fbpx

Preporuke ginekologa: Papa test treba raditi svake godine, osim ako nije napravljen HPV test

Briga o ženskom zdravlju svakako uključuje redovite ginekološke preglede, a koje je dovoljno napraviti jednom godišnje, osim ako ne postoje određeni problemi. Svaka žena koja se drži ovog savjeta zna da se tijekom redovitog ginekološkog pregleda radi i Papa test. Do sada je preporuka bila da se on radi jednom godišnje, a u drugim zemljema se testiranje provodi svaku treću godinu. Prema novim informacijama iz ginekoloških ordinacija, Papa test bi se uskoro mogao provoditi svake treće godine.

Stoga sam odlučila o toj temi poslati upit na nekoliko adresa te se zahvaljujem svojim sugovornicama; specijalistici ginekologije i porodništva, doktorici Tihani Mazalin iz Poliklinike Mazalin te specijalist ginekologije i porodništva, doktorici Zlati Srebreniković iz Rodilišta i poliklinike Podobnik.

Što je PAPA test i što se analizira iz istog

Papa test je medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Taj se uzorak stanica zatim šalje u citološki laboratorij, gdje se analizira pod mikroskopom. Papa test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice prilikom probira radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, ali i upalnih promjena.

‘U Papa testu citolog analizira stanice te može otkriti abnormalnosti na stanicama, prisutnost bakterija, sumnju na HPV te nas to sve upućuje na daljnju obradu i ciljane briseve na bakterije i HPV. Samo ciljani bris na HPV (PCR) može pokazati postoji li virus i koji tip virusa’, pojašnjava doktorica Mazalin.

Pitala sam doktoricu što označava CIN, a što HPV infekcija te ona kaže sljedeće:

CIN I označava po klasifikaciji citologa početne abnormalnosti na stanicama. HPV infekcija pak znači da je ciljanim brisom grlića maternice na HPV on potvrđen’.

Normalan nalaz Papa testa pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice vrata maternice. Većina žena čiji je nalaz Papa testa abnormalan neće trebati liječenje, no manji broj žena imat će abnormalnosti stanica vrata maternice većeg opsega koje će zahtijevati liječenje. Ovisno o nalazu Papa testa ginekolog upućuje na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje Papa testa, HPV test i kolposkopiju.

Kada bi trebalo napraviti prvi Papa test i trebaju li ga raditi samo spolno aktivne žene

Prvi Papa test bi se trebao napraviti 6 mjeseci nakon stupanja u spolne odnose. U nekim europskim zemljama prvi Papa test se radi tek nakon 25 godine života.

‘Papa test se radi nakon stupanja u spolne odnose, a indirektni Papa test (samo iz rodnice) i prije ako pacijentica ima subjektivnih tegoba. Drugim riječima, mogu ga raditi i osobe VIRGO, koje nisu imale spolne odnose, ali tada se radi samo obrisak rodnice štapićem kroz himen’, kaže doktorica Mazalin.

Koliko često je potrebno raditi Papa test

Važno je znati da Papa test otkriva određene promjene koje mogu biti blaga infekcija ili ozbiljniji zdravstveni problem te služi i kao preventivni ginekološki pregled.

‘Ako je prethodni Papa test bio potpuno uredan, preporuka je ponoviti ga za godinu dana. Ako pacijentica ima tegobe, promijenila je partnera ili je pak prethodni test bio s određenim promjenama, može se ponavljati i ranije po individualnoj procjeni te preporuci ginekologa’, kaže doktorica Mazalin te dodaje kako se nažalost promjene mogu dogoditi u svakoj životnoj dobi, iako je to češće u generativnoj dobi (kada žena ima menstruaciju i može roditi). Dodaje kako se preporučuje se redovito testiranje i žena u menopauzi, a u slučaju da je prethodni nalaz bio uredan sljedeći se radi otprilike nakon dvije godine.

Doktorica Srebreniković također tvrdi kako je preporuka da se Papa test radi jednom godišnje, dok kod žena koje spadaju u rizičnu skupinu Papa test treba ponoviti svakih šest mjeseci. Navodi da u rizičnu skupinu spadaju žene koje imaju dokazanu HPV infekciju, odnosno infekciju HPV visokog rizika, kao i žene koje su imale određene zahvate kao sto su biopsija, LETZ konizacija ili klasična konizacija. Doktorica Srebreniković dodaje kako i u menopauzi treba Papa test raditi jednom godišnje.

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, vremenski razmak između dva Papa testa je između tri do pet godina, pri čemu je interval od tri godine optimalan u životnoj dobi od 25 do 49 godina (ako su prethodni Papa testovi bili uredni), a interval od pet godina se preporučuje u dobnoj skupini 50 – 64 godine.

U Hrvatskoj se tijekom redovitog pregleda ne radi istovremeno Papa test i HPV tipizacija

Doktorica Srebreniković kaže kako je preporuka u nekim zemljama da se Papa test radi svake tri godine, ali većina tih zemalja radi istovremeno i Papa test i HPV tipizaciju, dok to kod nas nije slučaj. Ako je Papa uredan i HPV test negativan, kontrola je za tri godine jer bez HPV infekcije neće nastati niti promjene na cerviksu.

Za HPV test doktorica Mazalin kaže sljedeće: ‘Bris na HPV svakako treba napraviti ako Papa test pokazuje abnormalnosti ili pak ako anamnestički pacijentica ima podatak o nezaštićenom “sumnjivom” nezaštićenom odnosu ili je partner pozitivan na HPV‘.

Ista pitanja o Papa testu i HPV testu te koja je preporuka koliko često i u kojoj dobi treba provoriti Papa test su poslana i na Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju te Klinika za ženske bolesti i porode – KBC Zagreb, ali njihove odgvore nismo dobili.

Možda će te zanimati i ovo: Kako prilagoditi trening i vježbe fazama menstrualnog ciklusa

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!