fbpx

Diana Krznarić se sportom bavi od osme godine, pohađala je školu za balet i ritmiku, a zadnjih deset godina aktivno se bavi trčanjem, fitnessom i Muay Thai treningom, osvajala je i atletske medalje pa ni ne čudi da je osmislila posebnu metodu treninga – prvenstveno namijenjenog ženama koje su u deficitu s vremenom. Program treninga se sastoji od više različitih sportskih disciplina, a Diana ga je nazvala Q BOX trening.

Diana radi kao član kabinske posade, a na pitanje zašto trenira odgovara: Zato što volim svoje tijelo. Želim serotoninom ispunjenu dušu i zdravlje u svakom trenutku. Ujedno bih htjela motivirati ljude oko sebe. Trening je moj trenutak, u njemu se osjećam najviše živom i najviše svojom. U današnje vrijeme biti fit znači brinuti se o sebi kroz vježbanje, zdravu prehranu i kroz navike koje nas čine sretnima.

Diana kaže kako svaka žena ima “moć” te dodaje kako drugačije nazvati ženu koja ujedno uspijeva biti majka, supruga, sportašica i zaposlena žena, nego ženu koja ima superpower! Kao majka smatra da su balans i zdravlje na prvom mjestu pa svojim primjerom pokušava naučiti svoje dijete zdravim navikama.

‘Tridesetosmogodišnja sam rekreativna sportašica, majka predivnoj šestogodišnjoj djevojčici. Diplomirana sam ekonomistica, a svoj ured pronašla sam na najljepšoj lokaciji – nebu. Naime, radim u avionu kao član kabinske posade, a 2000. godine izabrana sam za Best Model Hrvatske interneta. To me je odvelo u dugogodišnje manekenske vode i modnu karijeru’, kaže Diana.

‘Predivan je trenutak kada moja djevojčica na pitanje: „Zašto mama trenira?“, spremno odgovara: “Mama trenira da bude sretna!” Moja motivacija je osjećaj koji dolazi nakon treninga. Trening proizlazi iz mene same. Energija dolazi iznutra, i ako ju slijedimo i usmjeravamo, vrlo brzo možemo napredovati. Oduvijek sam bila natjecateljska duša i svakoga dana natječem se sa samom sobom kakva sam bila jučer. I to je izvrstan osjećaj’, naglašava Diana.

Osim Q BOX treninga koji je osmislila, Diana u klubu Muay Thai Zagreb trenira Muay Thai te je njihovo zaštitino lice. Kaže da je Muay Thai kao disciplina borilačke vještine vrlo zanimljiva za ženu jer ne samo da osigurava iznimnu kondiciju i snagu, već uči i tehnici samoobrane.

‘Nedavno smo snimili novi spot koji sam također producirala i režirala osobno. Željeli smo široj javnosti približiti Muay Thai treninge, koji su iako boksački istovremeno vrlo ženstveni, izgrađuju predivnu muskulaturu i ženu čine snažnom kondicijski, ali i mentalno’, kaže Diana te nam u nastavku pojašnjava što stoji iz afilozofije Q boxa.

Osmislili ste Q BOX, posebnu vrstu treninga namijenjenog ženama. Kada i kako je došli na ideja o takvoj vrsti specijalnog treninga, što vam je bio glavni motiv za to?

Pod okriljem svog tajlandskog kluba, pokrenula sam specifičnu metodu treninga namijenjenog ženama, majkama koje su u deficitu s vremenom. Program treninga se sastoji od više različitih sportskih disciplina. Vrlo zanimljivo i jedno veliko iznenađenje za moje pratiteljice i sve žene koje će tek otkriti ovaj program. Treninzi sadržavaju elemente aerobika, boksa, snage i HIIT tipa treninga

Želja mi je motivirati i inspirirati sve žene koje u ovom kaosu od vremena teško pronalaze 5 minuta za sebe. Cilj mi je pokrenuti QUEEN BOX kampanju fokusom na ujedinjavanje i osnaživanje žena koje kroz sport mogu poticati jedna drugu, umjesto da se uspoređuju i osuđuju. Žene su izvrsni lideri, uspješne na mnogim poljima svakodnevno, a opet često degradirane od strane same sebe. Sport je izvrsna “platforma” za stvaranje mindseta ugodnog osjećaja u svojoj koži i vlastitoj ljepoti.

