fbpx

Izolacija i druge mjere prevencije i zaštite od koronavirusa jednako vrijede i za trudnice. Sve to je dovelo do novih okolnosti i promjena, a jedna od njih je da se zbog epidemiološke situacije zabranjuje pratnja tijekom poroda. To su nam potvrdili iz Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice “Sveti Duh”. U dopisu su naveli da za trudnice vrijede ista pravila i protokoli kao i za sve građane Republike Hrvatske, a osim pratnje tijekom poroda, postoji apsolutna zabrana posjeta.

Čitateljici Petri su preostala četiri tjedna do poroda i kaže sljedeće: ‘Preplašena sam radi dosta faktora, kakva će tada biti situacija u bolnici u kojoj ću roditi, hoće li biti dostupna patronaža i pedijatar, hoće li biti lijekova i hrane za bebu’.

Petra bi trebala roditi u KBC Sestre milosrdnice. Kaže kako još nije krenula u trudničku ambulantu, a sukladno onome što čita nije sigurna hoće li biti primljena na preglede. Boji se da neće voditi normalno trudnoću do poroda. Iz KB “Sveti Duh” su poručili: ‘Trudnoća je kontinuirani proces te se ne preporučuje prestanak nadzora i osnovnih kontrola’.

Uz Petru je na porodu trebao biti suprug, ali kaže kako je svjesna situacije. Iako joj nije lako, kaže da ona, kao i druge buduće majke, treba ostati pozitivna. Navodi kako joj dosta pomaže potpora u Facebook grupama te trudnice koje su u sličnoj situaciji, odnosno pred terminom poroda.

Kako su podrška i pravi savjeti ono što najviše treba Petri i drugim trudnicama pred porod, odlučila sam zamoliti Gordanu Kastrapeli iz Kruga izvornosti te pokretačicu seminara Opušteno rađanje da napiše savjete i tehnike za opuštanje.

Kako da se trudnice pripreme na porod bez pratnje i novonastale uvjete?

Za porođaj je jako važan osjećaj sigurnosti, i prisutnost bliske osobe ženama daje upravo taj osjećaj. Nije neobično čak i u životinjskom carstvu (primjerice gorile) da mužjak „čuva“ mjesto na kojem ženka rađa.

U sadašnjoj situaciji kad to nije moguće, trudnice se trebaju prije svega sjetiti i imati povjerenje da su rodilišta sigurna mjesta, da će oko njih biti stručnjaci koji znaju svoj posao. Svaki dan svjedoci smo kako liječnici i svo medicinsko osoblje upravo sad daju sve od sebe da zbrinu sve kojima je to potrebno – sigurno to posebno vrijedi za rodilje.

Druga, možda i važnija stvar, žene trebaju osvijestiti da su snažne, da žensko tijelo zna roditi kao što je devet mjeseci znalo „stvoriti“ dijete.

Ovi savjeti mogu se činiti „nemogućima“ jer su često trudnice i u normalnim vremenima okružene strahom (svojim i ljudi oko njih). No, često upravo kriza iz nas izvlači ono najbolje, pa tako vjerujem da i svaka žena može pronaći u sebi to sigurno mjesto i imati povjerenja u sebe i svoje tijelo.

Koje tehnike će im pomoći da se opuste i samim time na najbolji mogući način prožive iskustvo poroda?

Za porođaj vrijedi pravilo – što je žena opuštenija to će porođaj biti lakši. Kako bi se tijekom porođaja, posebice u okolnostima koje nisu uobičajene, mogle opustiti, apsolutno je nužno da vježbaju tehnike opuštanja, prije svega disanja, a pomažu i vizualizacije. Tijelo i um trebaju biti uvježbani jer bez toga teško će to biti primijeniti kad porođaj krene.

Vrlo jednostavna tehnika – duboki udah, ako je moguće na nos (udisati tako da se širi područje trbuha) i polagani, polagani izdah (izdah bi trebao trajati dvostruko dulje od udaha. Prilikom disanja obratite pažnju i opustite jezik i donju čeljust. Dovoljno je vježbati 1-3 minute, ali svaki dan. Stvaranje navike tijela je ključno.

Vježba disanja može biti i uvod u vizualizaciju – vizualizirajte kako je vaše dijete upravo rođeno, leži na vašim grudima i vaše se oči prvi put susreću s očima vašeg djeteta. Ta vizualizacija utječe na pojačano lučenje hormona oksitocina, znanog još kao“ ljubavni hormon“, i njegovo je lučenje bitno za porođaj.

Što biste općenito savjetovali trudnicama i njihovim partnerima, kako da se postave u ovoj situaciji koja je izmijenila svakodnevnicu na kakvu smo navikli?

Prije svega dobro je prihvatiti emocije koje imamo – sve emocije koje osjećamo su razumljive. Zatim, usmjerite pažnju na sve što vas okružuje i što je dobro – obitelj, prijatelji, osvijestite i da su uvjeti u kojima živimo uglavnom dobri. Prihvatite da imate snagu i sposobnosti i da sami možete pridonijeti tome da se osjećate sigurno tijekom porođaja, a i nakon toga. Usmjerite pažnju na to da se novi život rađa – za vas vrlo doslovno i to je odlična vijest!

U slučaju da su vam potrebni dodatni savjeti, Gordani se možete obratiti putem maila na gordana.kastrapeli@cex.hr

Drage buduće mame, sretno!

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!