fbpx

Književnost je odvijek bila prostor kroz koji afroamerički autori, kao i svi drugi, mogu autentično ispričati svoje priče. Ponekad surovo, ponekad komično, ali uvijek bez uljepšavanja ove knjige donose stvarnost afroameričkih pisaca i njihovih likova. U nastavku je deset najboljih po mom izboru.

1. “Znam zašto ptica u kavezu pjeva”, Maya Angelou

Vjerojatno najpoznatija knjiga prolifične autorice, “Znam zašto ptica u kavezu pjeva” jedna je od kultnih knjiga afroameričke literature. S obzirom da je Angelou prva afroamerička nobelovka, zaslužuje da ovaj popis započnemo njenom knjigom. Ovo je knjiga o odrastanju, ali i puno više od toga – na trenutke poetična, na trenutke snažna, a ponekad oboje istovremeno, radi se o štivu koje će vas ganuti, ali i nadahnuti.

2. “Oči su njihove Boga gledale”, Zora Neale Hurston

Janie Crawford, protagonistica ovog romana, nakon svake nevolje s kojom se morala suočiti izašla je nešto jača. Svaki od njenih propalih brakova naučio ju je nešto o sebi i o svom identitetu. Po ovom romanu snimljen je i odličan film, a jedna od scenaristica koja je na njemu radila, Suzan-Lori Parks, prva je afroamerička dramatičarka nagrađena Pulitzerovom nagradom.

3. “Boja purpura”, Alice Walker

Ovo je priča o dvjema sestrama koje vode vrlo različite živote, ali njihova veza ostaje neraskidiva bez obzira na protok vremena i udaljenost koja ih dijeli. Roman je osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost.

4. “Sula”, Toni Morrison

Istina je da su “Voljena” i “Oko savršeno modro” vjerojatno poznatije knjige ove autorice, ali meni je Sula oduvijek bila posebno draga. I ova knjiga prati dvije prijateljice koje donose različite životne odluke – Nel se odlučuje prikloniti tradiciji, dok Sula shvaća da to nije za nju, buni se protiv očekivanja svoje zajednice i odlučuje sama krojiti svoju sudbinu.

5. “Nevidljivi čovjek” Ralph Ellison

Pripovjedač ove knjige je Afroamerikanac koji nije uzdizao svoju rasu niti je svisoka gledao na pripadnike drugih rasa, ali je istovremeno bio vrlo svjesan smanjenih mogućnosti koje su mu se pružale u odnosu na one koje su se pružale bijelcima. Iako je roman višestruko nagrađivan, dio afroameričkih čitatelja zamjerio je autoru što je u romanu predstavio generalnu kritiku društva u kojem je živio, pritom ne štedeći ni Afroamerikance.

6. “Idi i reci to na gori”, James Baldwin

Ova knjiga prati priču teenagera Johna koji živi u Harlemu, Johnovu kompliciranu vezu s njegovom obitelji kao i sa Crkvom. “Idi i reci to na gori” djelomično je autobiografska priča – Baldwin je bio sin svećenika i unuk roba, što je ostavilo veliki trag na njegovoj ličnosti i u njegovom pisanju.

7. “Taj hejt u glavi”, Angie Thomas

Ovaj roman za mlade odrasle ili YA prati šesnaestogodišnju Starr koja odrasta u siromašnom ghettu i proživljava brojne nepravde. Roman je izvrsno preveden, a naslov, “Taj hejt u glavi” odlična je varijanta originala “The Hate U Give”, s obzirom da se u oba slučaja uspjela sačuvati skraćenica “thug”, preuzeta iz Tupacovih stihova koji su postali kultni za afroameričku kulturu.

8. “Hunger”, Roxane Gay

Ovo je memoar koji će se svidjeti svima onima koji imaju komplicirani odnos sa vlastitim tijelom i prehranom. Glad koju pripovjedačica osjeća nije nimalo jednostavna i intuitivna, dapače, puna je kontradikcija koje egzistiraju istovremeno: u jedan mah ona odbija dominantnu sliku koja ženama nalaže da moraju biti što vitkije, a s druge strane sama želi biti mršavija. Ovo je složena priča o prihvaćanju same sebe istovremeno kao savršenstvo i kao djelo u nastajanju.

9. “Kindered”, Octavia Butler

Središnja tema ovog znanstvenofantastičnog romana jest rasa. Dana je suvremena mlada Afroamerikanka koja otputuje natrag u vrijeme, i to u doba ropstva. Dok pokušava pronaći način da se vrati natrag u svoje vrijeme, Dana se istovremeno mora suočiti s užasima ropstva.

10. “Babel – 17”, Samuel R. Delany

Još jedna znanstvenofantastična knjiga, “Babel – 17” govori o važnosti jezika i o moći koju on nosi.  Pjesnikinja i lingvistica Rydra sasvim je neobična protagonistica, koja pokušava odgonetnuti skriveno značenje iza poruka izvanzemaljaca i tako spriječiti njihove napade.

Koja je vaša najdraža knjiga afroameričkih autora?

Možda će te zanimati i ovo: Nastja Kulović o svojoj knjizi i dijagnozi multiple skleroze: Prihvaćanje i poštivanje ne znače odustajanje

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Sara Kopecky Bajić
Sara Kopeczky Bajić
Prikaži sve članke od autora

Po struci profesorica, a po pozivu spisateljica. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, a uskoro joj izlazi i prva knjiga. Voli knjige i kavu, najbolje u kombinaciji. Voli i mačke i odjeću na točkice, najbolje ne u kombinaciji. Zajedno s još dvije ljubiteljice književnosti vodi blog "Novi književni val", gdje objavljuje kratke priče, književne preporuke i crtice o pisanju.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!