fbpx

Sigurno ste čuli izreku “Znatiželja/Radoznalost je ubila mačku”. Međutim, vjerojatno niste znali da izvorna verzija ove poslovice glasi “Briga (zabrinutost) je ubila mačku”. Ovaj orginalni izraz je prvi put korišten u predstavi Every Man in His Humour 1598. godine. Kasnije je William Shakespeare iskoristio ovu poslovicu u komadu Every Man in His Humour, a dnevne novine su objavile izreku u obliku koji se danas koristi – pogrešnom.  

Ako smo previše zabrinuti za dijete, ono neće reagirati na izazove

Znatiželja nas motivira da istražujemo svijet i stvari oko nas, a u niti u jednom drugom razdoblju života znatiželja nije toliko snažna koliko u ranom djetinjstvu. Imajte to na umu sljedeći put kada vam dijete postavi 10 pitanja, uprlja se dok istražuje u prirodi ili znatiželjno nešto osluškuje, dira i promatra.

Znatiželja se razvija u sigurnom i poznatom okruženju. Dijete koje ima povjerenja u osobe koje ga okružuju i osjeća se sigurno te prihvaćeno, istraživat će nove podražaje u svojoj okolini i postavljat će mnoga pitanja.

No, ako se dijete osjeća neugodno, ako je sramežljivo ili uplašeno, neće reagirati na “izazove” iz svoje okoline. Dijete će biti uplašeno ako se nad njime nadvije plašt zabrinutosti i ako roditelji te okolina na svaki njegov potez reagiraju previše zaštitnički. Kada je dijete nesigurno, nove stvari u okolini mogu mu se činiti prijetećima i ono će tražiti veću blizinu poznatih osoba ili će težiti povratku u poznate uvjete i prostore.

Postoje tri bitna čimbenika koja određuju istraživačko ponašanje djeteta: temperament djeteta, reakcije odraslih osoba i poticajna okolina primjerena djetetu. U vremenu kada djeca od malih nogu koriste tehnološke uređaje, pametne telefone i slično, koji su najčešće su stimulansi a ne alati za istraživanje, prostor i vrijeme za igru te pravo istraživanje su svedeni na minimum. Stručnjaci se slažu da mobiteli i digitalni sadržaji ometaju pravilan razvoj mozga i uzrokuju ovisnost

Zantiželja je poželjnija nego ikad

Najbolji odgovor zašto je znatiželja važna za emocionalni razvoj djece dao je svjetski astrofizičar Neil deGrasse Tyson. Ovaj znanstvenik je poznat po svojoj sposobnosti pojašnjavanja složenih znanstvenih koncepata te nevjerojatno širokom rasponu tema o kojima komunicira.

U video intervju za Impact Theory pojašnjava koliko je ubijanje dječje znatiželje pogubno za današnje društvo. Poslušajte njegove savjete u skraćenoj verziji videa:

Cijeli video je dostupan ovdje: https://www.facebook.com/ImpactTheoryShow/videos/2518327525160026/

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!