fbpx

Ljeto je napokon stiglo, o tome više nema dvojbe. Ako imate tu sreću da živite pored mora, ovo je idealno vrijeme za otići na plažu i sa sobom ponijeti neku dobru knjigu. Za one koji nisu bili u mogućnosti ove godine otići na more, ili tek planiraju ljetovanje, evo nekoliko odličnih knjiga s morskom kulisom koje će vas osvježiti i odvratiti vam misli od uobičajne svakodnevnice.

“Starac i more”, Ernest Hemingway

Kad sam razmišljala o prikazu mora u književnosti, prva asocijacija mi je bio Hemingway. Jedno od njegovih najpoznatijih djela upravo je kratki roman “Starac i more”, koji prati siromašnog ribara Santiaga, čiji je ulov bio tako slab da su svi govorili da ga prati loša sreća. Kako bi im dokazao suprotno, Santiago ode u još jednu plovidbu, ali riba koju uhvati daleko je veća nego što se ikada usudio sanjati.

“Knjiga o moru”, Morten Stroksnes

Iako strogo tehnički gledano ona to nije, ova knjiga čita se poput pravog romana. Uzbudljiva je to priča o dvojici prijatelja koji odlaze na jedan sasvim neobičan ribolov – naime, pokušavaju uhvatiti ni više ni manje nego mitsku morsku neman. Opisi morskih pustolovina dvaju prijatelja na trenutke djeluju kao da su sišli sa stranica romana Ernesta Hemingwaya.

“Knjiga o ljetu”, Tove Jansson

Ovu knjigu možete čitati kao labavo povezani roman ili jako povezanu zbirku priča, a prati jednu unuku i baku koje ljeto provode na malom otoku. Iako se radi o izoliranoj sredini, njima dvjema nije nimalo dosadno, dapače: izmišljaju razne priče, rezbare brodove od drva, promatraju ptice, ali i vode duge razgovore o nekim sasvim ozbiljnim temama. “Knjiga o ljetu” ponekad više podsjeća na poeziju nego prozu, a svidjet će se svima onima koji su ljeto provodili na otocima (ali ne samo njima).

“Svjetionik”, Virginia Woolf

Priznajem, ovaj roman zbog svoje složenosti i stila struje svijesti nije tipično štivo za plažu. Pa ipak, ne možemo pričati o knjigama s morskom kulisom bez da spomenemo ovaj književni klasik. Roman prati obitelj Ramsay koja dođe na ljetnikovac s kojeg se vidi svjetionik. Mladi James uporno želi otići do svjetionika, ali njegovi roditelji nikako da ga odvedu. Boravak na otoku u ovom slučaju simbolizira unutarnji život članova obitelji i složenu dinamiku njihovih međusobnih odnosa.

“Čarobnjak Zemljomorja”, Ursula Le Guin

Nemojte da vas odbije činjenica da se radi o znanstvenofantastičnom romanu namijenjenom mladima – opisi mora u ovoj knjizi nisu ništa lošiji od onih u stvarnosnoj prozi, a zasigurno će se svidjeti i starijim čitateljima. Ovo je prva knjiga trilogije smještene u bogatom arhipelagu Zemljomorja. Glavni lik je mladi čarobnjak Ged koji uči kontrolirati svoje novootkrivene moći, zbog čega su mnogi ovu knjigu uspoređivali s Harryjem Potterom.

“Pijev život”, Yann Martel

Ovaj moderni klasik po kojem je snimljen nagrađivani film prati dječaka po imenu Pi (skraćeno od Piscine) koji je nakon brodoloma na moru izdržao više od sedam mjeseci, a jedinu društvo mu je bio bengalski tigar. More je u ovom romanu opasno ali i čarobno, a neizvjesnost junakove sudbine natjerat će vas da knjigu pročitate u rekordnom roku.

Jeste li čitali neku od ovih knjiga? Poznajete li još neku knjigu u kojoj je more odigralo važnu ulogu, a da nije na ovom popisu?

Možda će te zanimati i ovo: Knjige afroameričkih autora koje ćete poželjeti imati na svojoj listi za čitanje

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Sara Kopecky Bajić
Sara Kopeczky Bajić
Prikaži sve članke od autora

Po struci profesorica, a po pozivu spisateljica. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, a uskoro joj izlazi i prva knjiga. Voli knjige i kavu, najbolje u kombinaciji. Voli i mačke i odjeću na točkice, najbolje ne u kombinaciji. Zajedno s još dvije ljubiteljice književnosti vodi blog "Novi književni val", gdje objavljuje kratke priče, književne preporuke i crtice o pisanju.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!