fbpx

Iva Bulić je prije nekoliko dana u jednoj Facebook grupi objavila post vezan za donaciju kose i javio joj se veliki broj ljudi s istom željom. Prikupila je informacije gdje se sve može donirati kosa te ih odlučila podijeliti sa zainteresiranim, a mi ih prenosimo.

Zagreb

U udruzi SVE za NJU Udruga žena oboljelih od raka trenutno ne primaju kosu, ali primaju perike!

Udruga Krijesnica i gospođa Marija, njihova suradnica, izrađuju perike za bolesnu djecu do 18 godina. Udruga surađuje s raznim zagrebačkim bolnicama, a nakon što gospođa Marija uzme mjere glave djece počinje s izradom perike od donirane kose.

Iva se osobno čula s gospođom Marijom te dobila informacije o kriterijima:

Kosa mora biti dužine minimalno 30 centimetara. Svi su oblici dobrodošli; ravna, kovrčava i valovita. Zašto tako duga kosa? Gospođa Marija je objasnila da djeca, osobito djevojčice, žele kosu kakvu su imale prije kemoterapije i ostalih liječenja i prije nego što su izgubile svoju. Uobičajenih 15 cm nije dovoljno jer je većina takve kose neiskoristiva, često to budu ispucali, suhi i oštećeni dijelovi koji se ne mogu spasiti.

Za izradu perike se prima i tretirana kosa. Dakle, obojana, čak blajhana kosa nije problem, dokle god nije ispucala i oštećena jer ju Marija ponovno obrađuje i priprema. Kosa se šalje na njenu kućnu adresu. Ona je zamolila, tko želi donirati da joj se prvo javi telefonom. Ako je netko zainteresiran za donaciju kose i ispunjava spomenute kriterije, može se javiti i na Facebok stranicu udruge.

Rijeka

Studenti medicine također primaju kosu, pa tko ondje živi i želi, može ih pokušati kontaktirati. Iva ih sama nije zvala jer je ipak pronašla opciju u u Zagrebu.

Sarajevo

Ako je tko kojim slučajem u Sarajevu, a također želi donirati kosu, može se javiti na Facebook stranicu Srce za djecu oboljelu od raka.

Mali savjet za kraj: Prije šišanja u svom frizerskom salonu naglasite da kosu donirate – treba je svezati u repiće ili najbolje isplesti u pletenice kako se vrhovi ne bi pomiješali s korijenima.

Možda će te zanimati i ovo: Vjenčanica ima sentimentalnu vrijednost, ali zašto da stoji u ormaru – ovo je Martinina i Nikolinina priča

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!