fbpx

Sukulenti i trajnice su najzahvalnije biljke za svakoga tko voli u svom domu uzgajati ukrasno bilje, pa čak i za početnike. Sukulenti su biljke mesnatih listova koji zadržavaju vodu u svojim listovima te ih stoga ne treba puno zalijevati. Zlatno pravilo je radije ih zaobiđi, nego da ih zaliješ. Po njihovim listovima vidjet ćete kada su žedni jer se listovi lagano smežuraju. U svakom slučaju, sukulenti su jako zahvalna biljke koje ne traže pretjerano njegu i pažnju, a očarat će vas svojom ljepotom cijele godine. Vole propustan supstrat s dodatkom perlita tako da se voda ne zadržava dugo oko korijena. Previše vlažna zemlja uzrokuje truljenje korijena, pa je drenaža i sastav supstrata jako bitan. Najbolja mješavina je ilovača u koju se doda isto toliko lisnjače i pijeska. Lako se razmnožavaju iz listića i mislim da je to najveća draž svakom tko uzgaja sukulente.

Briga o sukulentima ovisno o godišnjim dobima

Sukulenti na kontinentu mogu bit vani do prvih mrazeva, a u područjima uz obalu mogu preživjeti vani cijelu godinu. Zalijevaju se ovisno o temperaturi, na ljeto jednom u pet dana, a na proljeće i jesen jednom u deset dana. Ako tijekom zime u kući ili stanu, omogućite im dosta svjetlosti. Svjetlost im je najbitnija, da se biljke ne bi izdužile, a zalijevanja sukulenata je vrlo oskudno i rijetko. Ponekad će biti dovoljno da ih tijekom zime zalijete jednom mjesečno. U prostoriji gdje zimuju temperatura ne bi trebala biti veća od 10 stupnjeva jer su oni tijekom zime u stanju mirovanja. Na proljeće trebate pak pripaziti pri iznošenje biljaka da ih ne izlažete jakom suncu jer su boravili u zatvorenom prostoru pa su malo osjetljivije. Prije svakog unošenja u prostoriju biljke bi trebale biti sasvim suhog supstrata da nebi došlo do truljenja. Sad kad je jesen još blaga, biljke treba tretirati sa fungicidom i insekticidom jer protok zraka u prostoriji i vani nije isti pa su podležne bolesti i ušima.

Po čemu su trajnice posebne i kako o njima brinuti

Trajnice su mi jako drage biljke, a preživljavaju na otvorenom sve vremenske uvjete, pa čak i minus. Najbolje ih je saditi u gredice, kamenjare u skupinama. Osobno ja to ne prakticiram jer mi biljke izgube oblik i boju koju želim postići od njih. Većinom ih sadim u razne ćupove za cvijeće i tegle, naguram ih u njih te im doslovno ne dam mogućnost da se jako razrastu nego da mi daju oblik i boju po mojoj želji. Jako su zahvale biljke i brzo se razmnožavaju dijeljenjem. Ono što je najbitnije vani su cijele godine, bez pospremanja u zatvoreno. Neke od njih izgube nadzemni dio i nemojte misliti zbog toga da su propale jer će one u proljeće ponovo potjerati. Niže je nekoliko fotografija koje će vam predočiti kako je lijepo baviti se ovim biljkama i kako ih možete sami lako uzgajati. Iskreno vam preporučam, a mislim da vas već puno i ima takve vrste cvijeća, da eksperimentirati s njima i uživate u uzgoju.

Tekst i fotografije je pripremila Snježana Škrlec, administratorica Facebook grupe Sukulenti i trajnice

Prikaži sve članke od autora
Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!