fbpx

Kristina Vrdoljak je studentica novinarstva, a interesi su joj i fotografija, jezici, razne novinarske radionice i poslovi te volontiranje na Radio Studentu. Iako je studentica, koja kako kaže ‘pokušava pisanje diplomskog privesti kraju’, Kristina već duže vrijeme radi u vintage shopu Mango Sticky Rice vintage, koji se otvorio u okolici njenog fakulteta.

‘Stvar sa mnom i fotografijom je da se najčešće srećemo u modnoj, a tako je došlo i do suradnje pa i zaposlenja u vintage shopu Mango Sticky Rice vintage’, kaže Kristina.

Dodaje da obožava vintage odjeću pa je često svraćala u taj shop te joj je vlasnica Nidžar dala priliku da radi neke fotke za nju, a s vremenom je subotama počela raditi i u dućanu te se suradnja samo nastavila širiti. Kaže da joj je to jedno od najljepših (radnih) iskustava koje je stekla kao studentica, ali i životnih poznanstava. Pošto je Kristina prava obožavateljica vintage i second hand odjeće, a i surađuje s navedenom trgovinom, odlučila sam joj pitati o toj vrsti mode.

Po tvome mišljenju zašto neke žene nikada ne bi ušle u trgovine s vintage te rabljenom odjećom i obućom, a neke obožavaju takva mjesta? Ti spadaš u ovu drugu skupinu. Zašto voliš odjeću iz second hand dućana i vintage odjevne komade?

Zabavilo me na tren razmišljati o toj marketinškoj perspektivi, zašto netko ne bi pristupio nečemu (da bih tome mogli doskočiti hehe). Svakako se mogu poistovjetiti s obožavanjem second hand i vintage dućana, ali i sajmova, kupovine na cesti i gdje sve ne. Donedavno je postojao i Otvoreni ormar blizu Kvatrića pa ga je čini mi se, čin vandalizma za vrijeme #ostanidoma uspio zatvoriti. (Otvoreni ormar je bilo mjesto u prolazu između zgrada. Pored kafića su stajali štenderi i hrpe vješalica na koje je netko mogao ostaviti odjeću, a netko drugi istu skinuti i odnijeti doma. Bilo je čak i cipela, nevjerojatno uredno složenih na komodama.) Dio te ljubavi prema ‘rabljenoj odjeći’ je svakako i u lovu na nju.

Nije duboka filozofija, ali potraga za idućim komadom koji će ti pristajati i uklapati se u tvoju svakodnevnu kostimografiju ili samo činjenica da te mjesta sa second hand i vintage odjećom uvijek mogu iznenaditi mi je bio dovoljan da im se uvijek vraćam. Zašto si netko to ne bi htio priuštiti? Možda strah od razočaranja? Kupovina ovakve odjeće zahtijeva prilagođavanje standarda. Ponekad savršen komad neće doći u pravoj veličini, ali krojačica bi ga lako prilagodila. Neke potplate na cipelama treba promijeniti. A nekad ne treba napraviti baš ništa. Drugi aspekt koji mi je posebno drag je otkrivanje nekih prošlih tradicija. Kako su se žene osjećale u disco kombinezonu sa šljokicama ili pak suknji iz 50-ih? Samo je jedan način za saznati. Osim toga, u dućanu u kojem radim sam puno naučila o modi naše regije, a zamijetila sam i da se kupci rado prisjete kakvu su odjeću nosile njihove mame, a bake drže u ormarima.

Koje su još prednosti kupnje rabljene odjeće?

Cijena svakako može biti prednosti. Treba biti na umu da se rabljenu odjeću možete nabaviti besplatno, za 3 kn ili pak za stotine eura. Ovisi što pod tom sintagmom mislimo. Moja najdraža prednost su predivni materijali i dizajn koji su neusporedivo dugotrajniji od većine proizvoda koje nalazimo u cirkulaciji na policama. Vrijednost je najčešće i sentimentalna. Lako se vezati uz neku vintage torbicu, ali pronalazila sam sreću i u kopanju po asortimanu iz franšize second hand dućana kad imaju akcijske prodaje gdje je sva odjeća po cijeni od 5 kn.

Ne zazirem od ekstravagancije u odjevnim komadima pa vjerojatno zato imam više sreće u potrazi ali lako se kopiraju i trendovski lookovi ako se na to nakani. Postoje etička i ekološka strana ovakve kupovine zbog koje pomažući sebi, pomažete i nekome i nečemu drugome, ma kako god se malen doprinos činio. Zagreb ima krug genijalnih poduzetnih žena koje su posvetile vrijeme tražeći posebne komade, čisteći ih i krpajući kako bi im mi eventualno mogle postati vlasnice/ vlasnici te ću uvijek rado uložiti u njih kad imam priliku za to.

