fbpx

Kad pomisliš na mršavljenje, prve asocijacije na tu temu najčešće su dijeta, teretana, razni aerobni programi u fitness studijima i slično. Međutim, isti rezultati možeš postići i na način koji je najprirodniji za tvoje tijelo i organizam, ujedno je lako dostupan i uvijek besplatan, a to je hodanje.

Kako hodanje utječe na zdravlje?

Redovitim hodanjem određenim tempom i duljinom uz zdrav način prehrane, odnosno, kontrolirani unos kalorija, topiti ćeš masne naslage i dovesti se u formu, ali ćeš imati i mnoge zdravstvene blagodati. Hodanjem ćeš jačati cijelokupnu muskulaturu tijela, a naročito nogu, aktivno ćeš potaknuti dišni i srčani sustav na rad, optok krvi i probavu. Važno je napomenuti da hodanjem snizuješ razinu stresa. Što si manje pod stresom, lakše mršaviš.

Kako smršaviti hodanjem?

Da bi ostvarila željene rezultate za svoju formu i zdravlje uz hodanje, prva i najvažnija stvar je hodati redovito. To bi značilo hodati svaki dan 30 minuta čime ćeš ostvariti kalorijsku potošnju od oko 100-300 kalorija ovisno o tvojoj ukupnoj tjelesnoj težini i intenzitetu hoda.

Također, ne bi smjela imati više od jednog dana u tjednu kada nećeš hodati. Ukoliko si jako kratka s vremenom, ukupno vrijeme provedeno u hodanju možeš podijeliti na dva puta u danu, iako ćeš bolji učinak imati ukoliko hodaš jednom ali dulje u danu.

Uglavnom, neka ti misao vodilja za početak bude hodanje 30 minuta dnevno 5 puta u tjednu, a postepeno ćeš povećavati ukupnu prijeđenu udaljenost, intenzitet  i vrijeme provedeno u hodanju. Postepeno povećanje je sasvim u redu jer je potrebno hodanje uvesti kao svakodnevnu aktivnost i s vremenom ćeš znati kako se što bolje organizirati da bi u tome uspjela i napredovala.

Koliko je potrebno hodati dnevno?

Dugoročan cilj neka ti bude ostvarivati između 10 000 i 15 000 koraka dnevno. Naravno, u taj broj ulazi svaka kretnja koju napraviš od jutra do odlaska na spavanje. Zato je vrlo korisno imati pametan sat ili mobitel kojeg ćeš nositi tijekom cijelog dana sa sobom.

Da bi ostvarila ciljani broj koraka u danu, biti će potrebno misliti na to da se što više krećeš tijekom cijelog dana. To se lako može ostvariti uz malo svijesnosti o svom kretanju, npr. da se sjetiš ćešće ustati sa svog radnog stola, protegnuti, otići na wc, skuhati kavu, da ne sjedaš u auto do dućana u kvartu nego odeš pješice po tih par stvari. Da ne koristiš lift već stepenice, da prohodaš te dvije tramvajske stanice, da ipak opereš te prozore na balkonu, da odvedeš dijete u park i općenito se više igraš sa svojim dijetetom. Idealno bi bilo nabaviti psa, naravno ako to tvoje prilike dozvoljavaju. Nastoj ne sjediti pasivno dulje od sat-dva.

Na ovaj način lako ćeš ostvariti kroz dan oko 8 000 koraka, a zatim ostale korake ostvariš ciljanim odlaskom na hodanje vani. Tako ćeš sasvim sigurno osigurati svaki dan između 10 000 i 15 000 koraka što je odličan rezultat i uz malo predanosti dugoročno održivo.

Kako moramo hodati da bi hodanje bilo korisno?

Da bi tvoje hodanje vani imalo što bolji učinak na proces mršavljenja možeš u svoju rutinu uvesti sljedeće ideje:

1. Mijenjaj brzinu hodanja. Izmjenjuj brzo hodanje i umjereno hodanje. Maši rukama, neka ti se ubrzaju otkucaji srca i disanje, neka ti postane toplo, zatim hodaj normalno par minuta pa ponovi ciklus više puta tijekom jedne šetnje. Ako se teško prisiliš na hodanje brzim tempom, ponesi slušalice i pusti nabrijanu glazbu. Automatski ćeš ubrzati korak.

2. Mijenjaj podlogu po kojoj hodaš. Budi maštovita i sagorjet ćeš veći broj kalorija. Dok hodaš, promatraj gdje možeš skrenuti s ravnog asfalta na zemljani put, travu, šljunak, među drveće. Što grbavije, to bolje. Time ćeš ujedno razbiti monotoniju i dosadu kod duljih šetnji.

3. Mijenjaj nagibe staze kojom hodaš. Ravne i lagane staze ostavljaj samo za one dane kada si loše volje i ne da ti se baš ništa pa bolje i tako nego da ostaneš doma na kauču skrolajući po mobitelu. Ovisno o tome u kakvoj prirodnoj okolini živiš, traži uzbrdice i nizbrdice za hodanje. Ako si u prometnom dijelu grada, traži stepenice, pješačke pothodnike i sl.

4. Optereti se. Uzmi ruksak, stavi bocu s vodom i sve čega se sjetiš i kreni na hodanje. Osim nogu, ojačati ćeš tako i mišiće cijelog trupa. Pusti što prolaznici misle i čudno gledaju, ti ipak iskoristi klupicu pa napravi na njoj par sklekova, iskoraka, čučnjeva i nastavi dalje hodati.

5. Ako si inače jako aktivna žena koja redovito trenira u teretani ili se bavi nekim sportom, hodanje je odlična nadopuna tvojim treninzima i zamjena za one dane kada nisi u elementu odraditi težak trening ili imaš slobodan dan od svog redovnog treninga. Na kraju svega, to je najprirodniji i najjednostavniji način kretanja za ljudsko tijelo. Hodanje uvijek možemo prakticirati iako je činjenica da većina ljudi jednostavno ne hoda dovoljno tijekom dana. Sada kad si sve saznala o hodanju, više nema izgovora. Dohvati te udobne tenisice i kreni van.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!