fbpx

Život bez ijednog grama šećera i to više od dvije godine – ove djevojke dokazuju da je moguće!

To da šećer stvara ovisnost već odavno svi znamo. Isto kao što znamo da je uzrok mnogim bolestima suvremenog života – prvenstveno da utječe na razvoj dijabetesa. No, je li moguće živjeti bez tog moćnog narkotika – industrijske tvari koja izaziva ovisnost?

Ines i Nikolina pokazuju da se može, bez obzira na to što je šećer u velikom broju namirnicama u trgovinama. Riječ je o meni dragim osobama pa zapravo mogu potvrditi cijelu njihovu priču. Nedavno smo sve tri bile na vikend putovanju i u jednom finom restoranu su nam nakon ručka servirali desert, kao znak pažnje. Fini mekani, rekla bih čak najsočniji biskvit koji sam probala, preliven nekom vrstom ukusnog umaka od vanilije. Reći ću samo da su ga jedva pogledale. I meni je to postalo sasvim normalno i nimalo me ne iznenađuje njihova neželja za slatkim. Naime, Nikolina ne konzumira šećer tri godine, a Ines dvije. Njihovo zanimljivo iskustvo pročitajte u nastavku.

Kako dugo živiš bez šećera i kako si se odlučila na to?

Ines: Dvije godine ne jedem šećer. Smatram to određenom brigom za sebe, a i činilo se kao zanimljivo pomicanje vlastitih granica i izlazaka iz komfor zone.  Uopće ne primjećujem da nešto propuštam. Jednostavno nakon nekog vremena, tijelo kao da ne poznaje više taj kristal, pa ga ni ne traži.

Nikolina: Prestala sam jesti šećer prije tri godine. Odlučila sam se na to zbog navike koja mi je sve više postajala iritantnom: svaki dan sam morala pojesti barem nešto od slatkiša. Osim toga, više sam se počela informirati o štetnosti šećera i ovisnosti koju stvara i jednostavno sam odlučila pokušati riješiti se još jedne ovisnosti u svom životu. Naime, nekada sam bila pušač i prestanak pušenja cigareta bila mi je dodatna motivacija da se odviknem i od šećera.

Jesi li prije imala problema s prevelikom konzumacijom bijelog šećera, odnosno jesi li primijećivala neke posljedice za zdravlje?

Ines: Naravno. Dugo me prati borba s kilogramima i jo – jo efektima. Ali ne mogu reći da je to bio glavni razlog izbacivanja šećera iz prehrane, jer da sam ga izbacila zbog toga, sigurno bih se ubrzo vratila na stare načine življenja.  Jednostavno smatram da time brinem o sebi iznutra.

Nikolina: Ne bih rekla da sam imala značajnijih problema. Bilo je perioda kada sam konzumirala više ili manje slatkog. Najveći razlog zbog kojeg sam odlučila izbaciti slatkiše je ovisnost koju stvara i jednostavno nisam htjela da to na neki način ima kontrolu – jer ponekad bi želja za slatkim bila veća i tada mi se bilo teško zaustaviti samo na jednom redu čokolade. Dugoročno, znam da radim dobru stvar za sebe i zdravlje svog organizma.

Čega ti se bilo najteže ‘odreći?

Ines: Najteže? Hm. Onih vrućih krafni sa štanda, ispod maske za vrijeme fašnika, šampita, puslica i najdražeg mi marcipana. Dakle, šećera. Ha – ha.

Nikolina: Bilo je nekih slastica čiji okus i danas pamtim, kao što su Snickers, cheesecake i McVities keksi. Ali čak i kada su mi pred nosom, nema šanse da se vratim starim navikama. Slatko me zapravo više uopće ne privlači i ostajem ravnodušna kad se nađe u mojoj blizini.

Kako su drugi reagirali u startu – obitelj i prijatelji, a što kažu sada?

Ines: Mislili su da je to samo još jedan pokušaj mojih bitki. No, sad su već naučli što treba staviti „pod bor“ i postalo je normalno. Jednostavno,  „to se za nju zna“ i dolazi u paketu.

Nikolina: Reakcije su bile razne: od čuđenja do podrške. Nekima i danas moram po ne znam koji put naglasiti da ne jedem slatko i slušati zvukove nevjerice. No, navikla sam na to pa mi nije problem još koji put ponoviti. 🙂

Jesi li primijetila kakve promjene na svom tijelu i/ili raspoloženju i koje?

Ines: Tijelo me ne traži slatko, šećer, zvuči nemoguće, ali je tako. Nemam potrebu za time. Osjećam se laganije u svakom smislu te riječi. Pamtim neke od težina u želucu, tromost i uspavanost nakon pojedenih čokolada/kolača i to mi je više nego dovoljno.

Kako je tvoje odricanje od šećera utjecalo na fazu PMS?

Ines: Uh.  Umjesto toga prebacila sam se na umjereno konzumiranje ponekih pekarskih proizvoda. Sebi za gušt. Jer, zašto si ne priuštiti ono što te tijelo traži s vremena na vrijeme? Pa nisam u kazni! Stvar je izbora i balansa.

Jesi li možda uvela neke namirnice za kao zamjenu za one sa bijelim šećerom? Primjerice med za čaj ili kavu, čokolade bez šećera, kolači s prirodnim sladilama, više voća?

Ines: Nikad nisam bila voćkasti tip. Stoga mi voće ni sada ne predstavlja užitak. Osim lubenice. Hladne. U srpnju. Med sam koristila u manjim količinama u prijelazu, no sada vrlo rijetko. Kavu nikad nisam pila sa šećerom, pa mi je to normalno.  Ne vjerujem u čokoladu bez šećera, stoga, ni to.

Nikolina: U početku sam u kavi koristila steviju, pa postepeno smanjivala dozu dok nisam skroz prestala. Već dugo pijem kavu bez ikakvih zaslađivača. Bilo je perioda kada sam više jela voće. Jedem ga i sada, sigurno barem 1-2 dnevno i zaista ima ukusniji i sočniji okus nego kada sam jela i slatkiše. Ponekad mi je i preslatko pa biram manje zrele plodove.

U kojoj mjeri je odricanje od šećera utjecalo na to da se hraniš zdravije i da više promišljaš o izboru namirnica?

Ines: Jako puno. Da se razumijemo, pojedem ja i ono što nije zdravo. Generalno ako imam opciju, nastojim izabrati onu zdraviju. Ali, što je danas uopće zdravo? Čuvaš se šećera, a s druge strane pojedeš pileći file pun antibiotika i aditiva.

Nikolina: U velikoj mjeri jer puno više gledam deklaracije i sastav namirnica koje kupujem. Šećer je svugdje, zaista ga je teško izbjeći jer ima ga i u mliječnim proizvodima koje jedem svakodnevno. Biram namirnice s minimalno šećera i često će presuditi upravo njegova količina. Općenito više pažnje posvećujem uravnoteženoj prehrani.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!