fbpx

Zbog činjenice da žene tijekom svog života koriste čak i preko 10.000 higijenskih uložaka, a vrlo rijetko razmišljaju o njihovom sastavu, važno je govoriti o ovoj temi. Ženski su intimni dijelovi za vrijeme menstruacije (kod nekih traje 4 dana, a kod drugih 7 dana i više) stalno u kontaktu s uloškom koji je pak spoj različitih kemijskih tvari te ne osigurava prozračnost kao pamučne gaćice.

Upravo zbog neprozračnosti uložaka i njiihova sastava jedna naša čitateljica je imala vrlo neugodno iskustvo, odnosno dijagnosticiran joj je i operiran čir na području između anusa i vagine.

Sastav jednokratnih higijenskih uložaka

Zbog plastičnih jednokratnih uložaka žene osim neudobnosti koju izazivaju imaju problema i s osipima, urezima i različitim infekcijama koje se pojave tijekom ili nakon upotrebe. Vrlo čest je i neugodan miris koji se pojavljuje zbog umjetnog sastava. Malo smo istražili sastav dnevnih, jednokratnih uložaka i došli do saznanja da većina sadrži sljedeće umjetne tvari:

  • Vlaknasti materijal od polipropilena/polietilena poliestera/viskoze
  • Papirnu pulpu
  • Polietilenski film
  • Ljepilo koje se sastoji od od raznih polimera i sintetičnih smola.
  • Parfem

Kao što se vidi iz sastava, uglavnom je riječ o plastici i sintetničkim, umjetnim proizvodima.

Neugodno iskustvo zbog nošenja uložaka

Nakon objave na Facebooku, stupili smo u kontakt s M. koja nam je otkrila kako je imala nesnosne bolove oko vaginalnog područja te je nakon toga primjetila izraslinu. Kaže kako su joj dijagnozu gnojni čir postavili liječnici u KB Merkur.

‘Najprije su mi tiskali na živo, a dva dana kasnije sam se opet javila zbog bolova pa su me operirali. Nesnosni bolovi koji si onemogućuvali hodanje, ležanje, sjedenje. Pogoršavalo se noću. Imala sam temperaturu. Čir nije bio crven, ali područje okolo je. Nalazio se na dijelu između anusa i vagine, više nalijevo’, pojašnjava nam.

M. je kupila dnevne uloške koje do tad nije koristila nikad u životu. Te uloške je koristila zadnja dva dana menstruacije, a prvi čir se pojavio nakon menstruacije.

‘Nakon mjesec i pol dana, ponovno sam stavila iste uloške zbog pojačanog iscjetka i drugi dan se ponovno čir upalio. Ponovno sam završila na operaciji, a uz konzultaciju s lječnicima dobila sam potvrdu da je infekcija moguća zbog uložaka‘, kaže M.

Iako M. nema potvrdu da su ulošci koje je kupila jedini uzročnik upale i nastalog čira, kemijske tvari koje se nalaze u dnevnim ulošcima svakako mogu pogodovati infekcijama. U nastavku ćemo ukratko obasniti što su čirevi, ali što upala Bartolinijeve žlijezde.

Čirevi i upala Bartolijeve žlijezde

Čir se obično pojavljuje iznenada kao bolna ružičasta ili crvena kvrga koja je uglavnom između 1 i 2 cm u promjeru. Okolna koža može biti crvena i natečena. U roku od nekoliko dana, izraslina se napuni gnojem. Ona s vremenom raste i postaje bolnija, a s vremenom razvije žuto-bijeli vrh dok konačno ne pukne i ispusti gnoj. Čirevi općenito nestanu u potpunosti kroz nekoliko tjedana, iako može potrajati i mjesec dana ili više. Mali čirevi obično zacijele bez ožiljka, ali veliki mogu ostaviti ožiljak. Čirevi se mogu pojaviti bilo gdje na koži, najčešće u područjima gdje ima više dlačica.

Bartolinijeve žlijezde se nalaze na vanjskoj strani samog ženskog spolnog organa, s obje strane blizu ulaska u vaginu. Vrlo su male, a njihova funkcija je izlučivanje sekreta na područje ulaska u vaginu prije i za vrijeme seksualnog odnosa. Problem nastaje kada se zbog određenog razloga začepi izlaz iz Bartolinijeve žlijezde, pri čemu dolazi do naticanja žlijezde, koje može biti jako bolno i dovesti do upale veličine čira. Takva upala se naziva Bartolinijeva cista. Uglavnom je upaljena samo jedna žlijezda s jedne strane. Ako se sama cista upali, javlja se gnojni čir kroz koji izlazi gnojni iscjedak.

Do kada ćemo plaćati porez na higijenske potrepštine bez kojih žene ne mogu

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!