fbpx

Nove okolnosti uzrokovane koronavirusom natjerali su nas da više boravimo kod kuće, presložimo određene prioritete te promijenimo naš svakodnevni ritam. Ta promjena mnoge čini preplašenim, a samim time je i neizbježan osjećaj tjeskobe.

Predlažemo da pročitate naš tekst Zašto je važno suzbiti pretjerani strah i stres oko koronavirusa – donosimo mišljenje psihologa

Preporuka psihologa je da se uključite u neku aktivnost koju možda već godinama želite započeti i posvetite se onim stvarima za koje možda u normalnim situacijama nemate dovoljno vremena. Pričajte sa svojim ukućanima, nazovite drage ljude i provjerite kako su i treba li im što. Ostatak vremena možete se educirati, vježbati, gledati filmove, čitati online, a mi smo se potrudili skupiti što veći broj online stranica i kanala na kojim možete besplatno pregledavati sadržaj. Prijedlozi su podijeljeni po kategorijama i vjerujemo da ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

Filmovi

Na stranici www.kinomediteran.hr/vod moguće je odabrati neke od 20 filmova iz ponude te ih besplatno pogledati uz kod KARANTENA. Broj kodova je neograničen, a na Facebook stranici je navedeno da se zbog velikog interesa može dogoditi da se stranica sporije otvara. Iz Kina Mediteran mole za strpljenje i preporučuju da se stranica osvježi svakih par minuta.

Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC i to po znatno nižim cijenama, a među naslovima dostupnima za gledanje je i film ‘Medena zemlja’. Riječ je o dokumentarcu o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar, što je svakako jedan od najvećih uspjeha nekog (dokumentarnog) filma s ovih prostora.

Pickbox NOW uz registraciju na Picbox NOW ili putem aplikacije nudi besplatno korištenje usluge i mogućnost neograničenog gledanja svih serija, filmova i dokumentarnih emisija na području Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Hrvatski kratki filmovi se mogu besplatno pogledati na stranici koja je zaživjela i prije epidemije koronavirusa, a riječ je o stranici Croatian film. Nastala je kao platforma za promociju profesionalnog kratkometražnog filma i stvarno se mogu pronaći sjajni filmovi.

Na stranici Open Culture nalaze se linkovi za besplatno gledanje preko 1.150 filmova. Popis sadrži klasike, dokumentarne filmove i druge filmove, a zbirka je podijeljena u sljedeće kategorije: Komedija i drama; Film noir (Crni film), Horor i Hitchcock; Westerni (veliki broj filmova s Johnom Wayneom); Filmovi o borilačkim vještinama; Nijemi filmovi; Dokumentarni filmovi i Animirani filmovi.

Portal IndieWire je pak složio popis 15 kratkih filmova slavnih redatelja koji su trenutno dostupni za besplatno gledanje. Kratki filmovi Andrea Arnolda, Taike Waititi, Nacho Vigolando i Marshall Curry osvojili su nominacije za Oscara u kategoriji za najbolji kratki film, a cjeloviti popis filmova koji se mogu pogledati besplatno pronađite na IndieWire.

Muzeji

Google Arts & Culture udružio se s preko 2500 muzeja i galerija širom svijeta kako bi svima omogućio virtualne obilaske muzeja i pregled eksponata nekih od najpoznatijih muzeja širom svijeta. Kolekcija Google Arts & Culture uključuje Britanski muzej u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku i stotine drugih mjesta na kojima možete kroz virtualni razgled naučiti puno toga o umjetnosti, povijesti i znanosti. Na Travel and leisure je popis 12 najvećih svjetskih muzeja i linkovi za virtualno razgledavanje.

Mogućnost virtualne šetnje putem svoje web stranice nudi i Muzej krapinskih neandertalaca. Prošećite muzejom i istražite tko su bili ti ljudi stariji od 30.000 ili gotovo 300 tisuća godina.

Glazba

Berlinska Filharmonija je zatvorena do 19. travnja, no orkestar će i dalje svirati za vas – u digitalnoj koncertnoj dvorani. Njihovu online koncertnu dvoranu možete besplatno posjetiti na Digital Concert Hall. Dovoljno je upisati kod BERLINPHIL i uživati u 30 dana besplatnih koncerata. Imat ćete pristup preko 600 orkestralnih koncerata Berlinske filharmonije održanih u više od deset godina, uključujući 15 koncerata s novim glavnim dirigentom Kirillom Petrenkom.

