fbpx

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, informacije o tjelovježbi, pravilnoj prehrani i kako postići fit formu nisu nikada ranije bile dostupnije običnoj ženi. Ipak, čini se da smo u moru informacija i dalje zbunjene i ne znamo niti od kuda bismo počele. Također, ako negdje zapnemo, ne znamo kako se nositi s preprekama na svom fitness putovanju prema željenoj tjelesnoj formi. Koje vježbe trebamo raditi, što jesti i kada, ostaje i dalje enigma. Pojavom influencera na raznim platformama primamo informacije koje su u suprotnosti jedna s drugom, a često se osjećamo nasamarenima kada shvatimo da ono što nam poručuju ne funkcionira ili ljubomornima na njihov uspjeh i izgled. Osobno smatram da bismo se trebali osjećati baš suprotno – nadahnuto, motivirano i educirano. Pa, gdje je i kako onda nastao ovaj problem?

O svemu tome i još o mnogim drugim srodnim temama, željela sam upitati stvarne žene.

Koju poruku nam šalju influenceri?

Na pitanje pratite li fitness influencere na društvenim mrežama i kako se osjećate – motivirano ili obeshrabreno gledajući ih, Maja kaže: „Uglavnom motivirano, možda povremeno uz trunčicu ljubomore. Ljubomorno više na ono što ne mogu promijeniti na sebi, a dobro mi izgleda na drugome (tipa duge noge naspram ostatka tijela, općenito građa tijela koja mi se svidi na nekom a ja nisam tako građena i svjesna sam da baš to ne mogu postići). Ali nikako obeshrabreno, ili da me to deprimira, rastužuje i sl… Iako većinom pratim fit osobe koje demonstriraju vježbe, a manje su fokusirane na izgled.”

Anita kaže da je pratila, ali joj je s vremenom sve to postalo preopterećujuće: “Dok sam išla u gym svaki dan onda sam ih i pratila više. Ali sam prestala. Tu i tamo škicnem radi novih ideja u vezi vježbi. Ali postalo mi je i to opterećujuće.” Sandra uopće ne prati influencere jer smatra da se tako običnim ženama nameću nedostižni i stereotipni ideali ženske ljepote, što ženu u konačnosti čini nesigurnom u samu sebe: “Ne želim pratiti jer me ne zanimaju ali da, ponekad se jesam osjećala loše – zašto, jer mediji pune glave da bi žena trebala biti ovakva/onakva, više me to niti zanima niti brine jer sam zadovoljna sobom”.

Neke žene, među kojima je i Renata, s divljenjem promatraju vještine nekih influencera, ali se pri tome osjećaju i obeshrabreno: “Divim se ljudima koji bilo koju vještinu dovedu do visoke razine, ali se generalno osjećam obeshrabreno kada gledam osobu koja je majstor u tome što radi s tijelom, a ja, ako krenem sada, ću to moći napraviti za 10 godina”. Martina prati influencere ali to nimalo ne utječe na njenu motivaciju: “Ne mogu se staviti u isti koš s nekim tko vodi potpuno različit život od mojeg.”

Jesu li dijete jedini način za postići željenu tjelesnu formu?

Kada smo se dotakle teme o prehrani, dijetama, kuhinjskoj vagi i instant rješenjima, došli smo do još zanimljivijih zaključaka. Dok mnoge djevojke i žene pokušavaju oblikovati svoje tijelo trošeći mnogo novaca na suplemente i posebne namirnice, često previde vrlo jednostavnu činjenicu koju spominje Julijana: “Matematika (suficit –deficit) je osnovna i jedina činjenica kod kontrole težine – što prije to shvatiš prije ćeš imati kontrolu nad svojom težinom” i nadodaje: “Čarobna hrana, superhrana napitci i ine kerefeke su – šarene laži za naivne i željne instant uspjeha”.

Ana se nadovezala na omraženo vaganje hrane: “Vaga je prijatelj jer odokativno se lako prevariti”. Vrlo je važno kako gledamo na brojanje kalorija i vaganje hrane. Ako smo se doista odlučile provesti svoj plan o mršavljenju i oblikovanju tijela, potrebno je upoznati hranu – koliko energije i nutrijenata sadrži u sebi, ne da bismo postale opsjednute time, već da bismo saznale gdje je do sada dolazilo do razilaženja u onome što mislimo da jedemo i što stvarno jedemo te kako to utječe na naše tijelo i zdravlje, a ne samo na vanjski izgled.

