fbpx

Kardio trening. Izaziva li ti taj pojam osjećaj ushita i motiviranosti ili ti je upravo pao mrak upravo pao na oči? Nisam nikada do sada bila pretjerana obožavateljica načina na koji se kardio trening u mnogo slučajeva predstavlja vježbačima, naročito ženskoj populaciji. Kardio trening  je mnogo više od napornih vježbi skakutanja sa svrhom prženja maksimalnog broja kalorija, odnosno predstavlja se najčešće kao najbolji prečac u mršavljenju do željene figure. Je li uistinu tako?

Zašto kardio trening?

Iako kardio trening troši mnogo kalorija i utječe na gubitak kilograma ako su ostali parametri u jednadžbi dobro postavljeni, to nije i ne bi smio biti jedini razlog zašto to činiš. Ako je to jedini razlog, vrlo brzo ćeš odustati od takvog vježbanja. Takvi treninzi ubrzo postaju obaveza koja se ne smije preskočiti. Kada početni entuzijazam splasne, shvatiti ćeš da si samoj sebi nametnula obavezu, te polako počinješ stvarati otpor prema vježbanju. Javlja se i grižnja savjesti i osjećaj neuspjeha. Stres se gomila, a da bi se od njega obranila počinješ izmišljati izgovore koje si ponavljaš dovoljno dugo dok na kraju ne odustaneš od vježbanja. Slijedi olakšanje i povratak na staro. Zvuči poznato?

Zašto mnoge žene ne vole kardio trening iako ga prakticiraju?

Druga vrsta priče su primjeri u kojima se netko hvali da je postigao figuru svog života bez ijedne minute kardio treninga, što publika često s oduševljenjem odobrava i prigrli kao alternativu, što samo govori o tome koliko su zapravo kardio treninzi omraženi među ženama. Trebali bismo se pitati zašto je tome tako. Osobno, vjerujem da je s kardio treninzima ista priča kao i s dijetama. Riječ je o režimu, a naša psiha dugoročno jednostavno ne prihvaća režime i odbacuje pojam brzog mršavljenja na mučne načine.

Zašto bismo ipak trebali vježbati kardio treninge?

Ipak, kardio treninzi jesu važni i ne bismo od njih trebali zazirati. Kardio treninzi  osim što sagorijevaju kalorije i masno tkivo, jačaju srce, povećavaju kapacitet pluća, smanjuju mogućnost pojave visokog tlaka, kolesterola, dijabetesa i neke vrste raka. Pomaže u bržem oporavku i spriječava ozljede. Uz kardio trenin je i nivo energije tijekom dana znatno veći. Mnoge radnje iz svakodnevnog života ne predstavljaju takav napor, kao što je nošenje namirnica, igra s djetetom, hodanje uz stepenice itd. Dakle, kardio treninzi generalno te čine zdravijom i otpornijom na svakodnevni stres, fizički i mentalni. To su neki od razloga koje bismo trebali uzeti u obzir kada razmišljamo zašto vježbati. U kontekstu fitnesa, dobra izdržljivost značiti će i kvalitetnije treninge snage.

Sada mogu povući jednu paralelu iz vlastitog iskustva. Onih par godina kada sam trenirala triatlon izgradili su mi solidnu izdržljivost i sposobnost brzog oporavka. Prednosti su to kojih sam tek kasnije spoznala kada sam odlučila probati nešto sasvim drugo – bodybuilding. Kada sam krenula vježbati u teretani, moj trener nije mogao vjerovati kako mene ni jedan trening ne izbija iz cipela. “Imaš li danas kakve upale mišića?”, bio bi njegov standardni upit na svakom početku našeg treninga, a moj odgovor je uvijek bio: “NE”.

Naravno, smisao treninga nije stvoriti upale već trening koji će aktivirati mišiće i potaknuti ih na rast. A što je za mišiće 3x tjedno 45 min setova po 3×12 ponavljanja kada je tijelo naviklo trčati 3 puta tjedno po sat i pol, plivati 2 i pol km 3x tjedno, biciklirati 100 km tjedno? To su bili sati i sati treninga u kojem nije bilo predaha tako brzo kao što dolaze pauze nakon odrađenog seta. Tijelo je bilo doslovno oblikovano treninzima izdržljivosti pa treninzi snage nisu bili teški za izdržati bez obzira koliko zahtjevni bili.

Iako triatlon neki smatraju ekstremnim sportom, nije potrebno ići u tolike zahtjevne treninge da bi odradila pošteni kardio. Ono što želim reći da snaga i izdržljivost nadopunjuju jedno drugo i da su oboje podjednako važni te ih ne bi trebala zanemarivati, niti kada želiš biti samo zdravija, niti ako imaš želju za promjenom fizičke forme ili kondicije.

Važno je odabrati aktivnost u kojoj uistinu uživaš, a ne se siliti. Mučenje pripada Srednjem vijeku pa ga možeš tamo i ostaviti. Osim poskakujućih vježbi i trake za trčanje u teretanama, kardio trening možeš raditi i na mnoge druge ugodnije načine na otvorenom. Brzo hodanje, planinarenje, trčanje, rolanje, bicikliranje, plivanje ili neki timski sport odlični su načini u kojima možeš na zabavan i dinamičan način osjetiti sve benefite kardio treninga.

5 jednostavnih savjeta koji će ti omogućiti da zavoliš kardio treninge

  1. Imati plan – ali mu ne robovati. Biti otvorena za prilagodbe u svakom trenutku i osluškivati signale koje nam šalje tijelo. Jesam li premorena, boli li me nešto?
  2. Trenirati postepeno  – često je najteže postići jer početni entuzijazam je jak. Međutim stres se s vremenom akumulira u organizmu i doći će do pada energije, a ubrzo i volje. Bolje je zadati si manje izazove pa ih ostvarivati kontinuirano i napredovati, nego pretjerivati na samom početku pa kasnije odustati od svega.
  3. Prvo raditi  na izdržljivosti – kasnije na brzini. Pametnije je najprije povećavati vrijeme provedeno u vježbanju laganim tempom, nego krenuti intenzivno.
  4. Izmjenjivati lake i teške treninge – ključ je koji će nam omogućiti kontinuitet. U cijelu računicu treba uvrstiti vrijeme intenzivnih treninga kojima podižemo ljestvicu kao i treninge oporavka.
  5. Ne zaboraviti zašto to radimo – radi zdravlja i užitka te kvalitete života, a ostalo će doći samo po sebi s vremenom. Zato je važno ostati u tračnicama, a ne iz njih ispasti.

Možda će te zanimati i ovo: Mršavljenje hodanjem – najprirodniji, zdrav i besplatan način skidanja kilograma

Uključi se u Women Calisthenics Community

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

emilija, femisfera
Emilija Korač
Prikaži sve članke od autora

Kvaliteta slobodnog vremena mi je izuzetno važna. Nakon odrađenog posla, svih obaveza i vremena koju posvećujem svojoj obitelji, dio vremena ukradem za svoj mir i svoje psihičko i fizičko zdravlje. Nastojim svakodnevno u kaotičnu svakodnevicu uvesti jedan trening, u komforu vlastitig doma ili na otvorenom. O svemu tome, kako to postići, koje tajne i zamke stoje na putu, volim pisati iz svog osobnog iskustva ai i iz iskustva mnogih žena koje su također prošle sličan put.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!