Desetogodišnjim učenjem i proučavanjem tajlandskog boksa, poželjela sam sve ono što ja uživam kroz svaki trening prenijeti na druge žene i potaknuti ih da pronađu unutarnju sreću i zadovoljstvo sobom. Želja mi je potaknuti svaku osobu posvetiti se sebi i svome zdravlju, bez obzira na izgovore. Majke kojima je dijete isprika, mlade ljude koji ne znaju od kuda krenuti, starije ljude koji su na neki način odustali od sebe… Voljela bih sve njih pokrenuti.

Najbitnijim smatram kakav odnos stvaramo sami sa sobom, jer to je odnos za cijeli život. Osjećajmo se dobro i činimo dobro drugima!

Možete li malo opisati Q-box, što kombinira, što se njime postiže i kome je namijenjen? Vježba li se u većim ili manjim grupama? Dolaze li vam u većem postotku mlađe, srednjih godina ili starije žene?

Q BOX  je specijaliziran trening koncipiran za sve žene s manjkom vremena i u potrazi za nečim potpuno novim. Ujedinjuje borilačke vještine, snagu, izdržljivost, kondiciju te zbog visokog intenziteta je odličan “fat burning”. 

Q BOX ili QUEEN BOX trening ima nekoliko prednosti:

  • Otpuštanje stresa: najpoznatiji i najveći utjecaj na rješavanje stresa i depresije oduvijek ima boks i sve njegove performanse. Q BOX trening utječe na proizvodnju endorfina te djeluje meditativno.
  • Visoko intenzivni kardio trening: Boks u kombinaciji s aerobikom definitivno ima jednake blagodati na tijelo kao i sprint jer podiže puls te poboljšava cirkulaciju. Utječe na snagu i izdržljivost te istovremeno oblikuje tijelo i podiže tonus mišića.
  • Sagorijevanje kalorija: Specifičnost ovog treninga je utoliko što koristi tjelesne rezerve energije, a ubrzani metabolizam nastavlja reducirati kalorije i dugo nakon treninga.
  • Elementi samoobrane: Svaki pokret koji učestalo ponavljamo mozak pohranjuje i “pamti”. Tako nam savladavanje elemenata boksa uvijek može dobro doći u životu.
  • Utjecaj na samopouzdanje: Ova metoda treninga je sjajan način za izbacivanje nesigurnosti i strahova. Osjećate se bolje, izgledate bolje, zračite vedrije i samopouzdanje rapidno raste.

Cilj Q BOX fitness inovacije je osnažiti žene svih dobnih skupina te pomoći pri transformaciji ne samo tijela već i načina života. Jer samo jaka žena je svjesna da kreiranjem svog zdravlja i fizičkog tijela kroz mentalnu higijenu dolazi do zdravog i sretnog života. 

Također sam velika pobornica “body positivity pokreta jer smatram da rigoroznim dijetama, žene neće postići dugotrajan i zadovoljavajući rezultat, već da zadovoljstvo kreće prvenstveno iznutra, iz mindseta i uživanja u vlastitoj koži. Fit tijelo i vitka figura dolaze kao rezultat koji nije primarni cilj. Cilj nam treba biti sretna i zdrava žena.

Foto: Tina Kadoić

Koja je glavna razlika vaše vrste treninga u odnosu na ostale grupne treninge za žene? Kad ste osmislili trening, je li vam bio glavni cilj da on omogući ženama da dođu u top formu, da poboljšaju kondiciju i zabave se ili nešto treće?

Q BOX trening je specifičan upravo po tome jer u samo 1 sat vježbanja, žene prolaze više sportskih kategorija što je odličan način da se tijelo ne navikne na isti sistem vježbanja.

Ključ uspješnosti ovog treninga leži u interesantnosti i raznolikosti. Svaki trening je drugačiji pa polaznice nikada ne znaju što ih čeka u idućim minutama treninga. Sinergijom boksa, aerobika, snage i yoge u zajednički nazivnik treninga potiče se brže sagorijevanje suvišnih kg (800kcal/1h) te rapidno doprinosi bržim i vrhunskim rezultatima kako početnicama tako i naprednim rekreativkama.

Dokazano je da konzistentnost ovakvog treninga aktivira meditativne prednosti jer trening nikada nije samo fizičko tijelo već cjelokupan proces rada na sebi i jačanja najsnažnijeg mišića zvanog self respekt.

Osim treninga, radite kao članica kabinske posade. Kako ste uspijevate spojiti jedno i drugo, odnosno nakon posla naći vremena, ali i volje za svoju grupu na treningu?