Je li dijeta jedini način za skidanje suvišnih kilograma Silvija odlučno odgovara: “Ne, dijeta pomaže ljudima koji ne znaju dovoljno o prehrani i tijelu, jer im je lakše tako“. Jednom kada naučimo dovoljno o toj temi, dijete nam nisu potrebne, kao i sve mentalno i emotivno opterećenje koje proizlazi iz svih prehrambenih „režima“.

Što kada zdravi stil života preraste u opsesiju i poremećaje u prehrani?

Da vježbanje i prehrana mogu postati preveliko opterećenje potvrđuju nam i Sanjino iskustvo. Sanja objašnjava zašto je prestala s vježbanjem: “Svašta nešto se dogodilo i trebao mi je odmak od svega. A i to da mi je pogled na gym i sve to krenuo u krivom smjeru. Umjesto da uživam u svemu počela sam težiti nekim perfekcijama koje postanu patologija. Sada imam više kg i sretnija sam nego kad sam imala manje i imala six pack. Sve se počelo vrtjeti oko kg, cm, forma, masa… užas. Izgubila osnovna smisa, a to je uživancija u sportu“.

Ponekad smo neodlučne, mislimo da želimo postići točno određenu tjelesnu formu i izgled, međutim kada dođemo do te faze, shvatimo da zapravo to i ne želimo. Razina posvećenosti i fokusa na postizanje takvog cilja mnogima stvara dodatan stres koji im nije realno potreban u svakodnevnom životu. Bruna govori upravo o tome: „Fali mi discipline kad nešto odlučim. A možda nisam još dovoljno čvrsto odlučila. Objašnjenje – željela bih ići još 2-3 kg dolje. To su možda one 2-3 kg za koje će većina reći ‘ja ne vidim te kile na tebi’. Realno, nije ni da ih ja uvijek vidim, to su one zadnje kile koje se drže na jednom mjestu i za njih treba veća disciplina nego za održavanje ovog što imam sad. Tu bude ta granica gdje u jednom trenu posustanem i pomislim treba li mi stvarno to“.

Mnoge žene sklone su nametnuti samoj sebi prekruta pravila i od svojih treninga napraviti začarani krug samokažnjavanja i forsiranja zacrtanih ideja pod svaku cijenu. Zaboravljamo pri tome ono najvažnije, zašto smo to uopće započele raditi. Mogle bismo razmišljati u smjeru prihvaćanja svojih nesavršenosti, prigrliti ih i gledati na njih s odobravanjem. Vidjeti sebe onakvom kakve uistinu jesmo i pri tome biti s tim zadovoljna je možda jedan od najvećih blagoslova i emotivna rasterećenost što se tiče poimanja ženske ljepote.

„Na početku priče o treninzima , unazad 6 godina i mene je vodila pomisao, moram trenirati da se učvrstim, smanjim ovo, povećam ono, dobijem tanak strukić i sl. vremenom sam toliko počela uživati da mi je fizički izgled pao u drugi plan. Naravno želim izgledati super, prema nekim svojim mjerilima, ne imati celulit, a imati dupe od 1000 000 $, hahahaha, ali nemam iluzija ni težnji o savršenom izgledu ili insta-fake izgledima…Iskreno nikad ih nisam ni imala. Imam skladnu građu i nikad nisam bila debela, mada imam klasične ženske boljke, tipa sklonost celulitu, pokoju puknutu kapilaru i one dane u mjesecu kad sam si baš bez veze“, kaže Marija.

“Trening je vremenom postao moja strast, odmor, utočište i ‘sigurna zona, moja snaga, mentalni mir i izazov u jednom. Kroz trening sam upoznala samu sebe mnogo bolje, svoje tijelo ali i um i psihu. Pomakla sam granice izdržljivosti, snage i kondicije. Shvatila za što sam sve sposobna ali i za što nisam, te koje su mi slabosti i na čemu moram raditi. Kroz trening sam naučila kako se lakše nositi sa stresom i svakodnevnim izazovima”, kaže Marina.

