fbpx

Dubravka je kreirala slikovnicu zbog koje će mališanima posjet zubaru biti opušteniji

Dubravka Matančević je doktorica stomatologije i vlasnica stomatološke ordinacije u Lekeniku. U svom radu se susreće s velikim broj djece te je tako došla na ideju kreiranje interaktivne-edukativne slikovnice Luka i tajna dječjeg zuba. Mi stariji se vjerojatno sjećamo priča o Gricu i Grecu koja je generacijama djece olakšala posjete stomatologu. Dubravka također u svom radu koristi priče pa je odlučila napraviti slikovnicu za mališane. Odlučila sam o istoj porazgovarati s njom.

Kako ste došli na ideju o kreiranju slikovnice Luka i tajna zdravog zuba i kakve su prve reakcije na istu?

Radeći s djecom uvidjela sam potrebu pripreme djeteta za prvi pregled. Djeca su u strahu, ne znaju što očekivati. Nekada roditelji djecu dobro pripreme, a nekada su i roditelji u strahu pa time se još više pogorša tjeskoba oko prvog stomatološkog pregled.

U ordinaciji sam pričala djeci priču o pčelici sa sjajnim krilima koja tjera Gricka i Žderka. O tome da Gricko i Žderko grickaju zub ako na njemu ima hrane jer iz te hrane dobiju energiju za žderkanje zuba. Priča je o tome da Gricko i Žderko ne razumiju ljudski jezik i zato ih strašnom bukom tjeramo sa zuba – time sam objasnila zašto tako jako pčelica (bušilica) zuji. Shvatila sam da moji mladi pacijenti na taj način lakše prihvaćaju postupak pregleda i terapija te sam odlučila priču prenijeti u slikovnicu i pomoći drugoj dječici.

Po čemu je slikovnica posebna i koja je njena uloga?

U slikovnicu je uloženo mnogo truda i godine rada. Prvo je to bila sam priča o dječaku koji odlazi kod stomatologa, onda samo ubacili pjesmicu koja prati priču, onda smo ubacili stranicu s glavnim likom koja se može bojati, dijete može upisati svoje ime i ime svoje doktorice tako da djeca mogu slikovnicu personalizirati. Shvatila sam da bi bilo korisno napraviti i upute za roditelje koji se mogu izdvojiti iz slikovnice te ih roditelji mogu spremiti i vraćati im se po informacije ako je potrebno.

Svemu tome smo još dodali i tri audio vizualna uratka, koja se mogu učitati preko QR kodova u slikovnici. Jedan video prikatuje kako se bebama peru zubići, drugi kako se djeci peru zubi i treći je o dječaku koji na svoj simpatičan način priča o važnosti higijene usne šupljine.

Tko je još sudjelovao u pripremi slikovnice?

U pripremi je sudjelovalo puno ljudi. Svima sam im zahvalna. Urednik Ratko Bjelčić je pomogao s tekstom, pjesmicu je napisala dentalna asistentica Jadranka Jurišić, ilustracije je napravila Vanda Čizmek. Prije izdavanja slikovnicu pročitali i psiholozi kako bi dali svoje stručno mišljenje, a zatim su je pročitali i članovi moje obitelji te brojni prijatelji. Svatko od tih osoba je dala svoj doprinos slikovnici.

Naslovnica slikovnice

U svom svakodnevnom radu kao doktorica stomatologije radite s velikim brojem djece? Prema vašem iskustvu, ali i nekim podacima, kolika je u Hrvatskoj razvijena svijest o važnosti oralne higijene od najranijih djetetovih dana?

Kao i u puno drugih stvari, obitelj oblikuje djetetovu svijest o važnosti oralne higijena, a važnu ulogu imaju i okolina prijatelji, mediji i stomatolozi. U obiteljima gdje se roditelji brinu za svoje zube istu tu brigu i posvećenost prenesu na dijete, pa je djetetu puno lakše. Ta djeca imaju manje karijesa i manje se boje stomatološkog zahvata. Također bih rekla da je svijest o važnosti pranja zubi i dentalnoj higijeni nešto što postoji, ali stvaranje navike je nešto na čemu treba dodatno raditi s djecom i to često izostaje.

Nažalost, dok zapadne i sjeverne europske zemlje bilježe trend smanjenja karijesa, u državama istočne i srednje Europe to i dalje ostaje javnozdravstveni problem. Hrvatska je zemlja s najvišim KEP indeksom u Europi. Prosječni KEP indeks dvanaestgodišnjaka kod nas iznosi 3,99 (Podaci HZJZ iz 2016.). Od zemalja EU, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4). Riječ je o broju zubnih površina zahvaćenih karijesom. Stoga je naš cilj educirati i osvijestiti o važnosti dentalne higijene kroz sadržaj primjeren djeci.

Jesu li djeca vrtičke dobi i prvoškolci dovoljno educirani o pravilnoj higijeni zubi te oralnom zdravlju? Provode li se neki posebni programi edukacije, ima li dovoljno materijala primjerenog djeci?

Kao što sam već spomenula, osim roditelja veliku ulogu imaju i stomatolozi, pedagozi i odgajatelji u vrtićima, učitelji, ali i mediji. Posebni programi ne postoje, ali se u vrtićima, školama i stomatološkim ordinacijama nastoji kroz različite materijale i projekte upoznati djecu s važnošću pravilne oralne higijene te posljedicama koje nastaju ako se ne pridržavaju iste.

Vjerujem da će i ova slikovnica itekako pomoći u tome jer je njen cilj kroz zanimljivu priču, ilustracije i video sadržaj educirati roditelje i djecu o pravilnoj higijeni i  oralnom zdravlju. Kao takvu mogu je koristiti roditelji, ali i stomatolozi, odgajatelji, pedagozi i drugi stručnjaci u edukacijsko-obrazovnom sustavu.

Koji su vaši daljnji planovi vezano uz slikovnicu i možda neke nove projekte vezane uz edukaciju?

Planiram i dalje koristiti slikovnicu u svom radu, ali i osmišljavati nove edukacijske materijale. Smatram da je uz liječenje to ujedno i moja uloga jer kada je riječ o oralnom zdravlju pravilna edukacija i prevencija su doslovno pola zdravlja, u ovom slučaju čak i 90 posto zdravlja usne šupljine. Jedan od planova je cijelu priču približiti djeci u vrtićima i drugim ustanovama te tako omogućiti da se barem dijelu mališana priča o dječaku Luki ureže u sjećanje, ali i pomogne da stvore dobre navike – redovito pranje zubi, odlasci stomatologu i općenito briga o vlastitom zdravlju.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!