fbpx

Našim dalekim precima je opstanak predstavljao dio svakodnevnog života, a nama je taj pojam prilična nepoznanica. Osjećamo se dobro zaštićeno u svojim domovima i stanovima, na nekoliko metara od trgovina, liječnika i drugih za život nužnih stvari. Većina nas živi u urbanom okruženju te imamo osjećaj da je borba za opstanak ili preživljavanje nešto što se ne tiče nas samih i da to može biti samo dio radnje u nekom trileru ili avanturističkom filmu. Ali što ako taj film postane dio naše svakodnevice?

Situacija s koronavirusom nije gola borba za preživljavanje, ali je izmijenila naš život. Izgubili smo osjećaj sigurnosti koji smo imali. Izolacija nam je oduzela slobodu, zbog te situacije morali smo promijeniti svoje navike, postali smo pojačano oprezni s kime se susrećemo, što diramo i kako se ponašamo. Većina nas nije životno ugrožena, ali nemamo više potpunu kontrolu nad okruženjem.

Gubitak kontrole dovodi do stresa

Kada se čovjek nađe u situaciji gdje nema kontrolu nad svojim okruženjem, nastupa stresna situacija. Nelagoda koje se uvukla u naše živote vrlo brzo se pretvara u stres, a koji ne dolazi sam – javljaju se strah, izgubljenost, samoća, a to sve može utjecati i na naše zdravlje. Odnosno utjecat će ako ne naučimo kako se što bolje prilagoditi situaciji.

Ali kako se naviknuti na novu nametnutu situaciju? Jedan od odgovora je da pokušamo promijeniti reakcije našeg mozga na tenzije koje nam dolaze iz vanjskog okruženja. Kao sve tako se i stres može istrenirati, odnosno možemo pomaknuti naš prag tolerancije. Bilo bi dobro da zastanemo na tren, smirimo se i prestanemo razmišljati previše dugoročno. To je samo jedan od savjeta. Svatko mora tražiti i pronaći svoj način borbe sa stresom, baš kao što su naši preci pronalazili svoje metode borbe za opstanak.

Savjete stručnjaka možete pročitati u našem članku Zašto je važno suzbiti pretjerani strah i stres oko koronavirusa – donosimo mišljenje psihologa

Iskustvo žene koja je provela 7 tjedana u izolaciji

A kako se prema cijeloj situaciji postavila Cille Murphy koje je provela 7 tjedana u izolaciji u Kini te kojim načinima se borila sa stresom, pročitajte u nastaku:

‘Upravo završavamo svoj sedmi tjedan e-učenja, sedam tjedana uglavnom u kući i sedam tjedana neizvjesnosti. Zdravi smo, sretni smo i ponizni. Dozvoljeno nam je da se sada slobodno krećemo pokazujući zeleni QR kod koji dobijemo kad nam izmjere temperaturu. Temperatura vam se rutinski mjeri svugdje. Većina restorana i trgovačkih centara sada je otvorena, i život se vraća u naš grad. Dok promatramo kako ostatak svijeta počinje svoje vrijeme u izolaciji; evo nekoliko mojih razmišljanja o posljednjih sedam tjedana:

  1. Prihvatite da nemate kontrolu nad situacijom. Odustanite od pokušaja da previše planirate za sljedeći mjesec ili dva. Stvari se tako brzo mijenjaju. Ne ljutite se i ne živcirajte na sustav. Anksioznost će vam se tako smanjiti pa ćete najbolje iskoristiti ovu situaciju – što god to moglo biti za vas. Prihvatite da su stvari takve kakve jesu i bit će vam lakše.
  2. Pokušajte ne slušati / čitati / gledati previše medija – izludit će vas. Trebate si definirati mjeru!
  3. Osjećaj zajedništva koji sam osjećala u ovo vrijeme je nevjerojatan. Mogla sam odabrati na koga bih željela potrošiti svoju energiju – koga sam htjela nazvati, poslati poruku i povezati se i otkrila sam da se kvaliteta mojih odnosa poboljšala.
  4. Cijenite ovaj nametnuti prekid rada. Kada uopće imate vremena za tako nešto? Nedostajat će mi kad se vratimo opet u punu brzinu ‘stvarnog svijeta’.
  5. Vrijeme brzo prolazi. Još uvijek nisam uzela ukulele u ruke, koji sam planirala učiti svirati, a postoje i TV emisije koje još nisam stigla pogledati.
  6. Kao učiteljica, odnosi koje sam izgradila sa svojim učenicima samo nastavljaju rasti. Volim gledati koliko su neovisni postali; snimajući se kako bi odgovorili na zadatke, učili osnovne životne vještine, poput ravnoteže, preuzimanja rizika i rješavanja problema, koje čak i mi kao odrasli još uvijek učimo.
  7. Naučite cijeniti sitnice; sunce kroz prozor, procvjetalo cvijee i dan kad ćete moći uživati u kavi u kafiću.

Vi koji tek započinjete ovo putovanje, proći ćete ga. Slušajte što vam se kaže, slijedite pravila i pazite jedni na druge. Na kraju tunela je svjetlost’.

Autorica: Cilla Murphy

Prijevod: Predrag Pale

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!