fbpx

Dubravka Horvat Kipčić svoj je hobi pretvorila u uspješan posao. Stalno zaposlenje zamijenila je izradom unikatnih suvenirskih sapuna, svakodnevni stres učenjem i uživanjem u testiranju različitih mirisa, oblika i boja.

Otvaranje obrta, reći će, bio je pun pogodak. Posao ide odlično, što i ne začuđuje jer Dubravki ideja nikada ne manjka. Nedavno je proizvela i pravu poslasticu za sve pivoljupce – sapun od piva. Zaljubile smo se u njezinu mirisnu priču i poželjele saznati kako je sve počelo.

Kako se rodila ljubav prema izradi unikatnih sapuna?

Ljubav (ili opsesija) prema izradi sapuna nastala je sasvim slučajno. Tražeći hobi, nešto što će me opustiti nakon napornih radnih dana, po preporuci prijateljice završila sam upravo na jednoj takvoj radionici. Nisam mislila da je moguće da mi nešto baš toliko zaokupi misli jer sam se dotad uvijek vrlo brzo zasitila svega i svačega, ali sa sapunima se dogodilo upravo suprotno. Što je vrijeme više prolazilo, ja sam sve više razmišljala o njima. Navečer bih legla u krevet i razmišljala o kombinacijama boja, mirisa, oblika sapuna, pretraživala Youtube i pogledala bezbroj filmića izrade sapuna različitim tehnikama. U slobodno vrijeme stalno bih izrađivala sapune i dosađivala ljudima oko sebe govoreći o njima. I tako je malo-pomalo hobi prerastao u posao.

U kojem si trenutku odlučila napustiti stalan i siguran posao i odvažiti se na pokretanje svog obrta?

Ta odluka definitivno nije bila ni laka ni brza. Jako se teško odvažiti napustiti siguran posao i krenuti u nešto neizvjesno i nepoznato. Ne znam ni sama kada sam točno odlučila, mislim da je bilo u onom trenutku kada sam sama sebi priznala da me tadašnji posao zaista jako iscrpljivao (fizički i psihički) i da mi ne ostaje energije ni za što drugo. Mislim da je spoznaja da ne želim da mi cijeli život prođe u takvom osjećaju bila okidač da je vrijeme za promjene.

Koji su najveći izazovi s kojima si se susrela pri ulasku u poduzetništvo?

Najveći izazov koji je uvijek prisutan, i tada i sada, činjenica je da ste prepušteni sami sebi. Nemate zaleđe (bar ga ja nemam) i morate se sami izboriti za svaki posao i za golu egzistenciju. Ali to vas na neki način i tjera dalje, nema odustajanja. Može se!

Što bi poručila svima koji se nalaze u sličnoj situaciji i razmišljaju pokrenuti nešto svoje?

Moja je najveća preporuka svima da vrijeme prebrzo leti i da je svakako bolje probati nego stalno samo maštati i biti nesretan i pitati se što je moglo ili može biti. Mislim da je možda nama ženama zaista malo teže nego muškarcima. I to nije floskula. Mi se doista teže odlučujemo na riskiranje, takve smo!

Dok će muškarac ući u razne poslove bez previše analiziranja i kompliciranja, od kojih će neki sigurno i propasti (i nikom ništa), mi ćemo za to vrijeme same sebe kočiti analizirajući svaki mogući scenarij koji bi mogao poći nizbrdo! I baš se zato treba ohrabriti i krenuti. Pa što ako ne uspijete, uspjet ćete u nečem drugom! Meni je najveća nagrada da imam više vremena za svoju obitelj, da sama sebi kreiram radni dan, da sam veselija i zadovoljnija sama sobom, i da to i moja obitelj osjeća. Meni dosta.

Kontinuirano radiš na širenju asortimana. Osim ručno rađenih sapuna, tu su i mirisne svijeće i soli, poklon-paketi za različite prigode. Što nam novo pripremaš u razdoblju koje slijedi?

Kako stalno osluškujem tržište, tako se pokazalo da su trenutačno najpopularnije mirisne svijeće u limenkama, stoga je upravo to u izradi. Dakle, vrlo će skoro i Oleum izbaciti svoje mirisne svijeće u limenkama i jako se tomu veselim! Trenutačno radim na promjeni vizuala za svijeće, promjeni mirisa i promjeni samog pakiranja, a sve kako bi vam svijeće bile neodoljive. Osim toga u pripremi je i vinski sapun jer je red da i vinoljupci imaju svoj sapun.

Gdje možemo nabaviti tvoje proizvode?

Trenutačno se moji proizvodi mogu nabaviti preko internetske stranice www.oleum-trade.hr, a nadam se da će uskoro biti dostupni i u nekoliko suvenirnica u Zagrebu i okolici. Sada smo u fazi pregovora.

Draga čitateljice, u suradnji s Dubravkom, organizirali smo nagradni natječaj povodom Dana žena te darujemo jedan sapun izrađen od maslinovog, kokosovog i palminog ulja. Detalji su na našoj Facebook stranici.

Ana, Femisfera
Ana Labaš
Prikaži sve članke od autora

Izvana poslovna žena koja radi u turizmu, iznutra kreativka koja voli pisati, čitati, putovati. Uz obitelj, najveće zadovoljstvo pronalazim u kreiranju sadržaja za svoj blog. Zaljubljenica sam u inspirativne priče i baš zato me veseli što sam dio Femisfere – super projekta za super žene.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!