fbpx

Plesne škole u teškom položaju – razgovor s Editom Cebalo čiji plesni studio djeluje već 36 godina

Zbog protuepidemijskih mjera mnoge plesne škole su u zaista teškom položaju. Plesači će morati plesati pod maskama i držati distancu. Edita Cebalo vodi plesni studio još od 1984. godine, a plesom se bavi već 38 godina. Kaže kako ju je vrlo brzo nakon što je počela studirati kineziologiju njena profesorica iz gimnastike angažirala kao pedagoga plesa i voditelja gimnastike u rekreativnim grupama. S Editom sam razgovarala o tome hoće li polaznici plesati s maskama i kako je pandemija utjecala na rad njenog studija.

‘Studio sam osnovala prije 36 godina i u njemu provodimo program ritmike i plesa za djecu predškolske dobi od treće do šeste godine, jazz dance za mlađu školsku dobnu skupinu do četvrtog razreda i stariju do osmog, hip hop od petog razreda pa na dalje, plesnu rekreaciju za gospođe i gospodu u zlatnim godinama, a to su mahom umirovljenici te klasični balet, početni i napredni stupanj, za djecu i za odrasle’, kaže Edita.

Njihova dvorana u Medulićevoj ulici je dovoljno prostrana pa polaznici mogu biti dovoljno udaljeni jedni od drugih.Bez obzira na to što će zbog prikladnog kapaciteta prostora ipak moći održati nastavu, postojeća situacija je i njima stvorile probleme jer se broj polaznika smanjio za pola. Sami nisu smanjivali broj polaznika u grupama, nego su ih smanjili roditelji, odnosno sami polaznici, jer je velika većina njih odlučila pričekati da vide kako će se razvijati situacija. Edita kaže kako poštuju svačiju odluku, a osobno smatra da se život mora nastaviti pa tako i oni nastavljaju sa svojom školom u jesen. U nekim plesnim studijima to neće biti moguće jer imaju premalen prostor.

‘Mi provodimo isključivo rekreativne plesne programe. Veliki broj djece u našoj zemlji pleše. Rekreativni ples je po mom mišljenju daleko popularniji nego mnogi sportovi, koji su na kraju zastupljeniji u medijima’, kaže Edita.

Plesna grupa studija Edite Cebalo

‘Uz našu posebnu pažnju i pridržavanje mjera, mislim da nema problema. Nadamo se da ćemo zadržati prostor, jer ako ga ne plaćamo, ostat ćemo bez njega. Vjerojatno ćemo do prestanka pandemije raditi s pozitivnom nulom. Ja sam opet zadovoljna, jer ću imati sredstava da platim voditelje plesa i najamninu’, naglašava Edita.

Nastoje se pridržavati svih propisanih mjera, iako je poznato da tjelesna aktivnost ne podržava zapreke na nosu i na ustima jer čovjek mora ventilirati, disati. Maske se nose, premda je to zaista teško, mjere temperaturu svima koji ulaze u prostor, dezinficiraju ruke, održavaju razmak.

Za kraj, poručuje svima koji se žele upisati na ples da neka ne odustanu: ‘Ples je predivna aktivnost koja smiruje duh i u harmoniju dovodi emocije, strasti, želje, mogućnosti, s tijelom koje ga nosi. Ples je kretnja koja zadovoljava emocionalne potrebe, a ne samo fizičke‘.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!