fbpx

Od obnavljanja „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji – Društvena banka sjemena projekt je za koji trebate čuti! Stoga vam ga predstavljamo kroz priču koju je pripremila mag. ing. agr. Marija Zrnić, aktivna u udruzi ZMAG; gdje se bavi temom hrane, prehrambenog suvereniteta i očuvanja starih i autohtonih biljnih vrsta.

Važnost očuvanja poljoprivredne bioraznolikosti

Klimatske promjene, ekološke katastrofe, nestanak malih proizvođača hrane i pojava raznih bolesti trenutno predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Proizvodnja i promocija uzgoja različitih biljnih vrsta i raznolikih sorti jedan je od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će u konačnici utjecati na proizvodnju zdrave hrane. Upravo zato postoji velika potreba za uspostavljanjem organiziranog formalnog i neformalnog sustava očuvanja reprodukcijskog materijala biljaka. Jedan od alata za očuvanje bioraznolikosti dostupan široj javnosti su institucije društvenih banki sjemena koje formalno postoje u svijetu od 1980-ih, a nova ZMAG-ova Društvena banka sjemena jedna je od samo tri trenutno aktivne u Hrvatskoj.

Društvena banka sjemena (DBS) novi je ZMAG-ov projekt osmišljen kao neformalna i lokalno upravljana institucija otvorena za javnost, u vlasništvu svojih članova. Težimo umrežiti okupljene oko teme sjemena – poljoprivrednike, vrtlare, sjemenare, potrošače i zainteresiranu javnost – te podizati svijest i dijeliti znanje o važnosti i načinima očuvanja poljoprivredne bioraznolikosti. Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte te promicanje suvereniteta sjemena i hrane. To činimo putem raznovrsnih suradnji sa širom zajednicom, školskom djecom i profesorima, poljoprivrednicima, vrtlarima, umjetnicima, znanstvenim institucijama, organizacijama, udrugama i pojedincima koje dijele našu viziju.

ZMAG – autorica fotografije: Nives Sertić

Cilj je sačuvati sjeme što više (lokalnih) biljaka

Budući da smo projekt DBS započeli 2018. godine, nalazimo se na samom početku. U našoj banci nalazi se brojno sjeme biljaka koje se odlikuju specifičnim osobinama, prilagođene su uvjetima određenog klimatskog područja i vjerno prenose svoje osobine na potomstvo tako da uzgajivači ne moraju kupovati svake godine novo sjeme, već mogu koristiti ono koje su sami prikupili. Do sada smo sakupili četiristotinjak različitih sorti povrća, cvijeća i aromatičnog bilja. Sjeme najčešće prikupljamo na terenu (obilazeći sela), a znaju nam se i sami javiti ljudi koji žele donirati sjeme koje čuvaju generacijama. Neke omiljene sorte regeneriramo već godinama na našem imanju na kojem povremeno ugošćujemo volontere iz cijelog svijeta koji nam nerijetko poklone koji paketić nama egzotičnih vrsta iz svojih krajeva. Najviše raznolikih sorti ipak prikupimo u Hrvatskoj putem razmjena sjemena koje organiziramo ili koje posjetimo kao gošće. Cilj nam je sačuvati sjeme što više biljaka, a pogotovo „naših“ lokalnih, te svih onih čije se sjeme može slobodno prikupljati i uzgajati te tako stvoriti zalog bioraznolikosti za budućnost.

Društvene banke sjemena poput naše obogaćuju društvo tako što pomažu u izgradnji održivijeg prehrambenog sustava, čine nas otpornijima i spremnijima na izazove s kojima već jesmo ili ćemo biti suočeni. U procesu očuvanja sjemena povezuju aktere, pružaju živi kontakt s drugim ljudima, tlom, suncem i biljkama te nas podsjećaju koji su to resursi bez kojih zbilja ne bismo mogli živjeti. U ovaj projekt smo se otisnuli podjednako kako bismo školarcima, s kojima često surađujemo, pokazali da povrće nije samo onakvo kakvog ga vide u trgovini, nego da postoji u širokoj paleti boja i okusa (npr. bijeli patlidžan ili žuta mrkva) te kako bismo odrasle vratili u prošlost kada su se itekako cijenila organoleptička svojstva hrane i podsjetili ih na drage uspomene koje vežu uz stare sorte biljaka. Nadamo se da će naš projekt nadahnuti i druge inicijative i tako posredno iznjedriti neke nove društvene banke sjemena u Hrvatskoj te da će nas javnost sve više podržati u našoj misiji borbe za slobodno sjeme.

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a, podržati ovu zanimljivu priču i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Više o tome kako postati član i koje su sve pogodnosti članstva doznajte ovdje.

ZMAG – autorica fotografije: Nives Sertić

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.­­­­­

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!