Imaš li neke posebno drage vintage/second hand odjevne komade? Možeš li izdvojiti kojeg od njih te nam ispričati kada si ga nabavila i zašto ti je tako drag? Gdje ga voliš nositi?

Na fotografiji niže je moje ‘pokrivalo za glavu’ koje bi valjda trebala nositi u slučaju da idem na trbušni ples ili kostimiranu zabavu, no ja ga volim tu i tamo obući za izlazak na događanje ili nešto slično. Ne vidim razlog zašto ne. A i super je poslužio za fotkanje jednom!

Kristina Vrdoljak

Košulja je drugi najdraži komad, a ona je iz Uličnog ormara. Nosim ju kad računam na to da će biti dovoljno ljudi da ne upadam u oči, ali suptilno uživam u toj košulji i tome da ima ogromne rukave, a završava negdje na prsnom košu. Materijal je tako kvalitetan i ugodan te svaki put kad vidim nešto slično moram se uvjeravati da mi ne treba još jedna.

Kakvom općenito smatraš ponudu vintage/second hand trgovina u Hrvatskoj? Je li bolja nego vani ili lošija?

Iskreno, nemam pojma kakva je vani iako često maštam u šopingiranju po raznim gradovima. Koliko vidim po online dućanima, ponuda je nadasve divna, ali prvo moram u Zürich i ne mogu vam reći zašto. Kod nas je ponuda odlična! Naravno, ne treba očekivati neke lude komade kakve viđamo jer vintage je puno širi od naše percepcije koja je prilično amerikanizirana i oslanja se na pop kulturu, no i takvih stvari se da pronaći posvuda. Treba imati na umu tokove tržišta te povijesno nasljeđe i tu se oni zapravo super vide. Unatoč svemu, ludo dobrih komada ima i mogu se pronaći. Naravno, govoreći ovo se referiram na Zagreb, no s obzirom na to da postoji online prodaja na neki način se prenosi i na ostatak zemlje. Second hand dućani su također dobro opskrbljeni te stalno pridonose ponudi, no ne znam kakva je situacija u ostatku zemlje. Nagađam da dobro funkcioniraju u većim mjestima.

Imaš li neki savjet za djevojke i žene koje još nikad nisu bile u second hand/vintage trgovinama, a voljele bi provjeriti što nude i možda kupiti nešto za sebe?

Svakako da učine taj korak kroz vrata, a nakon toga se ne može ništa loše dogoditi! I da se ne boje preokrenuti svaki komad robe, shvatit će zašto.

Baviš se i fotografijom, a na svom Instagram profilu često objavljuješ svoje fotografije i modela u zanimljivim odjevnim, često vintage kombinacijama? Gdje crpiš inspiraciju i je li riječ isključivo o komadima odjeće iz dućana u kojem radiš?

Za portretno/modne fotografije modeli su pravilu moje frendice i vjerujte mi one same bi bile dovoljna inspiracija, ali ih volim uokviriti u neke svoje vizije pa se ponekad konzultiram s Internetom, vrelom neprekidnog sadržaja kako bih pronašla upute za tehniku kojom ću to napraviti ili paletu koja će me dodatno nadahnuti. Osim toga pratim ogromne količine umjetnika/ica na Instagramu i ponekad se uhvatim kako patim od viška inspiracije.

Dosta surađujem i s nekoliko kreativki iz svoje okoline poput Ines Bašić, dizajnerice koja je odavno prešla estetske granice Hrvatske tako da je jedno vrijeme njena kreativnost bila prevladavajuća inspiracija. Kombinacije su da, vintage/second hand ali i dizajn profesionalaca koji su mi eto i prijatelji. Podršku imam i od svoje vizažistice Maje Gligorić, umjetnice s kistom i naravno Nidžare koja će mi uvijek posuditi odjeću ako mi zatreba ili me upoznati s nekim genijalnim poput Mateje, imena iz brenda Pupa Franca. Jako sam zahvalna na ženama u svom životu😊

Kristinu možete pratiti na Instagramu @abschiessen

Možda će te zanimati i ovo: Autorica knjige ‘Ne daj hrpi da te iscrpi’ Tamara Kajari daje par rješenja za najčešće probleme

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

2 komentara

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!