Ono što se ne vidi “izvana” zapravo je i najvažnije. Kako se uistinu osjećaš kada pogledaš unutar sebe? Koja očekivanja postavljaš samoj sebi? Nije realno očekivati ako ćemo se pridržavati određenog plana vježbi i prehrane da ćemo postići izgled influencera i da ćemo jedino tada konačno biti sretne i zadovoljne. Radimo li to što radimo iz pravih razloga ili možda da zadovoljimo očekivanja drugih? Ako da, zašto nam je potrebna potvrda drugih ljudi? Ne govori li nam to da prije svega ne prihvaćamo same sebe i ne bismo li najprije trebale poraditi na tome? Tina je poslala jednu vrlo snažnu poruku vezano uz ova pitanja: “Naravno ima i komentara ‘toliko vježbaš, a imaš celulit’ – onda ljudima objasnim da je to isto ok…jer bi ga imala i više ako ne vježbam i da nije cilj vježbe ili treninga samo postići idealan izgled, te da trening ima mnogo važnije dobrobiti za zdravlje od same vanjštine. Osjećam se super u svojoj koži. Što se mene osobno tiče vjerujem jedino ogledalu i unutarnjem osjećaju zadovoljstva, svako jutro se pogledam i „pozdravim u ogledalu„ to je meni dovoljno da kažem idem li u pravom smjeru ili ne” kaže Tina.

Što nam nedostaje na društvenim mrežama?

Na influencerima leži velika odgovornost. Rade li svoj posao iz istinske želje da svoje znanje i iskustvo iskoriste da pomognu drugima ili pritom misle samo na posao i zaradu? Oni ne samo da demonstriraju i podučavaju nas vježbama koje bismo trebali izvoditi, prehrani koju bismo trebali primjenjivati, oni često imaju veliki utjecaj hoće li se žena prateći ih osjećati motivirano i educirano ili frustrirano i zavidno. Kako prezentiraju svoj sadržaj online, utječe na naše poimanje zdravog načina života i ljepote tijela. Imaju toliku moć nad svojim pratiteljima da bi se doista trebali zapitati kakvu poruku šalju. Pomaže li sadržaj korisnicama da unaprijede svoje zdravlje, kondiciju, samopouzdanje? Je li seksepil nužno naglašavati u procesu mršavljenja i oblikovanja tijela? Je li fitnes postao sve više nalik na porno industriju? Je li sadržaj koji objavljuju istinit, koristan i nadahnjujuć ili dovodi korisnike u zabludu te služi da bi pumpao ego, slavu i bankovni račun influencera? Zašto toliko korisnica na kraju odustaje?

Potrebno je izdvojiti više vremena da bi potpuna početnica u vježbanju mogla razaznati koji je influencer kompetentan. Osobno se zalažem za edukaciju uz prisutnost trenera i proučavanja stručne literature, više nego li slijepo prihvaćanje tuđih pravila online bez postavljanja ikakvih pitanja. Neke zakonitosti u vezi prehrane i vježbanja jednostavno postoje, ali načini za postići određene ciljeve su brojni. Važno je pronaći način koji se uklapa u životni stil žene i odgovara na njene potrebe. Da bi se žena osjećala dobro ili izgledala dobro nije potrebno previše komplicirati, međutim na jednostavnim činjenicama koje mnogima u moru informacija nisu očite, nitko ne može zarađivati. Osobno sam se susretala sa svim postavljenim pitanjima i problemima navedenim u ovom tekstu, a odgovore na njih morala sam potražiti većinom sama. Iz tog razloga osnovana je Facebook grupa Women Calisthenics Community kako bih potaknula druge žene da gledaju na vježbanje i prehranu kao na dio svakodnevnog života koji nije toliko glamurozan koliko se želi prikazati na društvenim mrežama, već realno prikazuje kroz što žene prolaze i što su naučile. Istinitost informacija, jednostavnost i realnost je ono što nam možda najviše nedostaje na društvenim mrežama. Isto kao i propitkivanje nametnutih sadržaja te samopouzdanje dovoljno snažno da slijediš svoj vlastiti put.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!