I Bečka opera je također zatvorena, ali od 15. ožujka emitira na internetu besplatno snimke svojih izvedbi. Prikazivat će svakodnevne snimke prethodnih opernih i baletnih predstava putem svoje streaming platforme www.staatsoperlive.com – širom svijeta i to u 19:00 i 17:00 sati.

Metropolitan Opera će također online besplatno emitirati neke od svojih poznatih opera i to uz Nightly Met Opera Streams. Riječ je o snimkama prijašnjih predstava iz serije Live in HD. Ljubitelji glazbe koji vole operu mogu na početnoj stranici metopera.org u 18:30 i 19:30 sati pristupiti sadržaju, a moguć ga je besplatno pregledavati 20 sati nakon objavljivanja. Uz aplikaciju Met Opera na zahtjev se opera također može gledati na mobitelima.

Kazalište

HNK u Zagrebu i 24sata će na YouTubeu omogućiti besplatno gledanje predstave Opere, Drame i Baleta, a nakon toga bit će dostupne za gledanje tijekom razdoblja borbe s koronavirusom. Predstavom Tko pjeva zlo ne misli će se otvoriti serijal predstava dostupnih svim gledateljima YouTube kanala 24sata, kao i obožavateljima zagrebačkog HNK.

Na YouTube kanalu Hrvatski sabor kulture moguće je pregledati brojne kazališne i plesne izvedbe kao i snimke dosadašnjih festivala i nacionalnih susreta u njihovoj organizaciji. Tu su još i interpretacije poezije, a bogatom repertoaru moguće je pristupiti besplatno.

Centar za kulturu Trešnjevka organizira online igrokaze i radionice. Program se održava svaki dan u 18 sati, a program i više informacija je na stranicama CeKaTe.

Kazalište Mala scena dva puta tjedno nude stream svojih predstava uživo – od naslova za mališane do predstava za mlađe i odrasle. Pristup prijenosu predstave uživo nije besplatan, nego se naplaćuje i linkovi se mogu pronaći na njihovoj web stranici. Cijena vrijedi za jedan uređaj što znači da cijela obitelj može pratiti predstavu online po cijeni jedne ulaznice. Osim predstava, na njihovom Facebooku su zaživjelo i čitanje priča u video formatu, a koje je za pratitelja besplatno.

Knjige

Knjižnice grada Zagreba već duže omogućuju svojim članovima posudbu e-knjige. Usluga dostupna je putem aplikacije Zaki Book koju se može instalirati preko platforma Google Play i App Store. Čitanje je tako dostupno na Android, iOs i Windows 10 uređajima. U aplikaciju se ulazi putem članskog broja i PIN-a, kojeg svaki član može osobno zatražiti u bilo kojoj knjižnici mreže. Među više od 400 naslova e-knjiga na hrvatskom jeziku mogu se pronaći beletristika i znanost.
Detaljnije upute možete potražiti na stranicama Knjižnica grada Zagreba.

Besplatne i naravno legalne knjige na engleskom online, s opcijom audio knjiga se nalaze na stranicama Open Libary. Potrebno se registrirati i ulogirati u ovu online knjižnicu.

Veliki broj književni naslova može se u formatima za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI) pronaći na stranici elektronickeknjige.com. Riječ je o projektu koji nudi besplatan pristup knjigama tradicionalno nekomercijalne književne rodove i vrste, dakle one najteže dostupne kroz postojeći komercijalni nakladničko-knjižarski lanac (kratke priče, novele, poeziju, eseje i drame).

Express i 24sata svim čitateljima portala daruju 64 stranice hrvatskog književnog magazina Bestbook. Za Bestbook pišu vodeći hrvatski novinari, pisci i književni kritičari.

Edukacija

Prestižno sveučilište MIT – Massachusetts Institute of Technology na svojim stranicama nudi besplatna predavanja iz različitih područja.

