fbpx

‘Neće vam prodati nešto što ni oni sami ne bi konzumirali’ – donosimo iskustva i popis platformi za narudžbu domaće hrane

Ako postoji išta pozitivno s čime smo se susreli tijekom pandemije COVID-a, onda je to činjenica da su mnogi počeli kupovati domaće prehrambene proizvode i to u velikoj mjeri direktno od OPG-ova. Jedan od razloga je to što su izbjegavali velike trgovine, drugi je taj što tržnice nisu radile, a i veliki broj proizvođača je počeo nuditi svoje proizvode online.

Ako ste nekoga pitali zašto inače nije kupovao voće, povrće, meso i druge proizvode na tržnicama, najčešći odgovor je bio da ne vjeruju kako su tamošnji proizvodi stvarno domaći i ‘zdraviji’ od onih iz trgovina. Ili je često u pitanju cijena, a koja zna biti puno niža u trgovinama nego na tržnici. Jednom mi je prijateljica rekla da ne želi kupovati na tržnici jer je tamo puno preprodavača i cijena proizvoda je puno viša nego u dućanu. U jednom trenu, prije dvije ili tri godine, kada je odlučila hraniti se ‘zdravije’, svaki tjedan je na tržnici Dolac ili Kvatrić kupovala svježu salatu i povrće. Uvijek je kupovala od istih, a cijena joj više nije bila važna iako joj se dohodak nije povećao. Drugim riječima, zdravlje nema cijenu, a domaće, kvalitetne i svježe namirnice su itekako važne za zdraviju prehranu. Možda je to nešto što će neki tek sada osvijestiti. I ne treba zbog sumnji u pojedine prodavače na tržnicama, odustati od domaćeg.

Kupnjom od domaći proizvođača čuvamo domaću poljoprivredu i proizvodnju, a upravo putem preporuka možemo birati OPG-ove i proizvođače koji nude stvarno kvalitetne proizvode. Stoga je uvijek dobro čuti iskustva drugih, a u nastavku pročitajte što kažu Roza i Marina jer su obje u posljednja dva mjeseca otkrile OPG-ove i dobavljače kvalitetnih proizvoda.

Roza: Proizvođači i dobavljači koji neće prodati nešto što ne bi i sami konzumirali

Gospođa Roza živi u Zagrebu, a prije situacije s COVID-19 je voće i povrće kupovala u trgovačkim centrima. Vrlo rijetko je kupovinu obavljala na tržnici, kako kaže uglavnom zbog radnog vremena koje je totalno neprilagođeno zaposlenima. ‘Subote koristim za druge gušte, a nedjeljom ne kupujem’, kaže ona. Prije je kupovala jedino domaća jaja, maslinovo ulje, rijetko domaći suhi sir i to od ljudi iz svoje okoline.

Njena prva online narudžba je bila od gospodina Miroslava Mihaljevića (mihaljevicmed.hr) za kojeg kaže da ima odličan med, a komunikacije je bila dobra i dostava vrlo brza. Od OPG Medak i gospođe Milijane Medak je naručivala domaće agrume, jabuke i rajčice za koje kaže da su vrhunski. Od sestri Matojić; Josipe, Jelene i Ane je naručivala sir te posebno hvali njihov lisnati sir, od Jopido j.d.o.o. je naručivala voće i bila oduševljena trešnjama. Od Sirana Vedrine, Ane Todorić i Milana Mileusnića naručivala je jogurte, voćne jogurte i sir te svakome preporučuje da proba njihove proizvode. Također preporučuje OPG Mario Lasan jer kaže da imaju prvoklasno povrće i da nisu bacili nijedan list salate. Za gospodina Milana Dopuđa tvrdi da ima odličan lički krumpir i da od 15 kg krumpira niti jedan nije bio neupotrebljiv, a svježe šampinjone su naručivali od Jasmina Mišića.

‘Negativnih iskustava imam malo. Uglavnom se odnose na one koji mi se nisu uopće javili na upit i ima nekih s kojima sam se dogovarala, ali mi nije dostavljeno. Ti nisu uopće spomenuti u mojoj recenziji jer se trudim biti pozitivna. Narudžbe radim online preko grupe Virtualni zagrebački plac i telefonski za neke dobavljače’ kaže Roza.

