fbpx

Nikada prije nego li sam se doselila iz Zagreba u Istru, točnije u selo Cokuni, nisam imala kontakt s vrtom i radovima u vrtu. Viđala bih ljude zaokupljene motikom, pognute, pričali bi meni nejasne brige o kiši, suši, nametnicima i urodu. To mi je bilo prestrano da bih zamišljala kako i ja imam vrt. A imam poprilično bujnu maštu.

Jesam li “morala” krenuti s obrađivanjem vrta ili se to očekivalo od mene sada kad živim na selu, to treba pitati nekoga drugoga. Ne zamaram se što okolina očekuje i što misli. Mene je pokrenula kronična bolest najmlađeg djeteta; osim alergija na pojedine namirnice, postojala je alergija na gotovo sve konzervanse. Za nas je hrana iz dućana bila zabranjena. Zapravo samo za nju, no njeno je stanje očuvalo i poboljšalo i zdravlje cijele obitelji. Jedući namirnice u najizvornijem obliku, svi smo osjetili benefite, ne samo bolesno dijete. Od tad za mene nema povratka. Vrt je spas za zdravlje.

Ima li za mene vrt dublji smisao?

Vrt je za mene, osim zbog gore opisane situacije, metafora ljubavi. Svatko tko se misli baviti vrtlarstvom neka se zapita zašto to želi, koji je smisao toga zašto radi vrt? Je li to zdravlje, briga o okolišu, kontakt s prirodom… svatko za sebe zna. Bez toga, vrtlarenje je samo bespotrebni fizički rad, lupanje motikom u prazno kojeg ćete se brzo zasititi.

Prvu godinu sam shvatila da trčim maraton, a ja sam se pripremila za trku na 100 m. Htjela sam puno toga odjednom, puno kultura, sve sam mogla, sve sam stizala…, ali zbog neiskustva sam se iscrpila, iako s rezultatima. Od iduće godine pa nadalje sam pristupila mudrije.

Učenje od najveće prijateljice

I što je najteže kod obrađivanja vrta? Najteže je priznati si da ne znaš nešto što pripada temeljima za opstanak, a to je proizvodnja hrane. Najteže je ne odustati, nego svjesno krenuti u područje čiji dio znaš vrlo malo. Učenjem, traženjem mentora za vrtlarstvo (bilo preko knjige, online ili uživo) shvaćaš da si malen ispod zvijezda. Prirodom ne možeš upravljati, nego s njom živjeti.

Najteže je priznati si da učenje od najveće učiteljice, Prirode, traje dugo, cijeli život. No, čim to shvatiš i odlučiš da je to tvoj put, stvari postaju lakše!

Ako bi me netko pitao što sam prvo zasadila, odgovorila bih sjeme strpljivosti i predanosti. Najlakše je doći i staviti nešto u zemlju, pa ako uspije-super. Kad se radi o jedinoj hrani za tvoje bolesno dijete, želiš si povećati šanse za uspjehom.

Koga pitati za savjet

Svakome tko je početnik, rekla bih: Pitajte za savjet nekog iskusnog. Ljudi će rado pomoći. Bitno je vidjeti kakva je klima, tlo, koje kulture pogoduju vašem budućem vrtu, koliko će mjesta zauzeti u vrtu, koje predradnje treba napraviti da bi zemlja bila spremna. Možda nećete imati sve što želite prvu godinu, no pomalo ćete otkrivati što za vas funkcionira. Imati svježu salatu je već mnogo.

Najbolji jest da se ugledate i pitate za savjet one ljude čiji vam se pristup vrtlarenju sviđa. Hoće li to biti netko tko ima veliki urod, ne prska vrt otrovima ili netko sa skromnijim i ružnijim urodom, no s prirodnom ravnotežom u vrtu, ovisi o vama.

Moj vrt, moja promjena

I ako ćete me pitati zašto nisam odustala, odgovorila bih vam: Zar bih trebala odustati? Vrtlarenje, osim fizičke aktivnosti, jača imunološki sustav i pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Dodir i miris svježe zemlje pod rukama je neopisiv!

Imam boljih i lošjih godina, još tražim pristup kojim bih uskladila želje sa stvarnim mogućnostima. Cilj mi je imati povrće tijekom cijele godine i uzgojiti hranu 100% iz sjemena. Nešto tako maleno postane moćno kad mu se predano i strpljivo posveti potrebna pažnja. Baš poput ideja, ako ih krenemo realizirati, mogu nam promijeniti život. Baš kao što je meni moj vrt.

Marija Cukon
Voditelj OPGa Viktor, majka troje djece, želi inspirirati obitelji i mlade da žive održivim, seoskim životom, uživaju u svladavanju osnovnih životnih vještina i tako unaprjeđuju svoje zdravlje. Radeći s ljudima u edukacijama kao Brain-Based i Leadership trener, HNLP majstor praktičar i HNLP coach, naučila je da motika ne isključuje tehnologiju, da fizički rad ne isključuje intelektualni, već da se holistički nadopunjuju.
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!