fbpx

Foam roller odnosno fitness valjak dobro je poznat rekvizit svakom rekreativcu, a mnogi ga redovito koriste iz više razloga: osjećaj smanjenja boli, odnosno osjećaja ugode i mišićne opuštenosti te bolje prokrvljenosti. Sama masaža djeluje neuro-fiziološki, odnosno konačni efekt svake masaže pa i ove fitness valjkom je otpuštanje stresa što dovodi do smanjene percepcije boli i povećanje opsega pokreta u dijelu tijela kojeg smo netom masirali.

Što o fitness valjku kažu znanstvene studije?

Nekoliko znanstvenih studija odrađeno je s cijem pronalaska odgovora na sljedeća pitanja poput:      

  • Povećava li masaža fitness valjkom opseg pokreta u zglobovima?
  • Pospješuje li masaža fitness valjkom oporavak nakon odrađenog treninga i smanjuje li mogućnost upale mišića?
  • Ako se masaža fitness valjkom koristi kao priprema za trening, utječe li ona na razinu kvalitete sportske izvedbe?

Rezultati studija pokazali su da masaža fitness valjkom ima trenutan učinak na povećanje opsega pokreta bez negativnog utjecaja na kvalitetu sportske izvedbe koja slijedi nakon masaže, a također može ublažiti opadanje mišićne učinkovitosti tijekom sportske aktivnosti i ublažiti pojavu mišićne upale nakon aktivnosti.

Do trenutka u kojem ćemo raspolagati nekim novim znanstveno potvrrđenim saznanjima, možemo zaključiti na temelju onoga što sada znamo da masaža fitness valjkom može poslužiti kao učinkovita metoda u postizanju određenih ciljeva ukoliko je znamo pravilno primjeniti.

Kako primjeniti masažu valjkom da bismo od nje imali konkretan, vidljiv učinak?

Treba napomenuti da je učinak masaže valjkom KRATKOTRAJAN, odnosno sve što osjetimo kao pozitivan efekt masaže će nestati nakon 15-tak minuta i sve će se vratiti u prvobitno stanje. Time se nameće pitanje zašto masirati, osim radi kratkotrajnog osjećaja ugode.

Masaža valjkom ima svoje mjesto u životu jednog rekreativca u dvije situacije: kao priprema za trening i poslije treninga.

U pripremi za trening najbolji učinak se postiže masiranjem 1-3 minute određene mišićne skupine koja nam je potrebna za određenu vježbu koja slijedi, kako bismo dobili povećanje opsega pokreta. Sam način valjanja nije od presudne važnosti. Bitno je ne brzati preko bolnih mjesta već valjati umjerenim tempom. Također se možemo zadržati na mjestu gdje se posebno nalazi napetost u mišiću.

Zatim je poželjno odraditi dinamičko istezanje tog dijela tijela kojeg smo masirali i nakon toga odraditi trening s dodatnim opsegom pokreta koji smo si upravo omogućili. Uzastopno treniranje s povećanim opsegom pokreta u određenoj vježbi s vremenom će dovesti do povećanje snage i učinkovitosti same izvedbe.

Navedeno si možemo predočiti slijedećom formulom:

MASAŽA VALJKOM +DINAMIČKO ISTEZANJE + TRENING = DUGOTRAJAN UČINAK

Nakon treninga, 10-30 min masaže valjkom utječe na percepciju boli, što je korisno znati ako se spremamo na primjer na jači trening nogu.

Da zaključimo, valjak nije svemoguć, ali ima svoje mjesto u treningu. Važno je razumjeti koja je njegova svrha kako ne bismo uzalud trošili svoje dragocjeno vrijeme i trud. Dakle, nema smisla valjati cijelo tijelo 45 min i onda početi trenirati jer ako smo počeli od vrata i leđa, dok smo došli do listova, efekt na gornjem dijelu tijela smo već izgubili. Valjak je doista napametnije koristiti selektivno za određeni dio tijela i odmah potom nastaviti trenirati.

Vrste fitness valjaka za masažu

Danas na tržištu možemo naći valjke za masažu s različitim površinama i razinom tvrdoće, no generalno ih možemo svrstati u 3 skupine: standardni (mekani, glatki), grid (izbrazdani, tvrđi) i rumble (sa izbočenim trokutićima po površini valjka, ujedno najtvrđi valjak s najintenzivnijom masažom).

Prilikom odabira valjka početnicima se predlaže kombinacija mekšeg i tvrđeg valjka s obzirom da će neki djelovi tijela biti bolniji na dodir dok će na nekim djelovima upotreba mekanog valjka pružati preslab učinak. Ovisno o vrsti i intenzitetu treninga, taj osjet se može mijenjati prilikom svake masaže i prvenstveno se treba voditi osjećajem.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!