fbpx

Otišla sam na Reiki tretman i doživjela nešto što nisam nimalo očekivala

Zatvorenim očima ponekad vidimo više.

Ležući nasred sobe na bijelom krevetu, pokrivena bijelom plahtom, udišući opojni miris cvijeća, pomislih – otkud sad suze.

Pritisak ruku Reiki majstorice na mojim ramenima vrati me u djetinjstvo. Ne znam ni sama kako, ali opet sam bila sedmogodišnja djevojčica – sretna, neopterećena, i znatiželjna.

Tijekom cijelog tretmana Louise nije progovorila riječ, dok sam ja gutala suze i lovila dah pri svakom njenom dodiru koji je, čini se, poticao novi val suza. Kako su jurile niz moje lice, tako su i nestajale na bijeloj plahti.

Po završetku tretmana, Louise je rekla: Suze su uvijek dobre. Suze su terapija za dušu. plakanje je zdravo i znak da Reiki djeluje.

Tijekom svog prvog Reiki tretmana očekivala sam svašta; da ću osjetiti trenje ili izvanrednu toplinu, ali ne I da ću natopiti plahtu suzama. Zašto? Jer u tom trenutku nisam znala zašto plačem.

Prije samog tretmana, Reiki majstorica Louise pitala me znadem li zašto sam odlučila sebi podariti Reiki. Što mislim da mi nedostaje u svakodnevnom životu? Živim li u skladu s vlastitim uvjerenjima. Smijem li se kad bih se zapravo trebala isplakati?

Toliko sam se načitala o Reikiju, pišući blog post, da sam znala kako Reiki djeluje i što mogu očekivati, no ono na što me nikakvi članci nisu mogli pripremiti činjenica je da ponekad treba zastati i odgovoriti na teška pitanja, čak i kad ta pitanja dolaze od strankinje. Što sam mogla izgubiti rekavši istinu na glas?

Kako nam Reiki može pomoći

Davno sam shvatila da ne moraš biti bolestan da vidiš liječnika, kao i to da liječnik često nije jedina osoba koja zna kako pomoći. I Isus je iscjeljivao, a nije bio liječnik.

U holističkoj klinici nikada nisam bila te sam svoj odlazak opisala kao još jednu životnu pustolovinu. Kad već ne mogu putovati zbog koronavirusa, mogu otkrivati prostranstva unutar sebe.

Svoju iscjeliteljicu Louise neko sam vrijeme pratila na Instagramu te mi se svidio njen studio, kao i njeni Instagram postovi o Reikiju i Jogi.

Reiki je japanska tehnika iz 1922. godine koja smanjuje stres i promovira relaksaciju. Ako ste ikad prije čuli za Reiki, onda znate da je to alternativni način liječenja koji podrazumijeva iscjeljivanje energijom.

Bazira se na teoriji da je Reiki univerzalna životna energija koja protječe kroz nas. Kad je ta ista životna energija oslabljena, dolazi do bolesti, psihičkih i mentalnih. Reiki nam pomaže da pronađemo svoju unutarnju harmoniju, a koja se kasnije očituje u svim ostalim dijelovima života. Reiki odgovara I životinjama!

Tijekom Reiki tretmana, Reiki iscjelitelji ili Reiki majstori, primjenjuju Reiki laganim polaganjem ruku na tijelo osobe čiju energiju žele “pokrenuti”. Reiki nije masaža te ne zahtijeva nikakvo razodijevanje, osim skidanja cipela.

Od tolike načitanosti, odlučila sam se počastiti tretmanom.

Pobornik sam zdravog načina života te su mi ispijanje jabučnog octa, prakticiranje joge i pozitivnih afirmacija normalni dio svakodnevice, no Reiki je bio nepoznanica.

Ivana – Louise me dozvala.

Iscjeljivanje Duše i Tijela

Njena plava kosa bila je uredno povezana, a njene plave oči ulijevale su sigurnost. Obučena u bijelo, djelovala je poput anđela.

Ulazak u terapeutsku sobu me zaslijepio. Sve se bijelilo, osim vaze ispunjene šarenim cvijećem. Cvijeće je to, kasnije sam doznala, dar njene šogorice kako bi se “pacijenti” osjećali ljepše. Visoki stropovi također su bili bijeli, baš kao i stol postavljen u centru sobe.

Pred Reiki tretman često se izreče namjera, nešto na što se posebice želimo fokusirati tijekom tretmana. To može biti bilo što; od poruke za ozdravljenjem do pozitivnih I afirmativnih misli.

Mnogima je najljepši dio tretmana sama činjenica da se na 30 minuta do sat vremena mogu odvojiti od svog često užurbanog i stresnog života, te se opustiti pod budnim okom Reiki majstora ili majstorice čiji je jedini cilj potaknuti iscjeljenje.

Meni je najdraži dio tretmana bio nježan dodir Louise, bilo da se zadržala na mojim ramenima, nježno polagala dlanove na moje lice, ili na noge. Osim suza, tijekom tretmana osjetih neopisivu toplinu i sigurnost.

Reiki ili ne, zahvalih se Louise, ali i samoj sebi što sam otvorenog srca i bez predrasuda odlučila iskusiti nešto novo, ni na koji način loše ni za tijelo, ni za um. Dapače, nakon tretmana osjetih se lakšom, mora biti od silnih suza.

Mnogi ljudi diljem svijeta prakticiraju Reiki, bilo da se riješe kronične glavobolje, da smanje stres, ili u svrhu opuštanja. Sve više bolnica diljem svijeta omogućuje pacijentima iskustvo Reikija zbog dobrobiti kao što su poboljšani san; bolji imunitet; ubrzavanje procesa iscjeljenja; olakšavanje boli; smirenje, itd.

Reiki metoda nekima će pomoći, a nekima ne, baš kao što je i sa svime u životu.
Vrijedi li probati?
Pitajte se što ste spremni izgubiti, a što dobiti.

Uskoro donosim intervju s jednom Reiki majstoricom koja je iz Zagreb preselila u Australiju. Prati nas 🙂

Možda će te zanimati i ovo: Jesmo li prestali doživljavati ljude oko sebe – bez obzira gdje ih sretnemo?

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

Ivana Hanjš jedna je od onih koji se ne osvrću. Otkad je magistrirala novinarstvo na zagrebačkom FPZG-u te proputovala Tajland, Kolumbiju, Argentinu, Vijetnam i ostale zemlje u potrazi za pričama, životnim istinama i najfinijom spizom, odlučila se skrasiti uz divlji Atlantik na zapadu Irske.
Kad ne kuha i šeće svoje biglove na plaži, Ivana radi kao stručnjak za digitalni marketing za velike i male tvrtke.
Iz Hrvatske joj nedostaju burek i jogurt u čašicama, kao i ispijanje rakijice s roditeljima.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!