Dodaje kako dobavljači koje je odabrala imaju vrhunske proizvode, dobru komunikaciju i odlično su organizirani. Uglavnom su svi i ekološki osviješteni tako da proizvodi dolaze u povratnim gajbicama, primaju povrat staklene ambalaže i nema nepotrebnih vrećica. ‘Jedino što bi moglo biti bolje kod pojedinih je povratna informacija o okvirnom vremenu dostave i da se pametne glavice udruže i smisle povratnu ambalažu za svježi sir da i tu izbjegnemo sada neizbježnu plastiku’, kaže Roza.

Razlog zbog kojeg je odlučila s nama podijeliti svoje iskustvo, ali i napisati post odnosno recenziju u grupi Virtualni zagrebački plac je taj da pomogne drugima u odabiru baš kako je i ona dobila pomoć zahvaljujući članovima grupe Virtualni zagrebački plac i njihovim povratnim informacijama. Također joj je želja podržati proizvođače i dobavljače jer su kako kaže to zaslužili svojim radom, stavovima, komunikacijom i činjenicom da nam neće prodati nešto što ne bi i sami konzumirali. Kao odličan primjer navodi Siranu Vedrine koja tri tjedna nije proizvodila i prodavala svoje proizvode dok se kravice nisu prilagodile na novu travicu jer nisu htjeli prodati nešto što nije prvoklasno.

‘Situacija s koronavirusom nas je stisnula skupa i normalno je da smo u tom zajedništvu tražili način da jedni drugima pomognemo. Ovo je moj način. Da se ne zavaravamo, moja obitelj i ja imamo dobranu korist od toga. U planu mi je pronaći i dobavljače koji dostavljaju i suhomesnate proizvode te brašno koje i sad koristim domaće’, kaže nam na Roza.

Maina: Domaći proizvođači i poljoprivrednici imaju dobru ponudu te mogu zadovoljiti očekivanja kupaca

Svoje iskustvo je podijelila i Marina, koja živi na Badelovom brijegu u Sesvetama te je također tek nakon situacije s COVID-19 počela naručivati od domaćih proizvođača i OPG-ova. Kaže kako su od OPG Cetin iz Soblinca naručivali povrće; češnjak, zelje, luk, rotkvice i slično. Voće su i dalje kupovali u trgovinama. Također nema negativnih iskustva što se tiče narudžbe ili kvalitete proizvod jer po njoj omjer cijene i kvalitete je stvarno dobar.

‘Bili smo jako zadovoljni narudžbom Imunomixa i Propolisa s medom od Pčelarstva OPG Matuzić, gospodina Marijana Matuzića iz Lipika. Oni se jako trude u svom poslu. Dolaze povremeno i u Zagreb, a pošiljke uglavnom šalju poštom na kućnu adresu. Od gospođe Valentine Buci smo naručili maslinovo ulje, piletinu, sir i vrhnje te bili jako oduševljeni kvalitetom. Ona živi izvan Zagreba, a s njom smo se spojili putem Facebook grupe od Grunta do stola‘, kaže Marina.

Kaže kako narudžbu rade prema popisu potrebnih namirnica i pozivom na broj mobitela te su uvijek zadovoljni dostavom, a čak su ih preporučili prijateljima. Voće i povrće te mliječne proizvode ponovno kupuju na tržnici Kvatrić, kao i prije ove situacije s COVID-om 19.  

‘Smatram da domaći proizvođači i poljoprivrednici imaju dobru ponudu i da mogu zadovoljiti očekivanja kupaca s obzirom na omjer kvalitete i cijene samih proizvoda. Naravno, reklamiraju se najviše na Facebook stranici gdje sam i pronašla OPG Cetin u jednoj od grupa’, kaže nam na kraju Marina.

Popis platformi s kojih možete naručiti domaće proizvode OPG-ova i proizvođača iz različitih dijelova Hrvatske

Osim Facebook grupe Virtualni zagrebački plac, postoje i mnoge druge u različitim gradovima i općinama, a putem kojih se može stupiti u kontakt direktno s proizvođačima i dobavljačima. Isto tako, velik broj OPG-ova ima i svoju Facebook stranicu, a može ih se pronaći i na Njuškalo tržnica.

Kako bi vam olakšali pregled ponude domaće hrane, eko prehrambenih proizvoda i namirnica, sastavili smo i popis platformi koji nude domaće proizvode i osiguravaju dostavu:

Slobnodno nam javite svoja iskustva i preporuke.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!