Iako sam diplomirala na ekonomiji, moj primarni posao je u avijaciji. Član sam kabinske posade već 15 godina i avijacija je jednostavno u mojoj krvi. Volim svoj posao i upravo ta dinamika u radnom vremenu pružila mi je mogućnost da se profesionalno okušam u svom hobiju. S obzirom na to da smo često službeno u hotelima, također sam u tim trenucima koristila priliku i uživala u treninzima; što za sebe, što snimajući videa za moje pratiteljice. Reklo bi se ugodno s korisnim. Jer kada radimo ono što želimo i volimo nikada ništa nije teško.

Uvijek sam vrlo aktivna i u svemu vidim ideje za osobni rast i napredak. Igrom slučaja ljubav prema sportu se pretvorila iz male mašte u veliku realnost. Danas živim svoju ljubav i što je najbitnije svoju energiju mogu prenijeti na predivne žene kojima je katkad potreban samo mali vjetar u leđa da bi pronašli najbolju verziju sebe.

Foto: Tina Kadoić

Vježbali ste i u trudnoći te nakon poroda. Neki će možda reći da ste “new age mama” (često se kaže za žene koje multitaksaju te osim brige o obitelji, brinu o sebi (zdrava prehrana, vježbanje i sl.) i pritom još rade posao te žele doprinijeti zajednici). Kako bi vi sebe opisali kao ženu i smatrate li da svaka žena u svom životu treba postaviti prioritete? Možemo li stvarno baš sve? Koliko je važna podrška suprug i obitelji?

Definitivno mogu za sebe reći da sam, nazovimo to “moderna mama” koja sve uspijeva od posla, igranja s barbikama s djevojčicom, kuhanjem, treniranjem itd.

Ali moram naglasiti da zaista sve što radim to i volim i mislim da je tu najveća kvaka, jer ljudi vrlo često rade poslove koje ne vole, okruženi ljudima koje preziru i ponekada im se sve svodi na silu i naravno da se uz svakodnevicu prožme određena doza frustracije. Bitno je raditi na sebi, spoznati svoje želje, mogućnosti i ići ka ostvarivanju svoga sna. Podrška obitelji je naravno neizostavna jer tako olakšava svaki korak, premda nije primarna. Ponekada u životu neke korake moramo učiniti sami. 

Prema svemu sudeći, organizacija vam je jača strana. Možete li našim čitateljicama dati neki savjet kako najbolje orgnaizirati vrijeme, a da se uz posao mogu kvalitetno posvetiti obitelji, ali i sebi?

Kao osoba u avijaciji, vrlo dobro sam naučila prioritete i uz određene “check liste”. U potpunosti sam iz života izbacila radnje i ljude koje me ne ispunjavaju ili konstruktivno ne zadovoljavaju. Radije odem na trening nego na kavu. Prošetam s djevojčicom iako moram pospremiti stan jer smatram da će zajedničke trenutke ostati joj u sjećanju a ne i čista kupaonica npr. 

S vremenom sam naučila raditi selekciju u životu i stremim samo onome što me ispunjava. Također svoje dijete učim da mama mora imati svoje vrijeme da bi bila zadovoljna jer jedino uz sretnu mamu može biti sretno dijete i obitelj. Žene često postaju nezadovoljne u životu vremenskom stiskom, ali i određenom hrpom obaveza koje moraju ispuniti. Ipak, smatram da je vrlo bitna percepcija i da nije teško obaviti masu stvari dok god one nisu zdravo za gotovo ili da se nešto mora. Tu počinje frustracija. Žena mora znati koliko vrijedi i da vrijednost kreće od nje same. Vrijeme za sebe mora postojati, jer kako ću razumjeti i čuti ljude oko sebe ako sama sa sobom nisam dobro. Zato uvijek treba raditi na sebi, voljeti sebe i jedino tako sve može imati svoj fini i protočni “flow”!

I za kraj, gdje i kada se može doći na trening Q-boxa? Imate li ogledne satove ili probne treninge?

Q BOX treninzi se održavaju svakog utorka i četvrtka u 19 sati, u Kineskom paviljonu. Sve zainteresirane žene, majke, kraljice dobrodošle su isprobati besplatni trening.

Uskoro otvaramo novu grupu za totalne početnike utorkom i četvrtkom u 18 sati!

Možda će te zanimati i ovo: Kako prilagoditi trening i vježbe fazama menstrualnog ciklusa

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na moja@femisfera.com

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Trenutno nema komentara.

Ostavi svoj komentar

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!