Besplatne online tečajeve nudi i Harvard na svojim stranicama. Riječ je o 56 tečaja iz različitih područja: humanističke znanosti, umjetnost, pedagogije i obrazovanja, znanosti, zdravlja i medicine, matematike i ‘data scientist’

Čak osam škola Ivy lige spada među najprestižnije fakultete na svijetu te nude besplatno svoje tečajeve online. Ivy liga uključuje sveučilišta Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale i Columbia i Sveučilište u Pennsylvaniji. Za cjelokupan popis svih 450 tečajeva Ivy League koje trenutno možete besplatno preuzeti na internetu pobrinuli su se na Free Code Camp stranici.

Bez obzir na pandemiju koronavirusa, priroda se budi i sve koji imaju komadić zemlje se u ovo vrijeme mogu posvetiti radovima u vrtu. A za nova, korisna znanja iz svijeta vrtlarenja pobrinula se Kornelija Benyovsky Šoštarić i u suradnji s Bauhausom pokrenula online Školu vrtlarstva.

Najnovije obrazovne emisije, podijeljene prema razredima, temama i serijalima možete pratiti na Školski HRT.

TED Talk preporuke – bogati svijet priča i sjajnih govornika

Za sve one koji još nisu otkrili odlične govornike i sjajne teme na TED Talk, online platformi koja nudi preko 3300 live nastupa i priča iz različitih životnih područja, dajem vam preporuku dva odlična govora iz svijeta i dva iz Hrvatske.

The Power of Vulnerability – ovaj govor je pregledan više od 40 milijuna puta. Brené Brown proučava ljudsku povezanost – našu sposobnost suosjećanja, pripadanja i ljubavi. U zanimljivom i duhovitom govoru daje uvid u svoja istraživanja o najvažnijim ljudskim vrijednostima.

The power of storytellingAndrea Gibbs suvoditeljica Golih priča i glavna komičarka u The Big HOO-HAA! Ispričat će vam jednu običnu (ljubavnu) životnu priču, ali na duhovit i inspirativan način.

Ah LjubavDavor Pavuna riječima znanstvenika (atomi, stanice, bakterije) govori o osjećajima, komunikaciji, obrazovanju i drugim stvarima te naglašava da je ljubav univerzalna.

Kako uspješno gubiti vrijemeTea Matanović govori da je čovjeku vrijeme najvažnija valuta. Nova znanja, iskustva s projektima, stvaranje novih hobija .. da li je sve to nekad – gubljenje vremena?

Ako tražite dodatnu inspiraciju, možete i pročitati neke od naših razgovora s divnim ženama koje su nam ispričale svoje priče.

Vježbanje

Shakti yoga centar svaki petak u 17 h poziva sve zainteresirane da se besplatno priključe on line satovima vježbi disanja i meditacije. Naučit će vas kako povećati kapacitet pluća te kako se smiriti ako ste pod stresom. ‘Kratak dah često je vezan sa stanjima anksioznosti, nemira, panike i straha dok kada dišemo punim plućima sustav se smiruje i opušta’, navode na Facebooku, a satovi će se organizirati preko on line aplikacije te će link s poveznicom dodati na opis događaja na Facebooku.

Dokazano je da su simptomi panike i anksioznosti smanjeni kod ljudi koji redovito vježbaju, a Mario Mlinarić je od 16.3. pokrenuo online treninge, odnosno izazov koji će trajati 25 dana. Posjetite njegovu Facebook stranicu i pridružite se besplatnim dnevnim treninzima.

Women Calisthenics Community je Facebook grupa naše Emilije Korač kojoj je cilj svakoj ženi, bez obzira na dob i iskustvo, pokazati kako da treninge i cjelovitu prehranu učini svojom svakodnevnom rutinom i ostvari željene rezultate.

U svijetu fitnessa su online video treninzi na YouTube kanalima već duže vrijeme popularni pa sam donosimo dva po našem izboru. Sweaty Betty je kanal na kojem možete naći plesni kardio trening po svojoj mjeri. YouTube TV program Body Coach nudi svima besplatne vježbe u kući, bez obzira na razinu kondicije. Uglavnom je riječ o HIIT treninzima, a na kalanu postoji preko 250 besplatnih vježbi.

Nadam se da ste pronašli nešto za sebe. Slobodno javite svoje prijedloge. Bit će mi jako drago!


Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!