fbpx

Tanja Džido: Nije potrebno biti poduzetnica da biste bili šefica svog života

Tanja Džido je ambiciozna i inspirativna mlada žena. Jedna od onih koja ostvaruje svoje snove jer je čvrsto odlučila biti ‘šefica svog života’. Na tom putu je morala prekinuti neke odnose i naučiti kako manje slušati druge, a više sebe. Slične poruke šalje i drugim ženama.

Sve je počelo prije tri godine kada je, nakon više od deset godina u radu za druge u komunikacijskoj industriji, odlučila pokrenuti vlastitu agenciju putem koje nudi usluge strateškog savjetovanja u digitalnim komunikacijama. Radi na razvoju strategija za tvrtke i pozicioniranju za nove poduzetnike, kao i na razvoju osobnog brenda za nekoliko hrvatskih poduzetnica.

Tanja je i predavačica te autorica programa digitalnog marketinga u Algebri te predavačica u Plavom uredu i sudionica brojnih konferencija koje su namijenjenu osnaženju mladih. Organizira i vlastite radionice, kao i motivacijska događanja i konferencije koje okupljaju mlade žene u poslovnom svijetu. Kaže kako je puno različitih djelatnosti kojima se bavi rezultat njenih širokih interesa i želje da iskoristi svoje talente bez ograničenja s kojima se suočavala na prethodnim radnim mjestima. Više o njenom putu, zašto se nedavno preselila u London te koji su joj planovi za budućnost, pročitajte u nastavku.

Kako je nastala Shhhefica, sam portal, a kasnije i knjiga Budi Shhhefica svog života?

Shhhefica je nastala sasvim spontano i bez ikakvih očekivanja. Najprije je bila samo Instagram profil koji mi je služio da samu sebe motiviram u svom najmračnijem periodu nakon otkaza, a kako sam sve više vremena provodila tamo, upoznala sam veliki broj mladih žena koje su se osjećale isto kao i ja. Tada sam shvatila da je našem tržištu potreban portal i netko tko će iskreno istupiti s takvim temama u javnost.

Portal sam pokrenula 14. veljače, uz poruku da najprije morate zavoliti sebe da biste mogli imati ljubav drugih. I to je bilo toliko točno i za mene. Dugo godina sam u poslovnom svijetu bezuspješno pokušavala zadobiti uvažavanje napornim prekovremenim radom, a tek onda kad sam naučila uvažavati sebe, dobila sam to i od drugih. Knjiga je nastala kao zbirka najčitanijih tekstova na portalu stoga volim reći da su čitatelji bili njeni urednici, a ja sam ih samo povezala u zaokruženu cjelinu.

Kada i kako si donijela odluku da postaneš šefica svog života?

Biti šefica svog života ide daleko šire od poduzetništva, a podrazumijeva preuzimanje odgovornosti nad svojim životom i svemu što u njemu stvarate. Koji je bio moj okidač? Duboko nezadovoljstvo i razočaranost sa svime što nisam imala. Shvatila sam da način na koji pristupam poslu i životu pognute glave ne vrijedi i da se moram naučiti zauzeti za sebe i za sve ono što želim imati. Morala sam prestati prihvaćati mrvice i početi se boriti za veliku tortu koju zaslužujem.

Prekinula sam brojne odnose koji nisu vodili nikamo, stvorila sebi radno mjesto o kojem sam oduvijek sanjala, počela putovati, preselila se u veći stan, kupila auto, svaki tjedan pohađala edukacije i konferencije za koje prethodno nikada nisam mogla dobiti slobodan dan. Dobila sam slobodu da radim sve ono što sam oduvijek htjela, a poduzetničke vode su za mene postale najintenzivniji program osobnog i profesionalnog razvoja, kojeg sam godinama priželjkivala.

Citat iz knjige „Budi Shhhefica svog života“ 

Misliš li da možda nisu sve žene spremne biti ‘šefice svog života’ i što bi njima savjetovala?

Vjerujem da brojne žene nisu spremne na to, osobito jer nas tako uče od malih nogu. Trebamo raditi marljivo, pognute glave, ne preuzimati zasluge ni zauzimati se za sebe, čekati da nam daju priliku, da nas pohvale, da nam drugi zalijepe vrijednost koju zaslužujemo… ali se to gotovo nikada ne događa. Tada smo razočarane, tužne, nezadovoljne, a potom depresivne te često i fizički oboljele bez ikakvog jasnog uzroka.

Uzrok je u gutanju emocija, utišavanju vlastitog glasa i puštanju da nas buka svijeta vodi u krivom smjeru i da drugi određuju što je moguće, a što ne za nas. Nije potrebno biti poduzetnica da biste bili šefica svog života. Važno je samo prihvatiti odgovornost i prijeći iz uloge žrtve u ulogu pobjednika. Manje slušati druge, a više sebe. Ne prihvaćati mrvice ljubavi, prijateljstva ni pažnje. Slijediti svoje želje i snove, vjerovati da smo ih dostojni i da možemo živjeti životom kakvim sanjamo.

