fbpx

Pravo na porodiljnu naknadu imaju zaposlene majke, samozaposlene, odnosno one koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, vlasnice obrta, poljoprivrednice, nezaposlene majke, nezaposlene majke korisnice mirovine odnosno invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i majke koje se nalaze na redovnom školovanju.

Pravo na porodiljnu naknadu ostvaruju i očevi, ali se još uvijek manji broj njih odlučuje za odlazak na roditeljski dopust. Prema izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, tijekom 2016. godine je 158 očeva koristilo rodiljni dopust, a njih samo 1930 koristilo je roditeljski dopust (nakon šest mjeseci života djeteta). Dopust, ali i naknadu mogu dobiti i posvojitelj, skrbnik, udomitelj ili druga osoba kojoj je maloljetno dijete odlukom nadležnog tijela povjereno na čuvanje i odgoj.

Visina porodiljne naknade u 2020. godini

Visina naknade za obvezni rodiljni dopust iznosi sto posto od osnovice za naknadu plaće, a koja za puno radno vrijeme ne može iznositi više od 170% proračunske osnovice mjesečno, odnosno 5.654,20 kn mjesečno. Dakle, svi roditelji koji su imali veću plaću, neće dobivati više od ovog iznosa. Isto tako, ako je osnovica manja, sam iznos porodiljne naknade ne može iznositi manje od 70% proračunske osnovice ili točnije 2.328,20 kuna. Porodiljni se otvara 28 odnosno 45 dana prije termina za porođaj i traje do navršenih šest mjeseci djeteta li prvih 8 mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja.

Za ostvarivanje prava na naknadu plaće tijekom rodiljnog dopusta u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće, osoba mora imati staž od 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine. Ako navedeni uvjet nije ispunjen, roditelj i dalje ima pravo na rodiljni dopust, no naknada plaće tijekom istoga iznosi 70% proračunske osnovice pa je taj iznos, kao što smo ranije spomenuli, 2.328,20 kuna. Dakle, riječ je o iznosu porodiljne naknade koje primaju nezaposlene majke.

Isti iznos, odnosno naknadu od 70% proračunske osnovice, dobivaju i zaposleni kada prođe 6, odnosno 8 mjeseci, u slučaju rođenja blizanaca, trećeg ili kasnijeg djeteta pa sve do 30 mjeseca njihova života.

Iznos porodiljne naknade za vlasnice obrta gotovo isti kao i za nezaposlene

Korisnici porodiljnih naknada koji obavljaju samostalnu djelatnost te pritom plaćaju porez na dobit, poput novinara, zubotehničara, fizioterapeuta imaju poseban oblik poslovanja te si također isplaćuju plaću pa samim time imaju pravo na rodiljnu naknadu prema ranije objašnjenim uvjetima, dakle 100% plaće prvih šest ili osam mjeseci te 70% proračunske osnovice u preostalom razdoblju.

Obrtnici i slobodna zanimanja koji su obveznici poreza na dobit također imaju iste uvjete za određivanje visine porodiljne naknade. Posebna skupina su paušalni obrtnici, a riječ je vlasnicima obrta koji također plaćaju doprinose i porez, ali je riječ o paušalnom iznosu. Osnovica za izračun doprinosa i poreza za paušaliste u 2020. godini je 3.496,80.

‘Kada se od iznosa osnovice oduzmu doprinosi za zdravstveno (20%) dobiva se iznos od 2.797,44, a to je ujedno visina porodiljne naknade na koju imaju pravo paušalne obrtnice‘, pojašnjava nam Zorica Kostić iz Knjigovodstva Ledine.

To je nešto više od iznosa naknade koji primaju nezaposlene majke, točnije samo 415.24 kuna više. Mogli bismo reći kako su paušalne obrtnice gotovo izjednačene s nezaposlenim majkama. Da ne govorimo kako je njihov iznos minimalne naknade manji od minimalne neto plaće, a koja ove godine iznosi 3.250,01 kuna.

Gdje su tu pronatalitetna politika i podrška poduzetnicama te samozaposlenim majkama

Hrvatska već par godina bilježi trend pada nataliteta, odnosno broj umrlih veći je od broja rođenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku u 2018. godini je rođeno 36 973 djece, a preminulo je 52 967 osoba. Riječ je o 15 994 više umrlih nego rođenih. Podaci za prošlu godinu još uvijek nisu objavljeni. Godine 2011. je taj pad bio puno manji, odnosno prirodni prirast je bio – 9 822. Sve većem negativnom trendu sigurno je pridonijelo i iseljavanje mladih iz Hrvatske. S druge strane, ovakve niske porodiljne naknade za vlasnice paušalnih obrta sigurno nisu poticajne.

Treba spomenuti da je prema podacima Hrvatske obrtničke komore prošle godine bilo aktivno 88.640 obrta, što je čak 41,1% svih registriranih poslovnih subjekata. Među vlasnicima obrta je čak 34,2% žena, točnije njih 31 035. Nažalost, nemoguće je pronaći informaciju koliko od tih obrta je prijavljeno kao paušalni. Podatke o tome ima Porezna uprava, ali nisu objavljeni. Kako je paušalni obrt najisplativiji oblik poslovanja za početnice jer je jednostavnije vođenje knjiga te su doprinosi i porez niži, zasigurno je veliki broj žena u posljednje tri godine pokrenulo ovakav način poslovanja.

Netko će reći da je iznos porodiljne naknade koji primaju paušalne obrtnice primjeren iznosu doprinosa, poreza i prireza koji plaćaju. No, nemaju u vidu da mnoge od njih ne plaćaju samo porez i doprinose po paušalu, nego često i zapošljavaju jednu, dvije ili više osoba kojima isplaćuju plaće i plaćaju za njih doprinose po redovnoj osnovi. Točnije pune državni proračun na više razina i nikako ne bi trebale primati iznos porodiljne naknade gotovo jednak onome koji primaju nezaposlene osobe. To sve narušava poduzetničku klimu i mnoge žene koje su od države dobile poticaj da pokrenu jednostavniji oblik poslovanja dobro će razmisliti trebaju li ići u borbu na neizvjesnom tržištu. Ili u krajnjem slučaju dobro će razmisliti o zasnivanju ili proširenju obitelji.

Jedna od paušalnih obrtnica zgrožena ovim iznosom je pokrenula peticiju. Riječ je o Anamariji Petrušić, a peticiju je do sada potpisalo više od 2 300 osoba. Link na peticiju je ovdje.

‘Podržavam i potpisujem jer sam svoje dijete morala ostaviti na čuvanju sa 6 mj starosti i vratiti se na posao, umjesto da budem 3 godine sa djecom,. Na to imam pravo, ali ne možeš živjeti od te porodiljne naknade’, smatra još jedna od paušalnih obrtnica.

‘Bravo! Slažem se, obrtnica u slučaju svega ovoga ima primanja kao nezaposlena osoba, minimalac je minimalna naknada. Ali to je ono razmišljanje: obrtnica treba živjeti skromno i štedjeti cijelo vrijeme da si može priuštiti taj luksuz trudnoće’, jedan je od komentara na peticiju.

‘Pa realno nema smisla da nas smatraju kao nezaposlene osobe! Biti uredni platiša i onda s plaće od cca 7.000 do 8.000 tisuća počneš primati niti minimalac…’, navodi članica Facebook grupe Paušalni obrtnici.

Možda će te zanimati i ovo: Poduzetnice iz različitih djelatnosti nam otkrivaju kako kriza utječe na njih

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!