fbpx

Sredinom lipnja ove godine pokrenuta je nova emisija o kulturi i umjetnosti KolibriS, a kako je nastala ideja o istoj te kakav je koncept same emisije, u nastavku nam je ispričala Sonja Švec Španjol.

Igor Vuk, koji je u funkciji produkcije i realizacije emisije, javio mi se s idejom pokretanja emisije o umjetnosti. Već je imao iskustva sa snimanjem i vođenjem podcasta što je htio proširiti i na područje kulture. S obzirom na to da mi je dao potpunu slobodu u kreiranju sadržaja, koncepta emisije i odabira gostiju objeručke sam prihvatila ponudu i danas djelujem u funkciji urednice i voditeljice emisije KolibriS‘, kaže Sonja.

Dodaje da je dugo razmišljala o nazivu emisije te da nije htjela odabrati stereotipni naziv koji bi sadržavao “art” i slične slogane. Stoga je odlučila staviti naglasak na značenje i poruku koju šalju.

Ptica kolibri je glasnik bogova, simbol ljepote, sklada, istine i snage. Iako spada u grupu najmanjih ptica na svijetu simbolizira hrabrost, dosljednost i nepresušnu energiju. Tu sam našla poveznicu s umjetnicima koji su u Hrvatskoj marginalizirani, praktički nevidljivi u javnosti, a zapravo iznimno relevantni kao jedan od ključnih identiteta naroda, te bitni u kontekstu propitivanja realnosti u kojoj živimo i oplemenjivanja duše. Na kraju naziva dodala sam veliko slovo “S” – početno slovo mog imena, jer sam se i sama poistovjetila sa simbolikom kolibrija’.

U emisiji je naglasak stavljen na likovnu umjetnost

Sonja naglašava kako često ima osjećaj da se bori s vjetrenjačama u svojim nastojanjima da promovira i prezentira sve kulturne i umjetničke vrijednosti, nasljeđa i bogatstva koje imamo, a kojih uopće nismo svjesni. No, koliko god teško bilo, ne zna za odustajanje.

‘Kada smo definirali naziv emisije, zamolila sam akademsku umjetnicu Mateju Rusak da nam osmisli i napravi vizualni identitet emisije. Mateja u svom likovnom opusu često obrađuje motiv ptice i zato je bila posve prirodan odabir. Područje joj je vrlo blisko i u potpunosti je utjelovila tj. vizualizirala ono što sam htjela i osjećala i na tome sam joj iznimno zahvalna’ kaže Sonja.

Njih troje, Igor Vuk u funkciji produkcije i realizacije emisije, Mateja kao autorica vizualnog identiteta i Sonja Švec Španjol u ulozi urednice i voditeljice čine mali stručni tim emisije KolibriS. U emisiji predstavljaju kvalitetne umjetnike i projekte, ali se bave i ključnim problemima s kojima se susreću svi koji djeluju u području kulture i umjetnosti. Naglasak je na likovnim umjetnicima, jer je povijest umjetnosti Sonjina struka i područje djelovanja, ali svakako planiraju ugostiti i autore iz drugih vrsta umjetnosti poput glazbe, književnosti, kazališta i filma.

Tim emisije Kolibris

‘Osnovni cilj je pokriti široko područje i prezentirati najrazličitije vidove umjetničkog djelovanja kako bi gledateljima emisija bila zanimljiva i kako bi svatko pronašao neko područje koje mu se sviđa i koje bi htio detaljnije istražiti. Do sada smo ugostili akademsku umjetnicu Dominique Jurić koja je jedina u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirala u tehnici vitraja pa nam je približila tu specifičnu tehniku, Zorana Kakšu vrsnog grafičara i profesora likovne kulture, vizualnu umjetnicu Ninu Iris Bešlić, voditelja privatne galerije Laval Nugent Nevena Fitnića, akademsku umjetnicu Tatjanu Politeo, jednog od naših najpoznatijih karikaturista Nika Titanika, keramičarku Snježanu Pokos-Vujec iz Varaždina, akademsku slikaricu i tattoo majstoricu Katarinu Vojković i povjesničarku umjetnosti koja djeluje u području kulturnog turizma Teu Gudek Šnajdar‘, navodi Sonja te dodaje kako u narednom periodu planiraju ugostiti i fotografe, profesore sa zagrebačke i osječke Akademije likovnih umjetnosti, poznate hrvatske street art umjetnike i mnoge druge.

