fbpx

Kada prvi put krećeš u avanture majčinstva, sve je novo i nepoznato. Uzimaš informacije koje ti daju (i dobre i loše, iako još ne znaš koje su točno koje :)) i doslovno ih gutaš sa sto strana. S uzbuđenjem pripremaš stvari za bebu koja stiže. Bojiš se poroda jer si čula različite priče, a ti niti ne znaš što te sve čeka. Sve je iščekivanje. Sve je novo. 

Prvo dijete

Kada konačno sve krene, iako si i išla na tečaj da se pripremiš, nisi sto posto sigurna jesu li trudovi pravi, ne znaš sa sigurnošću je li ti pukao vodenjak (osim ako ne napraviš poplavu u zgradi) … Stižeš u bolnicu, adrenalin na najjače, nemaš pojma o ničem, trudovi idu i idu, kraj tebe suprug pun podrške, slušaš babicu, medicinsku sestru, doktora i koooonačno, eto stigla je tvoja mala buhtla. Ako imaš sreće (a ja s prvim djetetom nisam imala), onda ti dijete ostave na prsima, ako je plakalo, smiri se i kažu ti da dojiš.

Dojenje s prvim djetetom? Long story short, naučit ćeš na teži način što su to ragade i da dojenje nije samo “prikopčavanje”. Ako si tim dojenje, nisu ti baš jasne mame koje ne doje. Ako si tim flašica, nisu ti jasne mame koje se dižu 27 000 puta po noći kako bi dojile. I eto vas, sretno ste stigli do kašica. Opet kreću proučavanja, pripremanja, kuhanja sa znatiželjom. Ponovno sto savjeta, negdje između kaj su jeli naši stari i nemojte biti ludi da jedete tako.

Ako si tim kaj su jeli naši stari, nisu ti jasne žene koje kuhaju kinoju, kvinoju ili kako se već te nove gluposti zovu. Ako si tim za prirodne kašice i prema rasporedu, nisu ti jasne mame koje kuhaju kako se kuhalo prije 100 godina (i tko još uopće radi zapršku?).  Dijete ti jako lijepo jede i znaš da si se dobro pripremila, nejasno ti je kako tuđe dijete baš ne želi jesti.  Duda? Lakše je s dudom, duda for the win! Ili verzija dva: Nemoj dudu, oštetit će si zube jer ga nećeš moći odviknuti. 

Što se tiče aktivnosti djeteta, opet slušaš da je nečije je dijete prohodalo s devet mjeseci, a tvoje je prošlo godinu dana pa još ništa. Pa si opterećena, hoće li ikad prohodati ili ćeš ga cijeli život nositi? Nećeš, ne brini. 😉 U cjelokupnom izdanju majčinstva po prvi puta, ponekad znaš biti dosta isključiva ako netko nije u nekom od tvojih timova. 

Drugo dijete

Znaš što te čeka što se tiče poroda, ali postoji mogućnost da neće biti kao i prvi puta i toga si svjesna. Svejedno, imaš neku sigurnost da će sve biti ok i otprilike znaš što te čeka. S dojenjem si sad već na ti. Ako prvi puta nije išlo, onda si se za drugi puta pripremila ili si se zbog traumatičnog prvog iskustva jednostavno odlučila odmah za flašicu. Manje si opterećena savjetima oko toga jer si svoje prošla pa imaš neka saznanja.

S kašicama isto imaš iskustva, znaš gdje (i ako) si pogriješila, ali može se dogoditi da ako ti je prvo dijete jako lijepo jelo, da je tvoje drugo dijete, dijete koje bira kašice samo iz restorana s Michelinovom zvjezdicom (dakle ne jede). Pa samim time su ti jasnije mame koje muku muče s hranjenjem, ako ti nisu bile baš jasne prvi puta. Duda, ako nije išlo prvi puta, pokušaš i drugi, ali ti je svejedno. Hoće, hoće – neće, neće. Dijete ti ni drugi puta nije prohodalo s godinu dana, ali te sad baš briga jer će stati na noge, kad tad. 

U izdanju majčinstva, drugi puta su te možda dostigle neke stvari za koje si imala sreće da su prvi puta prošle dobro. A možda i nisu pa odgovorno tvrdiš da je tvoja teorija o nečem apsolutno i sto posto sigurna jer je kod tebe prošla dva puta. I puno si pametnija, racionalnija i malo manje osuđujuća za timove koji nisu tvoja ekipa.

Treće dijete 

E, to dijete će te naučiti pameti po svim stavkama života. Ako si zaista bila sretnica da si napravila neke stvari isto i kod prvog i kod drugog djeteta i sve je prošlo ok pa si samim time dobila samopouzdanje da nešto znaš – piši kući, propalo je jer je treća buhtla stigla da te uvjeri da nemaš blage veze. Jer, kako kažu sto ljudi, sto čudi, a ja bih dodala, sto beba, stotinu i pedeset čudaaaa! 🙂

Boli te briga tko je u kojem timu, želiš li dojiti – doji, ne želiš dojiti – ne moraš. Kašice – kupuj, spremaj sama, svejedno, radi kako želiš. Duda – briga me. Ako će je prihvatiti, ok, ako neće prihvatiti, opet ok.  Dijete – kad prohoda, prohodat će.

I za kraj, još par napomena

Najvažnije je da vam je dijete zdravo, nebitno je sve ostalo. Zdravlje je najveće bogatstvo.  Bit ćete kronično umorne i snagu ćete čupati i iz malog nožnog prsta da prebrodite dan. 

Nemojte se sramiti reći da ste umorne i iscrpljene, nigdje se ne dobiva nagrada za najbolje kuš mamu po pitanju umora. Radije zatražite pomoć oko obavljanja kućnih poslova – suprug, prijateljica, tko god, samo si nemojte umorom ugroziti zdravlje jer vas vaša beba treba. 

Kad dijete navečer zaspi, napravite nešto za sebe; operite kosu ili nalakirajte nokte, pogledajte neku humorističnu seriju ili pročitajte dvije stranice knjige (za više vjerojatno nećete imati snage :D),osjećati ćete se bolje.  Budite otvorenog uma, kako prema novim idejama, tako i prema ljudima koji imaju drugačije stavove od vaših. 

Sve vam ovo pričam kao mama koja je prošla svakakve faze, doživjela svašta, vidjela svašta. Zato vam iskreno kažem, moramo si biti međusobna podrška, a ne se dijeliti po nekim timovima. I kad sumiram sve za kraj, misli vodilje su: Živi i pusti druge da žive na svoj način. Razmjenjuj iskustva, ali ne osuđuj. Budi veselog uma. I sretnoooo! ❤️

Možda će te zanimati i ovo: Što je zapelo između žena – između tvoja i moja stvar?

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Barbara Nova Krainc
Barbara Novak Krainc
Prikaži sve članke od autora
Mama Barbara je blogerica koja objavljuje diy stvari, recepte i ideje za klince na www.veetrina.hr. Ime bloga je inspirirano vitrinama naših baka, u kojima su se čuvale razne stvari. Trenutno na roditeljskom dopustu sa Lavićem, Smiješkom i Pahuljicom pa ima vremena za kreativno izražavanje i putem tekstova. Vjerni gledatelj Marvelovog i DC svijeta te Peaky Blindersa. Apsolutni obožavatelj lavande i crne turske kave. Jako se voli smijati i trudi se uvijek biti pozitivna. I jako je zahvalna na suprugu koji je podržava u njezinim idejama.
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!