fbpx

Sve što ste se sigurno pitale o menopauzi – 10 najčešćih pitanja i odgovori

Gotovo trećinu života žene provedu u menopauzi, životnom razdoblju koje se definira kao kraj reproduktivne dobi, odnosno posljednja menstruacija. Međutim, velik je broj žena koje zapravo i ne znaju puno o ovom prirodnom procesu (dakle, ne radi se o bolesti).

Zato smo na jednom mjestu skupile 10 najčešćih pitanja o menopauzi i dale vam odgovore.

Kad počinje menopauza?

Menopauza ne počinje za svaku ženu u isto vrijeme. Prosječna dob ulaska u menopauzu je 51 godina, no žene najčešće uđu u menopauzu između 45 i 55 godine života. Vrijeme ulaska u menopauzu je određeno genetikom, međutim, pušačice ili žene koje su prolazile kroz kemoterapiju mogu ranije ući u menopauzu.

Koliko dugo traje menopauza?

Kao što smo već rekli, menopauza je posljednja menstruacija (dijagnosticira se nakon što prođe godina dana bez menstruacije). Simptomi se mogu pojaviti i prije, a to se razdoblje naziva perimenopauza. Simptomi perimenopauze poput valunga, nesanice i promjena raspoloženja mogu potrajati i do nekoliko godina. Tad su uglavnom najintenzivniji, dok u postmenopauzi postaju blaži i u prosjeku mogu potrajati od 3 do 5 godina.

Mogu li zatrudnjeti u menopauzi?

Kad prođe period od godinu dana od zadnje mjesečnice se ne može zatrudnjeti. Međutim, u perimenopauzi su uobičajene neredovite menstruacije zbog čega vam se može učiniti da ste već ušli u menopauzu i da ne možete zatrudnjeti. Zato je najbolje koristiti kontracepciju prije, ali i nakon prolaska godine dana od zadnje menstruacije, ujedno zbog zaštite od spolno prenosivih bolesti.

Koji su najčešći simptomi menopauze?

Najčešći simptomi su:

● valovi vrućine
● promjene raspoloženja
● nesanica
● vaginalna suhoća
● Bol u zglobovima

Većina se ovih simptoma može povezati sa sve manjom razinom estrogena i progesterona, ženskih spolnih hormona, koji igraju bitnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih procesa, ali se mogu i povezati s drugim faktorima (starenje, životni stil, neka zdravstvena stanja, itd.)

Više o simptomima i samoj menopauzi čitaj na pricajmiotome.com

Izaziva li hormonsko nadomjesno liječenje rak dojke?

Hormonsko nadomjesno liječenje ili hormonska nadomjesna terapija je terapija putem koje se na različite načine nadomještaju hormoni estrogen i progesteron.

Iako postoji znanstveni konsenzus o primjerenosti hormonske nadomjesne terapije za liječenje intenzivnih simptoma menopauze, postoji nekoliko istraživanja koja upućuju na povećani rizik od obolijevanja od raka dojke, dobivanja krvnih ugrušaka i srčanog udara.

Zbog toga se hormonsko nadomjesno liječenje ne preporučuje:

  • ženama koje su imale rak dojke, rak jajnika, rak maternice
  • ženama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi
  • ženama koje su doživjele srčani ili moždani udar
  • ženama s nedijagnosticiranim krvnim tlakom
  • ženama s bolestima jetre

Koja je razlika između perimenopauze, menopauze i postmenopauze?

Perimenopauza je prijelazno razdoblje prije menopauze u kojem žene počinju osjećati simptome poput valova vrućine, nesanice, promjena raspoloženja, debljanja, suhe kože itd. To se događa zbog fluktuacija u razinama ženskog spolnog hormona estrogena. Gore navedeni simptomi se uglavnom primjećuju u 40-ima, međutim, neke žene osjećaju simptome i u srednjim 30-ima.

Menopauza je kraj reproduktivnog razdoblja žene i prosječna dob ulaska je 51 godina.

Postmenopauza je razdoblje nakon menopauze, odnosno prolaska perioda od godinu dana bez mjesečnice. Prisutni su gore navedeni simptomi, ali uglavnom u manjem intenzitetu.

Koja je razlika između rane i prijevremene menopauze?

Rana menopauza se javlja kad žena u dobi između 40 i 45 godina. Zahvaća 5% žena.

Preuranjena menopauza se može javiti kod žena prije 40.godine. Zahvaća 1% žena. Važno je napomenuti da je, za razliku od menopauze, u ovom slučaju potrebno posjetiti ginekologa.

Razlozi mogu biti prirodni (neke žene imaju manju zalihu jajnih stanica), no u nekim slučajevima mogu biti i medicinske naravi – primjerice, ako žena odstrani jajnike.

Koji je najbolji način za liječenje valova vrućine (valunga)?

Čak 30% žena doživljava valove vrućine, što čini ovaj simptom jednim od najpoznatijih simptoma menopauze i jedan od onih koji izaziva najviše problema u svakodnevnom životu. Na tržištu postoje različiti preparati na prirodnoj i kemijskoj bazi za ublažavanje valunga, no oni se mogu znatno ublažiti prehranom utemeljenom na povrću i voću, pridržavanjem zdrave tjelesne težine kao i redovnim ispijanjem vode, slojevitim oblačenjem i izbjegavanjem začinjene hrane.

Znači li ulazak u menopauzu i prestanak seksualne aktivnosti?

Ne mora značiti! Istina, smanjena razina estrogena izaziva suhoću rodnice što dovodi do bolnih spolnih odnosa kao i smanjene spolne želje. Međutim, korištenjem lubrikanata, pravilnom prehranom i kvalitetnim odnosom s partnerom si možete znatno olakšati.

Uzrokuje li perimenopauza depresiju?

Perimenopauza kao takva ne uzrokuje depresiju. Međutim, povezana je s čestim promjenama raspoloženja koje se događaju u tom periodu, a koje mogu biti uzrokovane nesanicom zbog čestih noćnih znojenja kao i određenih životnih situacija. Ako se ne posveti pozornost ovim simptomima, ipak mogu u nekim slučajevima dovesti do depresije. Naime, u istraživanju objavljenom 2015. u časopisu Psychological Medicine utvrđeno da kod žena u perimenopauzi i menopauzi rizik obolijevanja od depresije iznosi oko 28 posto.

Tekst je pripremila suradnica portala o menopauzi Pričaj mi o tome

Možda će te zanimati i ovo: Hoće li ‘novo normalno’ dovesti do još većeg broja smrti od raka?

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!