Jedan od ciljeva emisije je decentralizirati hrvatsku likovnu umjetnost

Emisija KolibriS jedinstvena je po tome što u fokus stavlja samog umjetnika. Cilj joj je predstaviti autore koji stoje iza djela koja obično možemo razgledati u muzejima i galerijama.

‘Želimo predstaviti lik i život umjetnika kako bi šira javnost pobliže upoznala hrvatske umjetnike i djelatnike u području kulture i umjetnosti s nadom da ih gosti emisije zaintrigiraju te potaknu na daljnje istraživanje. Svi popratni materijali – radovi autora, linkovi na njihove web stranice i profile na društvenim mrežama objavljuju se na Facebook stranici emisije. Jedan od osnovnih ciljeva emisije je decentralizirati hrvatsku likovnu umjetnost ugošćivanjem umjetnika i djelatnika u kulturi iz cijele zemlje kako bi ukazali na kvalitetne pojedince i projekte koji se odvijaju diljem Hrvatske. Isto tako, nismo htjeli formirati hladan, sterilan i distanciran sadržaj gdje gosti razgovaraju o stručnoj terminologiji, već smo htjeli u jednoj opuštenijoj atmosferi, ali zadržavajući pritom profesionalnost, prezentirati tko su, kakvi su i čime se bave hrvatski umjetnici.
Jedan od razloga pokretanja emisije o umjetnosti jest činjenica da kultura i umjetnost nisu dovoljno pokriveni u medijima, dapače iz godine u godinu sve je manje radijskih i televizijskih emisija posvećenih umjetnosti, a o prostoru u tiskovinama da i ne govorimo, kaže Sonja.

Osim na YouTube kanalu, emisija KolibriS emitirat će se na tri TV kanala

Pitala sam je kako to da su emisiju pokrenuli na YouTube kanalu pa Sonja kaže sljedeće: ‘Uvidjeli smo da ljudi, posebice mlađa i srednja generacija, ne gledaju toliko televiziju zbog užurbanog načina života, a prednost YouTube kanala jest da se emisija nakon objave može pogledati u bilo kojem trenutku. No, isto tako znamo da je starija populacija i dalje veliki konzument televizije, pa smo htjeli ostvariti suradnju s pojedinim TV kanalima i omogućiti svim generacijama kvalitetan i zanimljiv sadržaj iz područja kulture i umjetnosti’ kaže Sonja.

Uspjeli su ostvariti suradnju s čak tri televizije pa će se tako emisija KolibriS emitirati na Kanalu Ri petkom u 14:45h, Varaždinskoj TV petkom u 15h i bit će repriza utorkom u 13:10h i na Trend TV subotom u 19:15h. S

‘S obzirom na to da je emisija nova iznimno smo zadovoljni uspjehom koji smo postigli i svakako ćemo nastojati opravdati ukazano povjerenje i ponuditi kvalitetan i raznovrstan sadržaj. Iako smo ostvarili suradnju s navedenim televizijama, svakako ćemo nastaviti s emitiranjem na YouTube kanalu, dapače, od prošlog tjedna smo počeli s premijernim emitiranjem emisije srijedom u 20 sati, te se gledatelji tijekom emitiranja mogu priključiti u live chat i komentirati emisiju ili postaviti pitanje aktualnoj gošći emisije koja također sudjeluje u live chatu’ kaže Sonja.

Što se tiče gledanosti, s obzirom na to da su emisiju lansirali sredinom lipnja, kada većina ljudi ide na godišnji odmor, a tada je završio i lockdown pa su se svi zaželjeli prirode, mora i izlaska iz kuće, svejedno su uspjeli okupiti veći broj zainteresiranih preko YouTube kanala i društvenih mreža.

‘Prošla emisija s Katarinom Vojković je u samo četiri dana imala preko 700 pregleda, što je za novu emisiju specijaliziranu za područje umjetnosti i kulture u Hrvatskoj i više nego dobar rezultat, a nadamo se da ćemo s emitiranjem na televizijama proširiti opseg zainteresirane publike. Ono što nam je također jako bitno jest potaknuti i ostvariti komunikaciju s našim gledateljima, te smo dostupni za sve komentare, upite i sugestije’, zaključuje Sonja.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!