fbpx

Većina nas je možda donijela novogodišnje odluke da ćemo vježbati, štedjeti ili naučiti neku novu vještinu. No, važan korak za svaku obitelj i našu budućnost je svakako smanjenje plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu.

Jedan od najvećih problema su plastične vrećice, zbog male cijene i širokih mogućnosti upotrebe se jako puno koriste, ali i vrlo brzo bacaju. Odbačene najčešće završavaju u okolišu, a razgrađuju se preko 100 godina. Pritom ispuštaju otrovne kemikalije koje dospijevaju u tlo, jezera, rijeke i oceane. Znanstvenici procjenjuju da u oceane godišnje odlazi preko 800 milijuna kilograma plastičnog otpada!

Osim što je plastika već odavno prijetnja za morski život, postala je opasnost i za ljudske zdravlje. Neke morske životinje, uključujući morske kornjače, dupine, uginule su od posljedica gutanja plastičnih vrećica. S druge strane, dio tvari dospijeva u njihov organizam , a pri konzumaciji ribe te iste tvari mi unosimo u naš organizam. Što se tiče oceana, opasnost od zagađenja je tim veća što struje smeće mogu odnijeti na velike udaljenosti.

Koraci za smanjenje plastičnog otpada u kućanstvu

Uvijek se nađu isprike da je nemoguće živjeti bez plastike, ali ako su manje-više mogli naši roditelji, možemo mi. Ne zaboravimo, govorimo o jednokratnoj plastici i kao takvoj može joj se naći zamjena. Samo je pitanje volje i navike. Neki dan sam na blagajni trgovine Kaufland uočila da većina ljudi ima svoje platnene vrećice, iako se mogu kupiti papirnate. Jedna gospođa je i kupila tu papirnatu jer vjerojatno još nije navikla da se plastične prodaju. Ovim putem pozdravljam odličnu odluku te tvrtke za prestankom prodaje plastičnih vrećica. Samo da još ukinu one male za voće i povrće.

No, što možemo učiniti kao pojedinci. Puno toga. Samo nismo ni svjesni. Dok smanjujemo upotrebu jednokratne plastike, činimo dobro za sebe i naš okoliš, a ujedno će djeca naučiti vrijednost zaštite prirode. Pa krenimo s prijedlozima.

Slavlja bez plastičnih čaša, tanjura i slamčica

Istina je da se nikome ne da prati suđe nakon proslave rođendana ili drugog slavlja. No, samo se sjetite da postoji mogućnost da će kilogram vaše plastike završiti u tlu, rijekama, morama ili oceanu. Spomenutih 800 milijuna kilograma plastičnog otpada u oceanima nije stiglo iz svemira.

Odlučite se za staklene čaše, prave tanjure i pribor za jelo. Eventualno odaberite papirnate podloške i tanjure. Umjesto plastičnih slamčica možete kupiti metalne. Sjetite se samo koliko otpada završi u smeću ako za slavlje koristite jednokratnu plastiku.

Izbjegnite hranu pakiranu u plastiku i jedite zdravije

Nastojte izbjeći grickalice umotane u pojedinačnu plastiku i umjesto toga kupite kukuruz za pečenje kokica te kikiriki u ljusci koji se kupuje u rinfuzi. Uputite se na tržnicu i kupite tamo domaće voće i povrće, gljive, meso i ribu. Ili prakticirajte kupnju od domaćih OPG-ova. Izbjegavajte gotovu hranu u plastici koju je potrebnu samo podgrijati u pećnici. Naime, kada plastika dođe u kontakt s visokim temperaturama iz nje se otapaju BPA, ftalati i druge kemikalije za koje se zna da imaju negativan utjecaj na zdravlje.

Osim što je poželjno u trgovinu ići s platnenim vrećama za kupovinu, možete nabaviti i višekratne vrećice za voće i povrće u supermarketima. Za sada znam da se takve vrećice mogu kupiti u Intersparu, a imate li volje možete ih napraviti i same. Više o tome saznajte ovdje.

Pametno kupujte igračke za djecu i uštedite

Svi želimo djeci dati i omogućiti sve što poželimo. Često je tu i veliki broj igračaka. Najgore je što se djeci od rođenja do polaska u školu kupuje puno igračaka od plastičnih materijala te se nakon njihova odrastanja bacaju u smeće. Kupujte radije drvene i platnene igračke. Mijenjajte se s prijateljima koji također imaju djecu ili donirajte igračke svoje djece mladim roditeljima.

Koristite kozmetiku bez plastičnog pakiranja 

Zamijenite tekući sapun onim tvrdim. tvrdi je čak povoljniji i često po sastavu bolji za ruke, a ne dolazi u ogromnoj plastičnoj ambalaži. Šamponi i regeneratori se također mogu kupiti u tvrdom obliku, a često je i riječ o ekološkim i organskim proizvodima. Mnogi se kozmetički proizvodi u specijaliziranim te online trgovinama mogu kupiti u rinfuzi i bez nepotrebne plastične ambalaže. Nažalost, takve trgovine još nisu dovoljno raširene u Hrvatskoj, ali nadamo se promjenama.

Izbjegavajte kupovinu odjeće i obuće od sintetskih materijala

Iako su prirodni materijali skuplji od umjetnih, puno su kvalitetniji i zdraviji. Pamuk, lan i vuna si zdravi za kožu, naravno ako su organski proizvedeni. Osim što bismo trebali kupovati odjeću od prirodnih materijala, poželjno je da ju ne bacamo nego popravimo, prepravimo ili recikliramo. Staru odjeću za reciklažu primaju trgovine poput H&M.  Odličan primjer je Švedska u kojoj su uveli porezne olakšice za ljude koji popravljaju svoju odjeću, umjesto da ju bace.

Primjera još ima sigurno puno, a ovo je samo inspiracija. Ako usvojite barem jednu od ovih navika, učinili ste nešto dobro za okoliš i svoju obitelj. Sretno!

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!