fbpx

Zašto su djeci čitanje i pisanje u današnjem svijetu STEM edukacije često nezanimljivi te kako ih zainteresirati

Kreativno pisanje nepravedno je zanemareno u svijetu dječjih hobija, a može biti jednako zabavno i opuštajuće kao i ples, slikanje ili gluma.

Misija Kuće od priča je ispraviti tu nepravdu i djecu zaljubiti u priču te im pokazati kako pisanje može biti odličan ispušni ventil te prilika za dobru zezanciju i stvaranje nečeg novog.

Zašto je pisanje djeci često nezanimljivo?

Djeca koja dolaze na radionice kreativnog pisanja u Kuću od priča uglavnom pokazuju početni otpor prema pisanju. Razgovarajući s njima, primijetila sam da je najčešći razlog taj što pisanje povezuju isključivo uz školu i školske obveze.

Manji broj djece u slobodno vrijeme piše dnevnik ili priče, no većina ipak piše samo ono što mora. Uzmemo li u obzir činjenicu da neka djeca imaju i određene teškoće u pisanju, jasno je da je taj proces sve samo ne zanimljiv i lagan.

Čitanje je, pak, vrlo individualna stvar. Neka djeca obožavaju čitati, nekima je to ok, a neka djeca bježe od knjige. Više čitaju djeca koja su izloženija pričama, čiji roditelji redovito posuđuju knjige i vode svoju djecu u knjižnice kako bi si sami odabrali ono što žele čitati. Također, djeca koja češće odlaze na kazališne predstave, književne susrete i literarne radionice prije će posegnuti za knjigom.

Čitanje i pisanje zahtijevaju vrijeme i prisutnost, a zbog velikog broja izvanškolskih aktivnosti, neka djeca za čitanje i pisanje iz užitka jednostavno nemaju vremena.

Kreativno pisanje kod djece razvija osjećaj empatije i toleranciju

Djeca koja pišu vlastite priče prolaze kroz jedinstveni proces stvaranja i svjedoče tome kako se njihove ideje i emocije pretvaraju u zanimljive i napete priče. Osjećaj da je iz obične ideje razvilo cijelu priču, osnažuje dijete i daje mu osjećaj ponosa i samopouzdanja.

Stvarajući priče djeca razvijaju svoje organizacijske vještine i vježbaju strukturirati svoje misli što im pomaže da i usmeno lakše komuniciraju. Također, djeca koja pišu svoje priče postaju znatiželjna i žele istraživati i tuđe priče te više posežu za knjigama.

Na radionicama kreativnog pisanja uvijek nastojim djecu potaknuti da pišući priče istražuju svoje, ali i tuđe živote. Ulazeći u tuđe cipele djeca razvijaju osjećaj empatije i uče se tolerirati različite ideje, mišljenja i karaktere.

Birajući teme, uvijek nastojim potaknuti djecu da u priči prorade i nešto što ih muči i što im se čini nerješivim u stvarnosti. Priča nam omogućava igranje s realnim i nerealnim, daje nam kontrolu i moć da donosimo odluke i stvaramo zaplete koji nam mogu pomoći u razjašnjavanju naših nedoumica i rješavanju problema.

Redovito pisanje priča jača djetetov vokabular i pomaže mu u prepoznavanju i lakšem savladavanju jezičnih pravila.

Priča i STEM se vole

Često mi dragi ljudi znaju prokomentirati kako je u dobu velike popularizacije znanosti i STEM ( Science Technology Engineering Math) radionica za djecu pomalo neobično očekivati da će postojati interes za nešto tako klasično i svakodnevno kao što je pisanje.

Na takve komentare uvijek imam spremne i osobne i znanstveno potvrđene argumente zašto jedno bez drugoga ne funkcionira.

Naime, znanost je iznimno zanimljivo, ali mnogima često neshvatljivo i daleko područje. Upravo je dobra priča poveznica između ta dva svijeta. Zadatak je osviještenog znanstvenika, inženjera, tehničara ili matematičara da svoj rad ispriča kao priču koju će moći razumjeti baš svatko. Biranje pravih riječi, povezivanje podataka u strukturirane rečenice i pronalazak onog emotivnog i čarobnog dijela s kojim se svatko može povezati, ključ je približavanja znanosti svakom čovjeku.

Priča nam omogućuje dublje razumijevanje i povezivanje s temama koje su nam inače daleke.

Ups! Upao sam u priču – program kreativnog pisanja za školarce

Djecu nikako ne treba strogo dijeliti na „prirodnjake“ i društvenjake“ .Važno je da im dozvolimo, neovisno o ocjenama koje imaju iz određenih predmeta, istraživanje različitih područja i da u svakome otkrivaju nešto za sebe.

Na moje radionice dolaze djeca koja maštaju o tome da postanu liječnici, znanstvenici, sportaši, veterinari, učitelji, a svatko od njih u priči uspijeva pronaći nešto za sebe. I to i jest ljepota priče, ona povezuje naizgled nespojivo i otvara nam svjetove za koje nismo ni znali da drijemaju u nama.

U Kući od priča upravo traju upisi u tromjesečni program kreativnog pisanja za školarce u kojemu će djeca, uz razne literarne igre i zadatke učiti kako stvoriti književnog lika, kako strukturirati priču, graditi književnu radnju i jednostavno uživati u pisanju i stvaranju vlastitih priča.

Sve informacije o programima Kuće od priča dostupne su na: www.kucaodprica.com

Jelena Pervan
Prikaži sve članke od autora

Književnica za djecu i voditeljica programa Kuće od priča

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!