fbpx

Na Jadriji pored Šibenika otvorena ‘Adria’ – simpatična knjižnica na otvorenom

Proteklog je vikenda na Jadriji nedaleko Šibenika otvorena mala knjižnica na otvorenom ‘Adria’. Time je omiljeno gradsko kupalište dobilo sadržaj koji će Jadrijašima, ali i svim ostalim biti na raspolaganju tijekom cijele godine, a ne samo ljeti. Knjižnica inspirirana zaštitnim znakom – jadrijskim kabinama, postavljena je u tamošnjem meditaranskom vrtu koji je izrastao zahvaljujući samim Jadrijašima. S Alejom šibenskih studenata koja se nalazi na istom mjestu priča je zaokružena uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika.

‘Ovo je za one koji znaju čitati, ali i za one koji će to tek naučiti’, kazao je prilikom malog svečanog otvorenja Ivica Ninić, prvi čovjek gradske četvrti Jadrija, dodajući: ‘Kad sve malo opustoši, možete doći ovdje, uzeti knjigu, čitati, družite se.’

jadrija, knjižnica na otvorenom

‘Adria’ je već prvog dana na Jadriji privukla pažnju brojnih zaljubljenika u lijepu pisanu riječ koji nisu dugo čekali da bi ostavili prve primjerke da pronađu svoje nove vlasnike. I ovu knjižnicu, kao i onu u Šibeniku posvećenu Faustu Vrančiću, postavila je Kulturna udruga Fotopoetika, izradio ju je svestrani umjetnik, kreativac Mario Juras poznatiji kao Lulas uz neizostavnu pomoć supruge Mirande.

‘Inicijativa da knjižnicu postavimo baš na Jadriji stigla je od samih Jadrijaša, a mi smo je automatski objeručke prihvatili znajući da zbog datih okolnosti istu nećemo stići staviti dok traje kakva – takva sezona. Adria će, ako ništa, uhvatiti bablje ljeto, a potom će zagaziti u jesen i zimu i tješimo se da će biti od velike koristi svima koji s Jadrije ne odlaze zajedno s lastavicama i svima onima koji joj se i u hladnijem periodu rado vraćaju makar i u lagane šetnje u slobodno vrijeme ili vikendom’, poručili su iz Fotopoetike nazdravljajući debitom Vinoplod Vinarije Šibenik.

Knjižnica funkcionira po principu razmjene – jednu knjigu donesi, drugu odnesi, ili posudi pa vrati. Prve knjige donirala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika te ovo nije ni prvi ni zadnja suradnja Knjižnice i Kulturne udruge. Da ovo mjesto koje je sad dobilo i predznak kulturno i književno ima potencijala prerasti u nešto veće jasno svjedoče sami mještani Jadrije kao i posjet otvorenju poznatog nakladnika i vlasnika izdavačke kuće Dječja knjiga Kašmira Huseinovića.

Još jedna zanimljivost veže se za Adriu. Naime, prema riječima samog autora knjižnice, Lulasa, vrata su izrađena od drva koje je nekoć stajalo na podu sportske dvorane Baldekin u Šibeniku, isti onaj masivni drveni pod na kojem je svojedobno trenirao i igrao veliki Dražen Petrović. Predivan zalog za svijetlu budućnost naše male knjižnice na Jadriji.

Možda će te zanimati i ovo: Maja Klarić je uspješno spojila dvije najveće ljubavi te uskoro u svom Bookmobilu kreće na put po Hrvatskoj

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

PR
Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!