fbpx

Zajednice diljem Europe kreativno odgovaraju na suvremene globalne izazove. Od uzgajanja hrane i proizvodnje energije, preko njegovanja lokalne ekonomije, do osnaženja društvenih veza, zajednice stvaraju bolji svijet.

Europski dan održivih zajednica obilježava se upravo kako bismo slavili lokalne zajednice i čestitali im što aktivno stvaraju regenerativniju, pravedniju i inkluzivniju Europu.

Poziv svim zajednicama

Pozivamo sve zajednice koje aktivno stvaraju bolji svijet da nam se pridruže u proslavi Europskog dana održivih zajednica. Prijašnje su proslave, među ostalim, uključivale zajedničke vrtove, energetske zadruge, kafiće, crkve, ekosela, stambene zadruge, permakulturna okupljanja, umjetničke festivale, škole, sveučilišta, tranzicijske inicijative.

Zajednica za budućnost

Prošle godine, zajednice iz 27 država su organizirale više stotina događanja za proslavu Europskog dana održivih zajednica. Održale su konferencije, dane otvorenih vrata, berbe jabuka, turneje, koncerte, zajedničke obroke i još puno toga.

Znamo da je ove godine situacija drastično drukčija. Ne znamo hoće li javna okupljanja biti moguća. Možda ćemo moći održati jedino događanja na internetu. Zato vas pozivamo da upišete svoju namjeru da nam se pridružite u rujnu 2020.

Nešto ipak znamo sa sigurnošću: upravo sada imamo zlatnu priliku za promjenu. I znamo da ćemo pokrenuti Zajednice za budućnost, novi akcijski program koji će nadahnuti i podržati zajednice u aktivnom djelovanju.

Niz događanja u tjednu od 12. do 26. rujna

Europski dan održivih zajednica održava se 19. rujna, a dobrodošla su događanja koja ga slave između 12. i 26. rujna 2020., a mogu se upisati i pogledati na web stranici

Planirajte svoj događaj za rujan, bilo uživo ili virtualno i pridružite se slavlju lokalnih zajednica koje aktivno stvaraju bolji svijet!

Održivi život

Zajednice diljem svijeta aktivno stvaraju bolji svijet. Tisuće inicijativa u zajednicama diljem Europe pokazuju nam kako živjeti održivije.

Sva istraživanja pokazuju da su takve inicijative iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i unapređenju lokalne ekonomije.

Europski dan održivih zajednica (#EDSC) usmjerava pažnju na takve inicijative. On gradi podršku zakonodavaca takvom djelovanju lokalnih zajednica i nadahnjuje šire stanovništvo. Također pruža zajednicama trenutak da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala transformativne akcije.

Tko stoji iza Europskog dana održivih zajednica

Pokretač je i glavni organizator Europskog dana održivih zajednica je ECOLISE, europska mreža lokalnih inicijativa u području klimatskih promjena i održivosti. Članice ECOLISE uključuju 42 mreže i organizacije iz cijele Europe. Među njima su ekosela, permakulturne i tranzicijske inicijative, lokalne akcijske grupe, obrazovatelji i istraživači.

Sve aktivnosti pratite na Facebook stranici

U Europski dan održivih zajednica uključena je i Udruga Vestigium, a priču o njima pročitajte ovdje: Pozitivna priča o zajedništvu na Vrbanima: 6 žena pokrenulo Vestigium, organiziraju Eko plac i niz aktivnosti

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!