Pokrenula si konferenciju The Art of Feminine Leadership pa možeš li reći što želiš postići istom? Smatraš li da u Hrvatskoj, ali i općenito u svijetu još uvijek nema dovoljno liderica (kako u ekonomskim, tako i u političkim organizacijama)? Koji je glavni razlog tome?

Konferencija je nastala kao platforma za isticanje uspješnih primjera liderica u Hrvatskoj i šire. Puno se ovih godina govori o ženama, jednakosti i brojnim inicijativama koje tvrtke usvajaju, ali se jako malo vidi pozitivnih primjera. Mlade žene dolaze na radna mjesta suočene s izborom da postanu muškarci da bi napredovali ili da odustanu od svojih ambicija. I sama sam se tako osjećala, ali hvala Bogu da nikada nisam posustala i odrekla se najljepšeg dijela sebe, svojih emocija, intuicije i empatije.

Kada sam počela malo dalje istraživati uspjela sam pronaći odlične liderice koje su uspješno balansirale stilove vodstva i one su mi vratile vjeru da je moguće. Vjerujem da ima daleko više pozitivnih primjera liderica samo se za njih toliko ne čuje. Zato trebamo širiti dobar glas i pomoći mladim ženama da u njima pronađu svoje uzore i mentore. Tek onda možemo očekivati porast žena na liderskim pozicijama

Treće izdanje te konferencije morali ste odgoditi za siječanj 2021. Koliko ti je teško pala ta odluka i jesu li sve sudionice koje si pozvala na konferenciju potvrdile svoj dolazak i za sljedeću godinu?

Zbog trenutne situacije, nažalost, morali smo odgoditi konferenciju za siječanj. Jako mi je teško pala ta odluka jer sam uložila puno vremena i truda da pronađem izvrsne govornice iz cijelog svijeta čije bi priče i poruke itekako pomogle budućim lidericama na našem tržištu. U tome mi je pomogao boravak i networking u Chicagu i Londonu, doista vrijedno životno iskustvo.

Svi govornici će se rado odazvati i u siječnju, a ja se istinski veselim još bogatijem programu i valu optimizma nakon trećeg izdanja. Najdraža mi je pozitivna energija koja se stvori tijekom i nakon konferencije te brojne suradnje koje se iz nje izrode. Koliko god imali ženskih događanja u Hrvatskoj, mislim da ih trebamo imati još više jer trebamo biti jedni drugima vjetar u leđa i podrška u ostvarenju vlastitih potencijala.

Tanja Džido – privatni album

Nedavno si se preselila u London, koliko dugo je to bila tvoja želja i zašto baš London?

Preselila sam se u London u siječnju ove godine. Bila je to odluka na koju sam dugo čekala, a želju sam imala još od osnovne škole. Od tada svaki put kad bih posjetila London, osjetila bih još veće oduševljenje i još snažniju želju da živim tamo. Zbog svega što se u mom životu izdogađalo proteklih godina, uključujući i moje poslovanje koje se munjevito razvijalo, stalno sam odgađala odluku o selidbi.

Nakon boravka u Americi ove jeseni, odlučila sam da je vrijeme da prestanem odgađati i da se jednostavno usudim. Zašto London? Usudit ću se biti subjektivna, to je jedino mjesto na svijetu koje savršeno balansira tradiciju i modernost, koje je u potpunosti liberalno i prihvaća različitosti, dok istovremeno cijeni svoju bogatu povijesti i tradiciju. London je centar komunikacijske industrije u Europi, sve najveće svjetske tvrtke posluju i donose odluke u Londonu. A ja želim biti i rasti u središtu zbivanja i pustiti da me to dinamično okruženje oblikuje.

Koji su planovi za budućnost, planiraš li veći dio svog poslovanja preseliti tamo i kako je ova situacija s COVID-19 utjecala na tvoje poslovne odluke?

Trenutna situacija je nažalost, zaustavila sve moje planove, i meni kao i svima. Počela sam dobivati klijente, širiti poslovanje, iznajmila prostor i onda se sve ovo dogodilo. Nije lako jer su troškovi života u Londonu ogromni, ali vjerujem da je to investicija u budućnost i u moj daljnji razvoj.

S vremenom planiram prebaciti ovdje veći dio poslovanja što se tiče digitalnog marketinga, ali konferencija, edukacije i portal ostaju u Hrvatskoj dokle god osjećam da istinski služe drugima, što je u svemu najvažnije.  Život u inozemstvu će mi samo dodatno pomoći da u Hrvatsku dovodim još inspirativnije svjetske govornike,  naprednije edukacije i korisnije savjete.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!