fbpx

U današnjem digitaliziranom svijetu rad od kuće je za mnoge već duže mogućnost, a s obzirom na COVID-19 pandemiju mnoge tvrtke su svoje zaposlenike tek sada prvi puta poslale da rade od kuće. Bilo je vrlo malo vremena za pripremu i prilagodbu na novi način rada, a nisu ni svi zaposlenici imali iste uvjete. Dio njih ima djecu vrtićke ili školske dobi koja su istovremeno morala slušati nastavu na daljinu. Pitanje je i opreme, odnosno je li tvrtka svima osigurala računala, internet i drugo. Da ne govorimo u tome da neki žive u više, a neki u manje kvadrata.

Sada kada se dio zaposlenika vratio u urede, a neki još uvijek rade od kuće, stručnjakinje za razvoj ljudskih potencijala iz Creative provele su istraživanje o tome koji su benefiti, a koji izazovi rada od kuće te im zahvaljujemo na mogućnosti da podijelimo njihova saznanja. Istraživanje je provedeno u dvije zemlje: Hrvatskoj (235 sudionika) i Bosni i Hercegovini (224 sudionika). Opisani rezultati u daljnjem članku odnose se samo na hrvatsko tržište. U istraživanju je sudjelovalo 70,20 % žena i 29,80 % muškarca. Detaljnije informacije o sudionicima nalaze se na kraju samog članka, a u nastavku su najvažniji zaključci.

Rad kod kuće je bio efikasniji za one koji su ga prakticirali i ranije

Rezultati su pokazali da su sudionici bez prethodnog iskustva rada od kuće percipirali da im je u brojnim područjima teže funkcionirati kod kuće od zaposlenika s prethodnim iskustvom rada od kuće. Primjerice, pokazalo se da osobe s prethodnim iskustvom rada od kuće daju više procjene za svoju učinkovitost pri radu od kuće naspram osoba bez istog iskustva. Svaka nova situacija u kojoj se nađemo zahtjeva određeno vrijeme prilagodbe kako bismo pokazali maksimalnu efikasnost. Kao kada učimo novu vještinu, potrebno je puno vježbe, učenja na greškama, mentorstva i truda da bismo postali majstori u tome što radimo.

Direktan ljudski kontakt i dalje ostaje važan

Jedan od glavnih nedostataka rada od kuće koji su sudionici navodili jest upravo manjak socijalnih interakcija i kontakata. Čak je 43% sudionika izjavilo da im je teže održati pozitivnu atmosferu i timski duh kod kuće naspram u uredu. Direktan ljudski kontakt ima pozitivne psihološke posljedice i doprinosi osjećaju timske kohezije i povezanosti, u ovakvim je situacijama jako važno voditi brigu kako nadomjestiti nedostatak istoga i zadržati povezanost tima (a i samog poduzeća). Praćenje podređenih je moguće online, no (potpuno) vođenje zahtjeva dodatnu podršku

Većina voditelja izjavila je kako jednako uspješno mogu pratiti rezultate te provjeravati i nadgledati rad podređenih kod kuće i u uredu. Primjerice, 65,9% voditelja izjavilo je kako jednako uspješno mogu delegirati i organizirati zadatke kod kuće i u uredu. No, nadovezujući se na prethodnu lekciju, izazovi se pojavljuju u dijelovima vođenja koji (uobičajeno) proizlaze iz direktnih socijalnih interakcija. Čak je 43,9 % voditelja izjavilo da ima teškoća u području motiviranja, a 39% u upravljanju odnosima kada rade od kuće naspram u uredu.

Za mnoge je u radu kod kuće problem manjak koncentracije

Dok se neki opisuju produktivnijima u radu kod kuće, neki opisuju nižu učinkovitost iz udobnosti vlastita doma naspram ureda. Primjerice, 33,9% sudionika opisuje poteškoće u području koncentracije kod kuće naspram u uredu, a 39,8% percipira bolju sposobnost koncentracije kod kuće nego u uredu. Međutim, zanimljivo je da čak 51,1% sudionika ne primjećuje razlike u kvaliteti rada, a 55,7% sudionika u određivanju prioriteta kod kuće i u uredu. S obzirom na to da je ovo razdoblje bilo puno stresnih situacija i neuobičajenih životnih okolnosti koje su od zaposlenika zahtijevale prilagodbu u poslovnom, ali i u privatnom aspektu života, možemo pretpostaviti da je dio varijacija i pod utjecajem uvjeta u kojima su se zaposlenici našli.

No, ono što možemo zaključiti jest da poduzeća koja planiraju buduću implementaciju rada od kuće trebaju posebice obratiti pažnju na efikasnost svojih radnika i pružiti im individualnu podršku kako bi bili maksimalno učinkoviti. Također, treba imati na umu da nije sve za svakoga i da je važno prilagoditi način rada od kuće samim karakteristikama poduzeća, posla i zaposlenika.

Postoje i određene prednosti rada od kuće

Najčešće percipirani benefiti rada od kuće bili su ušteda vremena (na transport, oblačenje), mogućnost samostalnog organiziranja rada te mogućnost prilagodbe vremena privatnim obvezama. Iako rad od kuće donosi određene prednosti, kako bi se potpuno iskoristio njegov potencijal, potrebno je pripremiti zaposlenike, voditelje, a i sama poduzeća na ovakav oblik rad. Mnoga poduzeća su se u ovoj situaciji našla nespremna i uslijed povećane količine stresa, nailazila na izazove u prilagodbi na nastalu situaciju. Iako je ovo bilo specifično razdoblje, popraćeno raznolikim stresnim situacijama, omogućilo je dijelu poduzeća barem približan uvid u to kako to izgleda kada se radi od kuće.

Istovremeno, treba uzeti u obzir da su se uvjeti rada od kuće u ovoj situaciji razlikovali od uobičajenih uvjeta, posebice poradi COVID-19 pandemije i nužnosti da svi ukućani budu istovremeno prisutni u radno vrijeme. S obzirom na percipiranu fleksibilnost i uštedu vremena koju ovakav oblik rada donosi, budućnosti ga treba razmotriti kao dodanu mogućnost radu iz uredu. Istovremeno, treba voditi računa da se uslijed prebacivanja na rad od kuće ne izgubi dobra atmosfera i socijalne interakcije među djelatnicima te da zaposlenici budu spremni za ovaj oblik rada i imaju osigurane adekvatne uvjete za isti.

Karakteristike sudionika

Spol

 • 70,20 % žena
 • 29,80 % muškarca

Razina obrazovanja

 • 74,00 % Visok stručna sprema/Magisterij
 • 11,50% Viša stručna sprema
 • 8,10% Poslijediplomsko obrazovanje
 • 6,40% Srednja stručna sprema (četverogodišnja)

Veličina poduzeća

 • Veliko (više od 250 zaposlenika): 28,10%
 • Srednje (50 – 249 zaposlenika): 37,40%
 • Malo (10 – 49 zaposlenika): 27,20%
 • Mikro (do 9 zaposlenika): 7,20 %

Hijerarhijska uloga u poduzeću

 • 62,60% izvršitelja
 • 22,60% voditelja (niži i srednji menadžment)
 • 9,80% voditelja (visoki menadžment)
 • 3,80% direktora/vlasnika poduzeća
 • 1,30% ostalo

Prethodno iskustvo rada od kuće

 • 54% da
 • 46% ne
Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!