voća i povrća
  • Pripazite na dnevni kalorijski unos
  • Trenirajte

I tek na kraju članka i sami autori donose 5 savjeta koji dovode do zaključaka da je detoksifikacija normalan, zdrav i aktivan život. Trebamo li ga onda prakticirati samo par dana – jer tko bi normalan mogao dulje? To bi značilo da je važno da malo osjetimo kako je dobar osjećaj voditi zdrav život i onda se možemo vratiti na staro kad nam se više ne da. I prema autorima članka, možemo si čestitati što smo odradili super posao.

Što zapravo možemo učiniti?

Moj savjet je da umjesto uzimanja zdravo za gotovo informacija koje nam se serviraju sa svih strana, a iza čega stoji marketinški trikovi koji će motivirati pojedinca na kupovinu proizvoda ili usluge, radije tražimo informacije iz pouzdanih i nepristranih izvora koji imaju znanstvenu podlogu. Još bolje, poradimo na samosvjesnosti. Ona je mnogo važnija od informacija i znanja. Danas vrlo lako možemo doći do informacija o bilo kojoj temi, no samo posjedovanje informacija i ne čini razliku ako nismo svjesni sebe, svojih navika, osjećaja, postupaka.

Drugim riječima, u kontekstu zdravlja i tjelesne forme, kada smo svjesni što jedemo, koliko se krećemo i kako se radi tog osjećamo, lako je uočiti gdje ima mjesta za promjene i napredak. To je aktivan rad na sebi. Nema brzih rješenja. Nema detoksa. Mnogo je lakše provoditi vrijeme čitajući informacije iz različitih i samo ih nakupljati u podsvijesti nego uistinu suočiti se sa samim sobom i poduzeti nešto. Zato i dalje prolaze stvari poput detoksifikacije. Nemoj dozvoliti da ti se podmeće teorija koja nema pokriće u praksi. Za stvarne rezultate morat ćeš pronaći način koji funkcionira za tebe, a odgovor na to znaš samo ti, a ne savjeti u članku koji su pisani kako bi prodali nešto čitateljima.

Dodatno pojašnjenje:

Stručan pojam iz anglosaksonske stručne terminologije glasi: detoksifikacija, a ne detoksikacija.

Detoksikacija u širem i najuvriježenijem kontekstu, podrazumijeva olakšavanje funkcije probavnog i respiratornog sustava te funkcije kože, uz specifičan pristup protokolom prehrane te ciljanim dodacima prehrani.

Detoksifikacija u užem smislu podrazumijeva vitalnu staničnu funkciju čija manjkava funkcionalnost može dovesti do morbiditeta i mortaliteta. Proces detoksifikacije uključuje mobilizaciju, biotransformaciju, neutralizaciju te eliminaciju toksina; ksenobiotika egzogenog i toksina endogenog podrijetla.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!