fbpx

Retrospektivna izložba velikog majstora fotografije Rina Gropuzza „Fotomorfoze” otvorena je 10. ožujka 2020. u Muzeju za umjetnost i obrt. S obzirom na situaciju oko koronavirusa i trenutne nemogućnosti posjećivanja izložbe, odlučili smo vam reći nešto više o svemu kako biste iz udobnosti vlastitog mogli dobiti uvid u rad umjetnika i saznati više o samoj izložbi.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje muzeja s Hrvatskom zajednicom u Trstu, gdje je u svibnju 2019. godine u Palači Gopcevich održana velika retrospektivna izložba, a sada je bogat opus ovog fotografa predstavljen i zagrebačkoj publici.

Tko je Rino Gropuzzo?

Riječki fotograf s međunarodnom karijerom, Rino Gropuzzo, poznat je po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije. Njegov interes prema fotografiji započinje ranih 70-ih godina, a u ranim 80-ima počinje se i profesionalno baviti fotografijom kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu.

Godine 1987. postaje članom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), a od 1988. do 1998. godine živi i radi u Milanu gdje se bavi modnom, beauty, erotskom, stoch i reklamnom fotografijom. Nakon 1998. vraća se u Hrvatsku. Surađuje sa svjetski poznatim modnim časopisima od Ellea, Cosmopolitana, Playboya, Grazie, Penthousea, Globusa, ali i s mnogim svjetskim zvijezdama iz područja filma i mode.

Uz hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, ovaj višestruko nagrađivani autor član je i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te nekoliko privatnih kolekcija.

Danas, nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rino Gropuzzo: Fotomorfoze u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa i naglašava njegov značaj kao umjetnika.

Fotografije na izložbi

Rino Gropuzzo u Muzeju za umjetnost i obrt izlaže odabrane fotografije koje su nastale od 1978. godine do danas osmišljene po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima. Ono što karakterizira ove fotografije je ljubav, bez granica i predrasuda koja je utkana u svim motivima Gropuzzovih fotografija.

Kustos izložbe Tomislav Čop, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Izložba je osmišljena po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Odabirom fotografija i naglašavanjem slojevitosti autorovog pristupa naglasak je stavljen na njegovu vještinu i talent. Osim neupitnog tehničkog znanja, ovaj fotograf vlada svim tehnikama snimanja i to u najrazličitijim uvjetima te se izdiže iznad zanatsko-strukovne kategorije „snimatelja“.

Hana, Femisfera
Hana Bečeić
Prikaži sve članke od autora

Studentica koja voli pisati, u potrazi za nadahnućem. Ljubiteljica koncerata i dobre muzike, zaljubljena u prirodu, festivale i kampiranje. Umjetnica u duši, svestrana i uvijek spremna za nove avanture. Volim kulturu, a pisanje o njoj strast je koju oslobađam na Femisferi.

1 Comment

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!