fbpx

Početkom ovog mjeseca, točnije 1. srpnja ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da su Ministarstvo zdravstva i ekspertna skupina donijeli odluku da će omogućiti djeci u svim bolnicama posjete na 15 minuta.

Uslijedili su brojni negativni komentari roditelja, građana, ali i mišljenja stručnjaka vezano uz negativne posljedice ovakve odluke. Nakon toga su uslijedili parlamentarni izbori, počelo se izvještavati o sve većem broju oboljelih od COVID-19, a o promjenama ove štetne odluke se više ne govori previše.

Poteškoće koje se mogu javiti zbog ove odluke su višestruke

Svoje mišljenje je 6. srpnja objavila i Hrvatska psihološka komora, a ono glasi:

‘U posljednjih nekoliko tjedana aktualiziralo se pitanje boravka roditelja u bolnici s djecom tijekom hospitalizacije. Spoznaje psihologije kao znanosti i struke su tu vrlo jasne i jednoznačne – dobrobiti boravka roditelja s djecom u bolnici su višestruke i povezane, ne samo sa psihičkim, nego i tjelesnim zdravljem djece. Jednako tako, višestruke su i poteškoće koje su mogu javiti, posebno kod mlađe djece, zbog odsutnosti roditelja tijekom razdoblja hospitalizacije. Pitanje prisutnosti roditelja više ne bi trebalo biti pitanje – na njega je već odgovoreno i suvremena pedijatrijska praksa uvažava te spoznaje. Stoga Hrvatska psihološka komora izražava vrlo jasan stav i preporuke da roditeljima treba biti omogućen boravak s djecom u bolnici, te naglašava da je aktualna odluka o trajanju tog vremena utemeljena na epidemiološkim, a ne psihološkim preporukama’.

O ovom mišljenju se nije oglasio nitko iz Ministarstva zdravstva, a Udruge upozoravaju da je to protivno svim konvencijama o pravima djece. I bivša ministrica socijalne politike Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da se o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

‘Odvojenost od roditelja otežava djetetovo emocionalno stanje i može izazvati traumu’

Stručnjaci upozoravaju da odvajanje male djece od roditelja tijekom liječenja izaziva dodatnu bolest – hospitalizam te niz drugih poteškoća, a o svemu sam odlučila pitati stručnjake za mišljenje.

‘Kao stručnjaci koji radimo s djecom i roditeljima, u svojoj praksi redovito se susrećemo s djecom koja su boravila u bolnici. Imamo prilike vidjeti kako je boravak u bolnici negativno djelovao na dijete, na roditelje te na cjelokupnu obiteljsku dinamiku. Dodatno, i različita istraživanja su pokazala da su djeca koja nisu imala podršku roditelja tijekom boravka u bolnici, nakon izlaska iz bolnice češće pokazivala osjećaje nesigurnosti, nevoljenosti, odbačenosti, različite psihosomatske tegobe te regresivna ponašanja’, kaže Tea Knežević iz Centra Proventus.

Ujedno naglašava kako odvojenost od roditelja otežava djetetovo emocionalno stanje i može činiti dugoročnu štetu ili pak traumu (ovisno o djetetovoj dobi i dodatnim faktorima), a za pretpostaviti je da viđanje na svega 15 minuta može imati sličan učinak.

Odluka je teška za djecu i roditelje

Ovakva odluka nije štetna samo za dijete, nego i za roditelje. To znaju svi oni čije dijete je moralo boraviti u bolnici.

‘Ako roditelj nije mogao biti čitavo vrijeme uz dijete, takvi roditelji su pokazivali veću razinu tjeskobe, osjećaje krivnje jer nisu bili uz dijete kako smatraju da su trebali biti, što posljedično utječe na obiteljsku i partnersku dinamiku. S druge strane, ako je roditelj mogao biti čitavo vrijeme uz dijete, tada dijete pokazuje manju razinu tjeskobe po izlasku iz bolnice, roditelj ima izraženiji osjećaj da je pomogao djetetu te se i dijete i roditelj brže oporavljaju’, kaže Tea Knežević.

Teu sam upitala kako ovakva odluka o posjetama u trajanju od 15 minuta utječe na djecu do 3 godine, a kako na one starije. Pojasnila je kako je hospitalizacija stresan događaj samim time što značajno djeluje na promjenu svakodnevice, uobičajenog dnevnog ritma, osjećaj privatnosti, sigurnosti, a dodatno naravno i ovisno o razlogu hospitalizacije, tu je i zabrinutost i strah zbog ishoda liječenja, boli i sličnih popratnih faktora. Tako da, i uz najbolje pripreme na hospitalizaciju (a znamo da nekada okolnosti ne dopuštaju da se stigne imati pripreme) hospitalizacija djeteta je uglavnom vrlo neugodno i stresno iskustvo za cijelu obitelj.

‘Ovako stresne situacije uvelike umanjuju osjećaj sigurnosti te se javljaju razne brige i strahovi. Ne samo kod djeteta ili adolescenta već i kod roditelja. Kontakt s roditeljima stoga je posebno važan u tom ranjivom razdoblju. Iz tog razloga ne možemo reći da je skraćivanje viđanja na 15 minuta primjeren ili opravdan za neku dobnu skupinu djece ili mladih’, kaže Tea.

Potrebno je zaštiti pacijente, ali i omogućiti roditeljima da budu uz dijete

Na moje pitanje smatra li da se unatoč riziku od koronavirusa ova odluka mora mijenjati, odnosno donijeti mjere koja će zaštiti pacijente, ali i omogućiti da roditelj bude uz dijete, odgovorila je: ‘Tako je, iz pozicije stručnjaka koji rade s djecom i obiteljima smatramo da se ova odluka mora mijenjati jer se ovom odlukom ugrožava psihičko zdravlje koje je već ionako već ugroženo brojnim drugim stresnim aktualnostima. U ovom razdoblju kada je potreban povećan oprez u kontaktima, zbog moguće prisutnosti i prenošenja corona virusa, važno je omogućiti roditeljima da budu uz dijete u bolnici’.

Odluka da je 15 minuta “dovoljno” ne može se temeljiti niti na iskustvenim niti na znanstvenim spoznajama jer i jedno i drugo govori upravo suprotno – da u ranjivim trenutcima djetetovog boravka u bolnici dijete i roditelj trebaju osjećaj sigurnosti. Osjećaj sigurnosti može se ojačati uvjetima da djeca i roditelji mogu biti zajedno te da se izbjegne stvaranje dodatnog stresa i potencijalnih trauma zbog ovako ograničavajuće odluke.

mišljenje je stručnjaka iz Centra Proventus.

‘Moj sin je jedan od djece koja su često na različitim odjelima i apsolutno je nemoguće ostaviti ga samog jer kadrovi u bolnici nisu dovoljno veliki da bi sve mogli iznijeti. Ni medicinskim radnicima ova odluka nije baš laka jer roditelji su podrška djeci prije svega, a samim time i zdravstvenim djelatnicima‘, kaže D.I. koja je također pogođena odlukom.

Poziv na djelovanje protiv ovakve odluke

Pozivamo sve da dijele ovaj članak na društvenim mrežama kako bi pomogli djeci u bolnicama i roditeljima da se čuje njihov glas. Ne smijemo dopustiti da ovakva odluka traje dok ne završi pandemija. Pozivamo i sve koji imaju veliki broj pratitelja na svojim društvenim mrežama da se uključe uz hastag #15minutanijedovoljno

Možda će te zanimati i ovo: Zašto je važno suzbiti pretjerani strah i stres oko koronavirusa – donosimo mišljenje psihologa

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!