fbpx

Do kada ćemo plaćati porez na higijenske potrepštine bez kojih žene ne mogu

Kada uzmemo u obzir prosječan menstrualni ciklus, dolazimo do toga da žene tijekom života imaju oko 2280 dana menstruaciju. Gledajući prosječne cijene higijenskih potrepština, riječ je o iznosu od oko 23 tisuće kuna za uloške i 18 tisuća kuna za tampone. Kada se tome pridodaju troškovi lijekova za bolove odnosno cijene analgetika i ostalih higijenskih potrepština postajemo svjesni da to nisu mali troškovi za žene.

Nažalost, menstruacije je u mnogima zemljama i društvima još uvijek tabu tema pa se o njoj i u Hrvatskoj još uvijek šapuće. Ni ne govori se o tome kako je besmisleno da se na ženske higijenske potrepštine plaća porez. Mnoge zemlje su uvele poseban porez, takozvani Period tax, te tako smanjile porez koji se plaća na cijene ženskih higijenskih proizvoda. Tako je primjerice u Njemačkoj od 1. siječnja ove godine porez smanjen s 19 na 7 posto i to na proizvode poput tampona, uložaka, menstrualnih čašica i gaćica. Odluka je donesena nakon što je više od 190 tisuća osoba potpisalo internetsku peticiju.

Na te je proizvode porez u potpunosti ukinut u Škotskoj, a gdje je ranije iznosio samo 5 posto. Čak je i SAD uveo novi zakon prema kojem će građani imati pravo na povrat poreza na kupnju ženskih higijenskih potrepština. U Kanadi, Irskoj, Australiji, Indiji i brojnim afričkim zemljama taj porez već godinama ne postoji. Nažalost, Hrvatska se nalazi na samom vrhu kada je riječ o porezu na proizvode za menstruaciju jer on iznosi 25 posto. To je treći najveći porez na svijetu za tu vrstu proizvoda. Iza nas su samo Ujedinjeni Arapski Emirati i Mađarska.

Menstruacija traje od oko 38 do 40 godina, odnosno žene ju imaju od 45 do 480 puta tijekom života, prosječno 5 ili 7 dana. Menstruacija nije stvar izbora te su higijenske potrepštine ženama osnovna potreba. Poreznom reformom koja je dovela do izglasavanje dvije niže stope PDV-a nisu obuhvaćeni proizvodi koje žene nužno koriste svaki mjesec. Porez na dodanu vrijednost od 5 posto izglasan je za kruh, mlijeko, knjige, lijekove, dnevne novine, medicinsku oprema za invalide i kinoulaznice. Po sniženoj stopi od 13 posto se oporezuju dječje sjedalice za automobile, dječje pelene, dječja hrana, ulaznice za koncerte, isporuka vode i struje, ljesovi, gnojiva, sadnice. Za ženske higijenske proizvode kao što su ulošci, tamponi, menstrualne čašice bi se stopa PDV-a trebala sniziti na 5 posto. Vjerujemo da bi tu odluku, peticiju ili što god trebalo potpisala većina žena.

U svijetu se 28. svibnja obilježava kao Dan menstrualne higijene (eng. Menstrual Hygiene Day) i smatramo da nam je dužnost govoriti, a ne šaputati, o ovoj važnoj temi te naglasiti potrebu ukidanja ili barem smanjenja poreza na higijenske potrepštine bez kojih nijedna žena ne može.

Pročitajte i našu recenziju menstrualne čašice: Recenzija: Menstrualna čašica Mooncup

Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!