fbpx

U Hrvatskoj je 1. listopada 2018. formalno stupila na snagu Istanbulska konvencija. Upravo su se oko nje, u vrijeme upućivanja njezina prijedloga u zakonodavnu proceduru, u javnosti lomila koplja. Jedna strana je tvrdila da se njome štite žene od nasilja, a druga da se zapravo uvodi rodna ideologija. U praksi očito nije donijela ništa previše pozitivno.

Konvencija se odnosi na sprječavanje i kažnjavanje čitavog niz nasilnih i traumatizirajućih djela, čije su žrtve u velikoj većini žene. To se prije svega odnosi na psihičko, tjelesno i seksualno nasilje, uključujući silovanje, prisilni brak, uhođenje, tjelesno nasilje, sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni pobačaj, prisilnu sterilizaciju i seksualno uznemiravanje. Nedavno smo mogli slušati o dva nasilna djela čije su žrtve žene – jedno je seksualno uznemiravanje, a drugo je nasilje u obitelji. U prvom slučaju počinitelj nije kažnjen, a u drugom je kazna vrlo mala, a moglo bi se reći da je ostanak počinitelja na javnoj dužnosti čak i nagrada. Uzalud nam sve konvencije ako kao društvo još uvijek toleriramo ovakve odluke.

Seksualno uznemiravao policajku, ali je oslobođen

Interventnu policajku na terenskom radu u Vukovarsko-srijemskoj županiji cijelu noćnu smjenu seksualno je uznemiravao nadređeni. Drugo jutro odlučila je reći zapovjedniku što se dogodilo. Uz njegovu podršku i podršku kolega ohrabrila se sve prijaviti. Nažalost, sud je oslobodio njenog nadređenog pod obrazloženjem da se radilo o SAMO JEDNOM događaju. Pitamo se koliko ih je trebalo biti da bi se kaznilo počinitelja.

‘Znam kolegice iz drugih službi koje su doživjele takve stvari, ali nisu se usudile nikad ništa reći. Ja sam imala podršku, prijatelja, obitelji i ljudi na poslu. Međutim, svi su indirektno govorili: ‘Pa zašto to tjeraš ako je prvi put?’ Znači, on je bio proglašen da nije kriv kad sam ga ja gonila po službenoj dužnosti. Nisam mogla to pustiti’, rekla je policijska službenica u razgovoru za RTL koji možete pogledati na njihovoj stranici.

Zbog nasilja u obitelji nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora i planira dalje obnašati javnu funkciju

Prije više od dvije godine supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića optužila ga je zbog nasilja u obitelji. On je danas na Sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno proglašen krivim. Osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Podsjetimo da je u siječnju 2018. Mara Tomašević podnijela Sudu pismenu izjavu da povlači sve optužbe protiv supruga te nije navela razloge. Moguće da je predvidjela kakav će biti ishod. Tomašević je stoga bio u postupku za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

U to vrijeme je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila da su ‘trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa’. Ministrica je ovom izjavom djelomično pokazala da kao društvo trebamo tolerirati nasilje u obitelji.

Nakon iznošenja nepravomoćne presude, Tomašević je po izlasku iz Suda rekao da se vraća na posao te dodao: ‘Normalno da ćemo se žaliti na ovakvu presudu, i dalje tvrdim da nisam nasilnik’. On tvrdi da nije nasilnik, a sud je donio drugu odluku. Ako nakon pravomoćne presude ostane na svojoj dužnosti, to možemo shvatiti kao nagradu koju dobiva za djela koja je počinio.

Ženska mreža Hrvatske zahtijeva ostavku

Stoga u nastavku prenosimo objavu Ženske mreže Hrvatske – saveza ženskih udruga:

Zlostavljač i nasilnik nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od 10 mjeseci, uvjetno na dvije godine. Bez obzira na to što DORH omalovažavanje žena i kazneno djelo nasilja u obitelji ne smatra valjanim razlogom za bezuvjetnu kaznu zatvora, a sudac u postupku ne nalazi za shodno istu promijeniti odnosno povisiti, osoba koja se našla kaznenom postupku nasilja ne može u niti jednoj civiliziranoj, uljuđenoj demokratskoj državi obnašati javnu dužnost.

Zato zahtjevamo odmah ostavku osobe na mjestu slavonsko-požeškog župan jer je isti nepravomoćno osuđen za više kaznenih djela nasilja u obitelji!

Pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže u ovom zahtjevu. Hoće li to biti putem društvenih mreža, javnim istupima ili na neki drugi način, svejedno. Nasilnik mora otići!
#stopnasiljunadženama
Koordinacija ŽMH

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!