fbpx

Par korisnih savjeta za kupnju ženskog bicikla i odabir prave visine

Kupnja ženskog bicikla nije investicija poput one kada kupujemo auto, ali svakako je dobro prije kupnje proučiti nekoliko stvari. Kada sam se prije tri godine kupovala bicikl namjera mi je bila, osim u rekreativne svrhe, bicikl koristiti za putovanje na posao. No, što se duže vozim biciklom svjesna sam kako je biciklistička infrastruktura u Zagrebu jako loša, veći dio grada nema staze, a i one postojeće nisu najbolje izvedene. Iako znam da nije dopuštena vožnja biciklom po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza, još uvijek se bojim na prometnijim ulicama voziti bicikl po kolniku uz automobile. Bicikl ipak više koristim za rekreativnu vožnju, za to je bolje odabrati manje prometne ulice, nasipe i parkove.

Nadam se da će se u Zagrebu, kao i ostalim većim hrvatskim gradovima, što više razvijati biciklistička infrastruktura koja osim biciklističkih staza, svakako uključuje i metalne stalke za bicikle te druge preinake u gradskom prostoru. No, to je nešto na što ne možemo previše utjecati.

Ipak, kako se danas obilježava Europski dan bicikla, a i ove godine mnogi su odlučili kupiti bicikl kako bi izbjegli vožnju u krcatom javnom gradskom prijevozu, odlučila sam ukratko navesti o čemu treba voditi računa pri kupnji ženskog bicikla.

Vrste ženskih bicikala

Za svakodnevnu vožnju do radnog mjesta, većina žena će odabrati ‘klasičan’ ženski bicikl koji već ima postavljene blatobrane, košaru, zvonce, svjetla i po mogućnosti stražnji ili prednji nosač. Gume su nešto tanje jer je ovakav bicikl prvenstveno namijenjen vožnji po asfaltu. Sam bicikl je nešto teži i stoga nije za duže vožnje te bicikliranje u prirodi.

Cestovni bicikl je bolji ako ćete se voziti i van grada te raditi više kilometara, a po izgledu se ne razlikuje previše od muškog cestovnog bicikla osim što je kraći, ima uže ručke i drugačiji oblik sjedala. Za one odvažnije i željne vožnje u prirodi, pravi izbor je mountain bike za žene. Kao što sam naziv kaže, s njima možete u šumu i u brdovite predjele. Osim što ima jače gume, dolazi u veličinama od 26 do 29 inča (veličina kotača). Razlika između muškog i ženskog brdskog bicikla ili mountain bikea je u samom okviru (rami) i njegovoj duljini te drugačijem razmaku ručki. I ovi bicikli obavezno dolaze s amortizerima, dok to kod gradskih bicikala nije slučaj.

Razlika između cestovnih bicikala za muškarce i žene

Mnogima ženama će odgovarati i muški bicikl, a glavna razlika je u samom okviru i visini istog. Kod muškog bicikla je okvir duži i viši. Razlog je taj što muškarci imaju duži torzo te obično sjedaju na bicikl prebacujući nogu preko sjedala. Tako dizajniran, okvir muškog bicikla ujedno povećava njegovu krutost u cjelini. Okviri ženskih bicikala su kraći jer prosječna žena ima kraći torzo i dulje noge pa je šipka rame spuštena kako bi žene lakše sjele na bicikl. I to je glavna prednost ženskog bicikla.

Ženski bicikl je kraći, ali je sjedalo nešto više u odnosu na sjedalo bicikla za muškarca iste visine. Također, na ženskom biciklu je šire sjedalo, a muški bicikli pak imaju dulje i uže sjedalo. Razlog je drugačija fiziologija i građa tijela; osobito srednjeg, sjedećeg dijela tijela. Raspon ručki na ženskom biciklu je manji jer žene imaju uža ramena. Obično je razmak na ženskim biciklima od 38 do 40 centimetara, a na muškim biciklima 42 do 44 centimetra.

U nastavku su glavne razlike:

Ženski biciklMuški bicikl
Okvir je niži i njegove su dimenzije nešto manjeOkviri je veći i viši
Sjedalo je veće, ali postavljeno nižeSjedalo je uže i postavljeno više
Upravljač je uži i bliže sjedaluVolan je širi i dalje od sjedala
Općenito je manje težineIma veću težinu
Boje su svjetlije, a dizajn naglašenijiRaspon boja je tamniji
Kutevi su blaži, naročito na gradskom bicikluKutovi su više naglašeni

Visina ženskog bicikla

Uz okvir je svakako najvažnija visina ženskog bicikla, a ona se određuje prema veličini kotača. Da je ona jako važna znate ako ste kao male naslijedile bicikl od brata, sestre, rodbine ili susjeda pa vam je bio premali ili prevelik. Kako bi si olakšali odabir visine bicikla, u tablici niže možete pogledati svoju visinu u centimetrima pa ispod nje koja visina bicikla bi vam odgovarala.

Dodatna oprema za ženski bicikl i servis

Kao što sam spomenula, gradski bicikli će češće imati dodatnu opremu za sigurnu i ugodnu vožnju. Ako ćete biciklom putovati na posao, poželjno je da kupite i blatobrane u slučaju da već nisu postavljeni. To će vas na kišne danse spasiti od prskanja vode po odjeći. Možda nećete biciklirati dok kiša pada, ali ponekad nećete moći izbjeći lokve vode koja se skupila nakon što je kiša stala, a vi se primjerice vraćate s posla. Za veću sigurnost nabavite i kaciguza bicikl te odgovarajuće svjetleće oznake. Mačje oči se najčešće nalaze na pedalima, ali ih je poželjno staviti i na stražnji dio bicikla. Svakako nabavite bijelo i crveno svjetlo za bicikl. Danas postoje svjetla za bicikl na baterije koja se mogu vrlo lako postaviti ili čak imaju USB priključak za punjenje. Za gradsku vožnju će vam trebati i zvonce, a ako ćete ljeti putovati na posao preporuka je da postavite košaru za bicikl kako ne bi morali nositi ruksak zbog kojeg ćete se dodatno oznojiti.

Većina trgovina biciklima za žene ima opciju u kojoj je prvi servis (nakon 300-500km) je besplatan. Preporučujem da iskoristite tu opciju jer će vam po potrebi servisirati kočnice, pritegnuti sajle ako su labavije, provjeriti ležajeve u slučaju da je koji olabavljen, zategnut će imbuse ako su labaviji, provjeriti kotače i tlak u gumama. Svakako pitajte čime podmazivati lanac i osovine pogona jer postoji posebno ulje za to.

Ako ti se sviđa ovaj tekst, svakako javi u komentarima ako bi voljela čitati o električnim biciklima, romobilima, servisima za bicikle i sličnim temama.

Možda će te zanimati i ovo: Mia je prva profesionalna hrvatska biciklistica i njen životni moto je: ”Nikad ne postaje lakše, samo ideš brže’

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!