fbpx

Konačno opcija za zamatanje hrane bez plastike i aluminija: Besplatna radionica izrade eko-folije

Možda si odbacila plastične vrećice te u kupovinu nosiš svoju platnenu torbu, ali još uvijek hranu omataš plastičnom ili aluminijskom folijom. Od omatanja ostataka ručka do spremanja hrane i kolača za goste, folija je postala jednokratni predmet koji gotovo svakodnevno koristimo. Nažalost, plastičnoj foliji treba više stotina godina da se razgradi, a aluminijska folija sadrži štetne tvari te izgaranjem ili bilo kakvim doticajem s prirodom ispušta iste.

Također, mnoge znanstvene studije su pokazale da korištenje aluminijske folije pri kuhanju nije dobro za zdravlje jer kada se zagrijava, folija u hranu ispušta aluminij koji na kraju završi u našem tijelu. Stoga je po zdravlje opasno pripremati i podgrijavati hranu u aluminijskoj foliji.

No, zdravija i ekološki bolja opcija postoji, a riječ je o foliji za hranu – voće, povrće, sendviče, koja je napravljena od tkanine i pčelinjeg voska. Osim što je napravljena od ekološki prihvatljivijih materijala, ista se može isprati pod vodom i ponovno koristiti.

Radionicu izrade takve folije će 16. ožujka u Centru za mlade grada Zagreba održati Andrea Ivančić. Nakon što se vratila s Erasmus + projekta u Latviji, na kojem je tema bila plastično zagađenje (Plastic solution for green revolution), odučila je podijeliti naučeno.

Za radionicu su potrebni:

  1. Tkanina
  2. Karton
  3. Pčelinji vosak u granulama
  4. Papir za pečenje
  5. Pegla
Postupak izrade eko-folije

Granule se stavljaju na tkaninu, koja se prethodno stavi na karton (da se ne uništi podlogu), te se preko papira za pečenje i uz pomoć pegle tope granule.

Andrea je iz Pule, studirala je u Rovinju te ima diplomu prvostupnice Znanosti o moru. Trenutno studira ekologiju i zaštitu prirode na PMF-u u Zagrebu.
Voli prirodu, obožava putovati, pokušava živjeti bez plastike te je inspirira zero waste način života.

Andrea Ivančić

Na našem YouTube kanalu smo objavili kako napraviti foliju:

Pročitaj i ovo: Pozitivna priča o zajedništvu na Vrbanima: 6 žena pokrenulo Vestigium, organiziraju Eko plac i niz aktivnosti

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!